Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Ezüstbevonattal fertőtlenít az SZKT

Szeged - Egyedülálló, olcsó, környezetbarát és az egészségre nem ártalmas fertőtlenítő szerrel igyekszik megvédeni utasait a Szegedi Közlekedési Kft. a vírusoktól és baktériumoktól.
Fontos, hiszen csak a 2-es vonalon naponta 33 ezren utaznak, az összes járművön 50 ezren – jelentette be Gyimesi László fideszes önkormányzati képviselő, városfejlesztési tanácsnok, az SZKT felügyelőbizottságának elnöke a tulajdonos város képviseletében. Dékány Imre, az SZTE professzora, a kutatásokat irányító kolloidkémiai tanszék vezetője elmondta: a technológia kifejlesztésére egy uniós pályázat adott lehetőséget négy éve. Partner volt benne az egyetem, a szegedi Nanocolltech Kft. és a General Electric Hungary Kft., és közel 300 millió forintot használhattak fel. Olyan nanoezüst-bevonatot fejlesztettek ki baktériumok és vírusok elpusztítására, amelyek megsemmisítik az odatapadt kórokozókat. A projektben kötelező különféle alkalmazásokat is kidolgozni, ennek új eleme az alkalmazás tömegközlekedési eszközökön. Az épülő új klinika padlóit és 99 kórterem falát is ezzel vonják be. A győri Graboplast Zrt. PVC-padlóiban két éve alkalmazza az ezüstbevonatot.

Tóth István Tibor saját kezűleg mutatta be az ezüstoldat használatát egy Tatra-villamoson. Fotó: Karnok Csaba
Tóth István Tibor saját kezűleg mutatta be az ezüstoldat használatát egy Tatra-villamoson. Fotó: Karnok Csaba

Folyamatosan bevonják titán-dioxiddal a trolik és villamosok korlátait, fogantyúit, oldalfalait, és nanoezüsttel kezelik az üléseket. A szakemberek rendszeresen ellenőrzik, mikor kell újra lekezelni a felületeket. Számításuk szerint a befektetés többszöröse térül meg a városnak, ha az utasok járványok idején nem betegszenek meg, nem esnek ki a munkából – tette hozzá Tóth István Tibor, az SZKT ügyvezető igazgatója. A társaság 2,5 millió forintból szerezte be az első lefújáshoz szükséges 300 liter nanoezüstöt és 60 liter titán-dioxid-ezüstöt.
A fejlesztést 1,5 millió forinttal támogatta a cég az innovációs adójából.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamupipőke meglepő bosszúja

Pál Tamás vezényletével, Toronykőy Attila rendezésében, Kálnay Zsófia címszereplésével pénteken 19 órától mutatják be Rossini vígoperáját, a Hamupipőkét magyarul a kisszínházban. Tovább olvasom