Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Ezután sem fizetik a szemétdíjat a Mars téri Anna csarnokban

Szeged - A bérleti díjon felül havi 12 ezer 700 forintos szemétdíjat is elkér havonta a Szegedi Vásár és Piac Kft. egy nagyobb Mars téri üzlet bérlőjétől, holott ez nincs benne a szerződésükben. Akikkel az Anna csarnokban beszéltünk, egy és egynegyed éve nem fizetnek.
– Nem fizetünk külön a szemétszállításért, a vezetésnek nincs joga arra, hogy pluszpénzt kérjen tőlünk a bérleti díjon felül – mondta Ökrösné Pádár Katalin, az Anna csarnok egyik nagyobb üzletének bérlője. – A bérleti szerződésünkben ugyanis az szerepel, hogy a díjban benne van az őrzésen, takarításon, közös vízen és áramon kívül a szemét elszállítása is.

Megírtuk: tavaly januárban vezette be a Szegedi Vásár és Piac Kft. azt, hogy a kereskedőknek a bérleti díjon felül a hulladék elszállításáért is számláz. Az egy egységnyi helyiségek után 5000–6350 forintot, a dupla alapterületért 12 ezer 700 forintot kellene fizetni. Korábbi cikkünkben a Domker Bt. üzletvezetője, Domonkos István számolt be a helyzetről, arról is, információi szerint a mintegy 100 üzlet bérlőjének csak egy része fizet, a többi nem, és sokakkal a piacvezetés „külön alkut" kötött. Akkor azt is megírtuk, nem nagyon találtunk nyilatkozót: hát erre most rácáfoltak az Anna csarnok bérlői. Ottjártunkkor szinte mindenki körénk sereglett, az emberek sorolták a sérelmeiket.

Heti eggy zacskó szemétért is fizetni kell? – kérdezi Ökrösné Pádár Katalin, Kozák Ferencné és Kovács József is.
Heti eggy zacskó szemétért is fizetni kell? – kérdezi Ökrösné Pádár Katalin, Kozák Ferencné és Kovács József is.

Külön alkuk

Erdei Péter szerint szükség volt a díjemelésre, mivel sokkal több a hulladék, mint korábban, több tárolóedény kellett, és ez is megemelte a költségeket. A szemétszállítás díja évi 20 millió forintjába kerül a Szegedi Vásár és Piac Kft.-nek, a pár évvel ezelőtti összeg duplájába. – A kereskedők többségével már külön megállapodást kötöttünk az üzlet méretétől, a képződő szemét mennyiségétől függően, az eredeti bérleti szerződést melléklettel egészítettük ki – mondta. – De a többiekkel is szeretnénk megállapodni. Arra a kérdésre, mi lesz a tartozásokkal, azt válaszolta: „beleveszik" a szerződésbe, hogy elengednek egy részt.  

Ökrösné megmutatta a legutolsó elszámolását, amelynek második oldala a tavaly január 1. óta felhalmozott tartozását részletezi. Mivel nem hajlandó fizetni a kis zacskó szemétért – amit általában hazavisz –, 120 ezer forinttal tartozik az üzemeltetőnek.

– Bementem az igazgatóhoz, Erdei Péterhez, elmondtam neki, hogy nem értek egyet a szemétdíjjal és az összeggel – mesélte Kozák Ferencné. – Erre visszakérdezett, hogy mégis, mennyit tartanék reálisnak...

– Ajánlott levelet írtam az igazgatónak, hogy nem vagyok hajlandó fizetni azért, amit nem használok – szólt közbe Kovács József –, de azóta se válaszolt.
Azt mondták, szeretnék, ha az igazgató nem az ellenséget látná bennük, hanem a partnert. Kérik, beszéljék meg „gyűlésen" a szemétügyet: stresszelnek, amikor minden hónapban elolvassák, hogy egyre nagyobb összeggel tartoznak. Nem tudják, meddig lehet görgetni ezeket a pénzeket. Ökrösné szerint ha az igazgató azt mondja, emberek, baj van, adjon össze mindenki 2000 forintot, megteszik, de sajnos nem beszél velük senki.

– A bérleti díjakat a válságban a felére kellene levinni, és nem szemétdíjat szedni – mondta el a véleményét Dóró Attila. – Szerintem ez burkolt áremelés olyan helyzetben, amikor alig van vásárlónk.

