Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Ezt kell tudni annak, aki állampolgár akar lenni Magyarországon

Az alkotmányos berendezkedés és a történelem a leghangsúlyosabb témák a magyar állampolgársági vizsgán. A atankönyvet idén egyszer már aktualizálták.
Egy amerikai kutatás szerint az állampolgári ismeretek hiánya miatt az amerikaiak mintegy harmada megbukna az állampolgári vizsgán. A nehézséget az alkotmányra, a jogi és politikai struktúrára vonatkozó kérdések okozzák – adta hírül a Time magazinra hivatkozva az ELTE Társadalomtudományi Kara nemrég. Azoknak, akik magyar állampolgárságot szeretnének szerezni, szintén változatos témákban kell bizonyítani: a vizsgán a magyar nyelv, a magyar történelem és irodalom, a társadalom és kultúra, valamint az állam működésének alapszintű ismereteiről kell számot adni.

– A tananyag Ugróczky Mária Alkotmányos alapismeretek című tankönyve, mely tartalmazza a magyar történelem és irodalom rövid vázlatát a legfontosabb nevekkel és eseményekkel, illetve eligazítást ad a magyar alkotmányos berendezkedés főbb intézményeiről – tájékoztatott Varga Márta, Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője. Hozzátette: a vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. Az írásbeli 8 tesztkérdést és 2 kifejtő kérdést tartalmaz. Valamennyi vizsgakérdés az említett tankönyvhöz kapcsolódik. A szóbeli vizsgán tételt kell húzni, mindegyik két kérdésből áll.

Amerika

A felmérés szerint a bennszülött amerikaiak több mint 90 százalékos arányban tudnak helyesen válaszolni az olyan történelmi, földrajzi kérdésekre, például, hogy miért van a nemzeti zászlóban 50 csillag, ki volt az ország első elnöke vagy melyik óceán határolja az ország nyugati partját. Ezzel szemben viszont az alkotmányos, politikai ismeretek terén súlyos hiányosságokat mutatnak. A megkérdezetteknek csak 9 százaléka tudta helyesen, hogy mikor íródott az alkotmány, 16 százalék tudja, hány tagja van a képviselőháznak, és csak 18 százalék tudott megnevezni két, a Függetlenségi Nyilatkozatban lefektetett jogot. Az aktuális jogi, politikai kérdések tekintetében szintén jelentős ismerethiányt tárt fel a vizsgálat. A megkérdezettek 26 százaléka tudja, ki az ország legfelsőbb bíróságának elnöke, 29 százaléka tudta megmondani, hány évre választják a szenátorokat, és 38 százalék tudta megnevezni állama kormányzóját - áll az ELTE hírlevelében.

A szóbeli tételek nyilvánosak, az írásbeli feladatlapok viszont titkosak és vizsgánként változnak is. Ezért ezekből szerkesztőségünk nem kaphatott, így csak a szóbeli feladatokat tudtuk átnézni. 18 tétel egyenként két kérdéssel: 36 tételt kell megtanulni a szóbelire.

Az eredetileg 2006-ban íródott tankönyvet 2012-ben aktualizálták utoljára, a január 1-jén életbe lépett alaptörvény és a kapcsolódó – a kézirat lezárásáig életbe lépett – sarkalatos törvények figyelembevételével. Az alkotmány fogalma és alkotmányos állam alapelvei tétel ennek ellenére nem az alaptörvény kifejezést használja.

A vizsgázónak ismernie kell többek között a magyar zászlót, a címert és el kell tudnia mondani a Himnusz első versszakát. Ennek a tételnek a másik fele: „Hogyan keletkezik és szűnik meg a köztársasági elnök megbízatása? Melyek a köztársasági elnök főbb feladatkörei?" Aki mostanában tesz vizsgát, még politikai naprakészségét is bizonyítani tudja.

Tudni kell a Aranybulla kiadásának és az Árpád-ház kihalásának dátumát, Ismerni kell az Országgyűlés jogalkotó tevékenységét, a kormány tagjainak jogalkotását, az önkormányzati jogalkotását. Tudni kell beszélni a pártokról, szakszervezetekről, és más érdekképviseleti szervekről.

10 kérdés szól a történelemről a honfoglalástól a rendszerváltásig, és vannak meglehetősen bőséges választékot kínáló témák, például a magyar tudomány kiemelkedő alakjait, vagy a magyar irodalom meghatározó személyiségeit számonkérő tétel.

Egy kérdés két tételben is előfordul, ez az egyetlen duplikáció, és így szól: a kormány megalakulása, feladata, működése.

