Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Ezután rosszul jár a munkaügyi perben vesztes munkavállaló

Szeged - A Csongrád Megyei Munkaügyi Bíróságon évente 1000-1200 munkaügyi per zajlik. Ezek száma jelentősen csökkenhet, mivel tegnap óta a munkavállalónak fizetnie kell az összes költséget, ha veszít. Eddig az állam állta a cechet.
Szerda óta hatályos az a rendelet, amelynek értelmében munkaügyi perben – akár a munkáltató, akár a munkavállaló indítja – a felmerülő költségeket a vesztes félnek kell állnia. Korábban ilyen esetben csak a munkaadónak kellett fizetnie, a munkavállaló helyett az állam nyúlt a zsebébe. A hivatalos indoklás az, hogy az új rendelkezés majd megfontolásra készteti a munkavállalókat, hiszen eddig nem volt tétje a mérkőzésnek. Más véleményen van Cséfán József, a Csongrád Megyei Munkaügyi Bíróság elnöke. Szerinte a munkavállalók – mivel általában nem szeretnek pereskedni – eddig se fordultak annyiszor bírósághoz, mint amennyi jogsérelem érte őket. Az ügyek száma minden bizonnyal csökkeni fog: eddig a megyében évente 1000-1200 per zajlott a munkaügyi bíróságon, legnagyobb hányadát a munkavállalók kezdeményezték.

A közvélemény csak azokról a perekről értesül, amelyeknek szereplői ismert emberek, közéleti személyiségek. Még nem fejeződött be a szentesi kórház 2006 márciusában leváltott főigazgatójának, Borzi Mártának a munkaügyi pere előbb a megyei önkormányzattal, majd a kórházzal szemben. A bíróságtól elmaradt fizetésének, s negyvenéves jubileumi jutalmának megtérítését, körülbelül tizenötmillió forint kifizetését várja a felperes, aki jelenleg a mezőtúri kórház orvosigazgatója. A 2006 nyarán elbocsátott megyei múzeumigazgató, Vörös Gabriella is pert kezdeményezett a Csongrád megyei önkormányzat ellen, ám keresetlevele a megszabott határidőn túl érkezett, így el sem kezdődött az eljárás. A vele együtt szintén elbocsátott Szalontai Csaba régész munkaügyi pere még tart: a szakember elmaradt bérét, végkielégítését kéri, valamint kártérítést is követel, együttesen akár harminchavi munkabérre, mintegy hatmillió forintra is igényt tarthat.

Több mint kétmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezték a szegedi Eötvös József Gimnáziumot egy jogtalanul elbocsátott tanárnő, Kőfalvi Kinga ügyében 2005 októberében. 2004 elején munkaügyi pert nyertek a bezárt Mary cipőgyár dolgozói: a 139 volt alkalmazottnak összesen negyvenegymillió forint elmaradt járandóságot ítéltek meg.

Többmilliós perköltség is lehet

Az új rendelet értelmében a feleknek a perveszteség-pernyereség arányában kell állniuk a cechet. Ha valaki a munkaviszonya megszüntetése miatt fordult bírósághoz, havi százezer forintos átlagkereset alapján a per tétje 1,2 millió forint volt. Ha elveszíti a jogvitát, köteles megfizetni a munkáltató ügyvédjének díját, hetvenkétezer forintot (az 1,2 millió öt százalékát plusz az áfát), és további hetvenkétezer forint illetéket (az 1,2 millió hat százalékát). Több tízmilliós követelés esetén öt-hat millió forintos költséggel is számolni kell.

Olvasóink írták

 • 3. karlvonbanhoff 2008. február 07. 10:11
  „Miért ne volna esélyed?Nem a mindenkori kormány dolga,hogy a sérelmeidet egy vállalkozással szemben képviselje.Neki az a dolga,hogy meghozza azokat a törvényeket amik védenek téged. Elmegyel a kiválóan ??!! müködő ágazati szakszervezetedhez és ott képviselik az érdekeidet,támogatnak a harcban,jogsegélyt adnak.Ja,hogy ez álom? Arról meg csakis mi tehetünk,hogy olyan a magyarországi szakszervezet amilyen. A régebbi demokráciákban többek közt ez is kiválóan működik.Igaz ott nem Gaskó urak bénítják az országot.”
 • 2. Kolompár Rómeó 2008. február 07. 09:14
  „Miért ezen spórol a kormány? Miért nem a svéd niggerek segélyein, miért nem a sokmillás értelmetlen tanulmányokon, miért nem fizeti vissza pl. Veres János pénzügyminiszter az 55milla elcsalt áfát, satöbbi.
  Eddig legalább egy kis esélyed volt, hogy ha valami sérelem ért, akkor tehetsz valamit. Most már erre sincs esély.

  Köszönjük szépen igazságosság és esélyegyenlőség.

  Dögöljenek meg egytől egyig.”
 • 1. dondongó 2008. február 07. 08:56
  „Tessék mondani: ez baloldali, európai értelemben vett szociáldemokrata jogalkotás, vagy inkább egy komprádor burzsoázia által uralt banánköztársaság kodfikációja?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Intercityk kétóránként közlekedtek

Szeged - Eredménytelenül zárult az egyeztetés a sztrájkkövetelésről szerdán a MÁV-START Zrt. és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) között. Tovább olvasom