A tankönyv frissítése nehezen tud lépést tartani a jogalkotással, így a vizsgázóknak például a választások és a választások lebonyolítása tételnél nem naprakész a tudása - hacsak nem a Magyar Közlönyből tanulnak a kiadott szakirodalom helyett. Ebben az esetben viszont tájékozottabban egy átlagosan művelt állampolgárnál,

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Füvesember 2012. június 07. 14:33
  „Nagyon megszívlelendő, amit Retsu ír. Tiszteletre méltó gondolatok!
  Sok ilyen kommentelő kéne ide.
  Az előjelem természetes, hogy ellenkező, hiszen normális emberé nem is lehet más.
  Csak egy záró gondolat: én mindig valamire REAKCIÓKÉNT szoktam ilyesmit írni!
  Az észrevételed pedig jogos! Ezeket csak KIZÁRÓLAGOSSÁGGAL ÉS KATEGÓRIKUS ELUTASÍTÁSSAL lehet és szabad kritizálni. Ezek tűrhetetlen és messzemenően elítélendő, és remélhetőleg, egyszer üldözendő megnyilvánulások lesznek! Addig is: amíg lehet zsidózni-cigányozni, engedtessék meg, hogy" fastisztacsűrhézni" is lehessen!”
 • 26. partizánok 2012. június 07. 05:43
  „24. Füvesember 2012.06.05. 18:53

  Nem veszed észre, hogy pont olyan kizárólagosággal kritizálsz, mint akiket bírálsz, csak ellentétes előjellel?
  Aki nincs veled, csak ellened lehet?

  Érdemes 25. Retsu 2012.06.05. 19:52 írásán elgondolkodni!
  :-)”
 • 25. Retsu 2012. június 05. 19:52
  „Mélységesen felháborít, hogy ezen a honlapon, a cikk témájától függetlenül úgyis mindig az lesz a vége a kommentekben folytatott párbeszédnek, hogy valaki elkezd zsidózni-cigányozni, némelyek ellent mondanak neki, mások pedig, szellemi-eszmei sorstársat látva benne, habzó szájjal a védelmére kelnek, és olyan témákba folynak bele vérző szívű hazafiúi meggyőződéssel, amiről gyakran halványlila segédfogalmuk sincs. Hasonlóképpen elszomorít az a hozzáállás, amely OBJEKTÍV, TÖRTÉNELMI, KULTURÁLISan közismert tényekre (mint pl irodalmi alkotók jelentősége felmenőik vallási hovatartozásától függetlenül) csak verbális agresszióval, sárdobálással és provokatívnak szánt, demagóg kérdésekkel képes válaszolni. Ezeknek a hozzászólóknak szeretném csak csendesen, baráti tanácsként a figyelmét felhívni: Magyarország problémái(melyek márpedig igenis léteznek, és nem valami Sátánnal szerződést kötő, gonosz külső hatalom ármánykodásának, hanem szerencsétlen történelmi szituációk és szervezési hibák sorozatának köszönhetően) NEM TŰNNEK EL attól, hogy gyermeki naivitással ("az én házam a legszebb!") eltagadjuk őket.
  A gondok beismerése még nem hazafiatlanság. Ahogyan az igazi hazaszeretet sem egymás és mások (ismeretlenek) ostorozásában merül ki. Az őszinte, valóságos hazaszeretet nem keres bűnbakot és nem mutogat ujjal, hanem elfogadja a kialakult helyzetet, és ha nem tetszik neki, saját hatáskörén és a józan ítélőképesség határain belül megpróbál TETTEL és NEM CSAK SZÓVAL fellépni ellene. Nem tartom mindenhatónak a véleményemet( bár bizonyosan akad itt olyan, aki így vélekedik a sajátjáról, ami elég elszomorító). Mégis arra kérek mindenkit, hogy azt az energiát, amit a dühödt acsarkodásra és a gondolataim cáfolására fordítana, fordítsa talán az átgondolásukra. (Nem kell hangosan kimondani, ha esetleg mégis megszívlelendőt talál benne az illető, ha nem akarja. Bőven elég, ha valahol, a tudata legmélyén beismeri.)”
 • 24. Füvesember 2012. június 05. 18:53
  „Én VAGYOK a 11-ik! És Kertész Imre Nobel-díjas MAGYAR írót igen nagyra becsülöm! A sok, nagypofájú, primitív karlengető, zsidózó-cigányozó, magát "magyar népnek" kikiáltó senkiházi Árpád-sávos trógert pedig rühellem. Sajnos volt már ebben az országban egy olyan korszak, amikor az effajta söpredék szóhoz jutott. Azokban az időkben 16-18 éves suhancok lövöldöztek a Dunába nőket, gyerekeket és aggastyánokat. Ismerek közülük párat, aki mint antifasiszta veterán(!) ment nyugdíjba. Sajnos a mai politikai elit sem határolódik el kellő eréllyel az efféle szélsőjobbos aljanéptől! A hazafiságnak ezekhez SEMMI KÖZE SINCS! Amúgy nem is értem ezt a tüzes zsidózást. A ´30-as évekig a magyar értelmiség krémje került ki a magyar zsidóság soraiból. Azóta az értelmiséget javarészt elüldözi a dicső haza! Erre kéne büszkének lenni?!”
 • 23. Csecs 2012. június 05. 16:17
  „22: Miért, fasisztázásból meg acsarkodásból sikerült? Ha 10-en adtak össze a gyereknek, te legyél a 11-edik. Két fasisztacsürhézés között megteheted! De te inkább szajkózod az imrekerteszek és a dánielpéterek maszlagját. Érdekes, hogy ők milyen jól megélnek pajeszrángatásból és ajvékolásból...”
 • 22. Füvesember 2012. június 05. 10:05
  „21. partizánok 2012.06.04. 21:58
  "A legkevesebb, hogy:nem becsmérli saját hazáját!
  Ez a minimum!"
  Ez tényleg komoly, hazafias tett a részéről!
  De attól, hogy nem beszélünk róluk, a tények még igen makacs dolgok maradnak!
  Hazánk cinikus közönnyel szemléli pl. a legkiválóbb, fiatal értelmiség tömeges elvándorlását.
  Hazánkban háborítatlanul randalírozhat, tarthat felvonulásokat, könyvégető szeánszokat a szélsőjobbos, neonáci csűrhe.
  Hazánk két évtizedes, lankadatlan szorgalommal elérte, hogy a világ értelmesebb fele már csak röhög rajtunk.
  A büszke Honban már 305 Ft-ba kerül 1 Euró és 430 Ft-ba 1l benzin és helyenként olyan mélységes nyomorban élnek a zemberek, amiről az átlag magyar hazafinak elképzelése sincs!
  Eléggé nehézkes a Haza dicsőségét zengeni üres gyomorral és 15 fokos lakásban!
  Tudok olyan tanyasi kisgyerekről, akinek a falu iskolájának tanárai adják össze a pénzt minden hónapban buszbérletre, hogy egyáltalán eljusson az iskolába, különben az érvényes törvények szerint megbüntetik a családját, ill. állami gondozásba kényszerítik a gyereket. Őket is biztosan a neoliberálplutokratacionistabolsevik nagytőke nyomorította így meg! Bajúszpödrésből meg karikásostor csattogtatásból még egyszer sem sikerült megélnie e Hazának, l.d. Történelem tankönyveket!”
 • 21. partizánok 2012. június 04. 21:58
  „Itt két dolgot értenek félre sokan:
  - az éppen regnáló kormány azonos a hazával. Nem azonos!
  - a hazát csak pénzben mérik

  De ezek soha nem is fogják megérteni, mert az anyagi kapzsiság szellemi vakságot szül!

  20. Füvesember 2012.06.04. 20:38

  "19.Csecs 2012.06.04. 14:49
  Ha már itt tartunk, Ön mit tett a magyarságért?
  Mostmár ténylegérdekelne!"

  A legkevesebb, hogy:nem becsmérli saját hazáját!
  Ez a minimum!
  Sokan példát vehetnének róla, az ideírogatók közül.”
 • 20. Füvesember 2012. június 04. 20:38
  „19.Csecs 2012.06.04. 14:49

  Ha már itt tartunk, Ön mit tett a magyarságért?

  Mostmár ténylegérdekelne!”
 • 19. Csecs 2012. június 04. 14:49
  „15: vörös fröcsögőnek HALLGASS! a neve!
  Soroljuk csak tovább: Kun (Kohn) Béla, Szamueli Tibor, Ságvári (Spitzer) Endre, Lukács (Löwinger) György, Rákosi (Rosenfeld) Mátyás, Gerő (Singer) Ernő, Révai (Lederer) József, Farkas (Lőwy) Mihály, Aczél (Appel) György, Vas (Weinberger) Zoltán, stb.
  Mit tett Joáv Blum a magyarságért?
  Mit tett Efrájim Zurov a magyarságért?
  Mit tett Imre Kertesz a magyarságért?
  Mit tett Akos Kertesz a magyarságért?
  Mit tett Dániel Péter a magyarságért?”
 • 18. rózsakert 2012. június 04. 09:39
  „17.info 2012.06.04. 08:06

  14.Mozimasiniszta 2012.06.03. 21:42

  Fáj az igazság?
  Tudjuk , a jobbik és jobboldali szélsőségesek naGYon naGY része MUNKANÉLKÜLI , gyüjtsünk jobboldaliskenyérre?

  azért a vélemények egyértelműnek hatnak - kedves felvonulgatós , karlendítős ....k.”
 • 17. info 2012. június 04. 08:06
  „Ehhez a cikkhez nem is engedtem volna hozzászólásokat megnyilvánítani!”
 • 16. Egyolvasó 2012. június 04. 05:25
  „A legfontosabb az állampolgárság megszerzéséhez pedig, hogy mekkora összeg volt/van a borítékban.”
 • 15. Apátfalvi** 2012. június 03. 23:09
  „14.

  nyomorékgyerek, azok közül, akiket megint mocskolsz, jó páran többet tettek a magyar nyelvért és kultúráért, mint te, a többi kurucpatkány, a nyilasok és hazaáruló csürhéjük valaha is tettek/tesztek.

  Radnóti, Karinthy, Szerb Antal, Füst Milán stb. soroljam még?”
 • 14. Mozimasiniszta 2012. június 03. 21:42
  „Az itt megszólaló többségnek : a Joav Blum féle nációnak igen jó biznic, mert nemhogy a nyelvünket, de a történelmünkön kívül az országunkban honos erkölcsi normákkal sem kell
  ismerniük ! Na most, akik annyira lefikázzák a magyar honpolgárságot, ajánlom figyelmükbe
  szellemi vezércsillaguk: az öszödi barom , néhány éve közzétett jelmondatát.....................”
 • 13. Füvesember 2012. június 03. 20:03
  „Kéne egy felmérés, hogy a parlamenti bagázsból hányan tudnának levizsgázni. Gyanús, hogy nem sokan!
  Ja, kérem ők ide születtek....sajnos!
  Amúgy,ha ezek a szerencsétlenek azt hiszik, hogy mekkora buli itt állampolgárnak lenni, nagyon pofára fognak esni! Nekem van egy magyar állampolgárságom, hát nem egy nagy biznisz. Ha valaki adna érte egy normálisat, egyből elcserélném.....”
 • 12. KamuNeni 2012. június 03. 18:37
  „Hat amerikaban nagyon konnyu volt. A magyar nagyon neheznek tunik”
 • 11. Mignon 2012. június 03. 18:06
  „Nemetorszagban is van ilyen, ezt "Einbürgerungstest", "Honositasi teszt"-nek hivjak.

  A Nepföiskolak (Volkshochschule) tartanak 6 hetes tanfolyamot, 330 (!) kerdest
  beszelnek meg 6 het alatt.
  A reszveteli dij = 450,- Euro, de ez nem kötelezö!
  Lehet rögtön a vizsgara is jelentkezni, tanfolyam nelkül, a vizsgadij= 30,- Euro.
  Csak irasbeli van, 90 perc idö adva ra, szobeli vizsga itt nincs.
  (Irasbeli es szobeli a közepfoku nyelvvizsgan van, un.: "B1-TELC")
  A tesztlapon csak 33 kerdes van, abbol 17 kell hogy jo legyen a valasz.

  Ha a vizsga nem sikerül, mondjuk csak 16 jo valaszt adott valaki, akkor
  csak 1 ev mulva lehet ujra vizsgazni, elöbb nem.
  (De ez Tartomanyonkent valtozik)”
 • 10. vmagdi 2012. június 03. 18:03
  „A atankönyvet idén egyszer már aktualizálták. ?
  A köztársaság szót lecserélték a feudalizmusra”
 • 9. vmagdi 2012. június 03. 18:01
  „enis ezen gondolkodtam, hogy az az idiota, aki magyar allampolgar akar lenni. Huuuu mekkora csalodas lesz, ha kiderul nemcsak hogy nem kolbaszbol van a kerites, de mar kerites sincs egyaltalan”
 • 8. Mike3 2012. június 03. 17:41
  „Fekete Pákó az egyetlen személy akiről tudok 5-ös és 4-es :)”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobozy Attila: A fény betegíthet, de gyógyít is

Befogadó szülővárosának köszöni a díszpolgári címet Dobozy Attila. A bőrgyógyász akadémikus közismert lokálpatrióta, aki úgy véli: Szeged és egyeteme egy. Tovább olvasom