Olvasóink írták

 • 13. _csutak_ 2013. április 08. 16:23
  „Nem vagyok jogász tehát pongyola lesz a fogalmazás, de a lényeg ugyanaz!
  "A szerződés az kettő vagy több fél megegyező akaratát testesítő köz vagy magánokirat. Azt módosítani csak a felek megegyező hozzájárulásával lehet módisítani."
  Ezt amúgy bíróság is megteheti per útján.

  Mi is áll a szerződben?
  Miért nem teljesít jogszerűen a piacot izgató (!) kft.?”
 • 12. mangó1 2013. április 08. 14:57
  „Minden üzletnek olyan szemetes zsákot kellene adni amivel egyben a szemétdijat is kifizeti-- benne lenne a zsák árában----kisebb nagyobb zsákot----másba ki sem lehetne tenni-----igy senki nem tudna a máséba pakolni------csak akkor tenné ki ha tele van----igy igazságos lenne”
 • 11. grafika88 2013. április 08. 12:47
  „Hány bőrt akarnak még lehúzni ezekről az emberekről ???
  Visszakéne tán kicsit fogni az igazgató ,,meg a barátnője ..milliós fizujából.Na meg a pazarlásról. Luxus autók stb. Kéne egy nagy PSZF , egy NAV és egy Városi bizottsági ELLENŐRZÉST !!!! 2 évre elszámolni !!!Minden vezetőt felfüggeszteni a vizsgálatok idejére !!”
 • 10. Casablanca 2013. április 08. 12:36
  „A hulladék mennyisége után fizetni???

  Ugyan már! Volt Szegeden ilyen, de akkor mindenki a másik kukájába lopkodta bele a szemetet, hogy neki ne legyen...

  Lehet, hogy ez nyugaton megoldás, de itt, Magyarországon, ilyen embereknél nem!

  Így is tele szeméttel a város, a Tisza, az erdők! Ha mérhetővé teszik a szolgáltatást, évente hány száz miilióba kerül a város polgárainak pénzéből takarítani a köztereket, mert mindenki szabadul majd a szemetétől!?

  Inkább mindenki egyformán fizessen, olyan ugyanis nincs és nem létezik, hogy valakinek nincs szemete!!!”
 • 9. Egyolvasó 2013. április 08. 11:26
  „Nem csak a bérleti díjakat kellene csökkenteni, hanem a magas vezetői és közeli ismerősök bérezést.”
 • 8. istvang58 2013. április 08. 11:21
  „Fizessetek, mert nem lesz 500000-ért hal.”
 • 7. kzk 2013. április 08. 11:17
  „ILYEN EZ AMIKOR JOBBIK VEZETÉS VAN .MARS TÉR , IH STB...”
 • 6. expro 2013. április 08. 10:14
  „A Bérleti szerződésben pontosan le van irva, hogy a havi bérleti díj mit tartalmaz /benne van a szemét szállítás/
  én egy fillért nem fizetnék + ba , mert ha egyszer fizettem azzal el ismerem a kérés jogosságát amit azután úgy változtatnak ahogy akarnak.”
 • 5. Mozimasiniszta 2013. április 08. 10:13
  „szemét dolog et a szemét ügy...pedig hát a szerződés az szerződés, még akkor is ha valakinek új CLA-ra
  fáj a foga. Más: 9-kor volt szó a Kossuth rádióban a szemétszállító országos maffia, piszkos viselkedéséről...
  ahol is az ex MDF-es Gémesi György (Települési Önkorm. Szővets. Elnökeként) megvédte őket, mondván nincs rá jelenleg megoldás Magyarországon hogy annyit fizessünk a szemét szállításért, mint ami szolgáltatást igénybe veszünk...nna...ilyen vezetők csücsülnek fontos posztokon ! (pedig nem is a Fidesz rakta oda) és ezek hírből sem hallottak még az ürített kukákat azonosító vonalkódról, vagy az ürítés közben mérlegelő szerkezetről, netalán
  a színnel elválasztott kukákról (kék - páros hét / sárga - páratlan = félpénz)”
 • 4. p79 2013. április 08. 09:08
  „"Heti eggy zacskó szemétért is fizetni kell? - kérdezi Ökrösné Pádár Katalin, Kozák Ferencné és Kovács József is."

  Azért, mert a piacon vagyunk, az egyből még nem lesz mEGGY. :-)”
 • 3. árvaádám 2013. április 08. 08:42
  „"A bérleti szerződésünkben ugyanis az szerepel, hogy a díjban benne van az őrzésen, takarításon, közös vízen és áramon kívül a szemét elszállítása is."
  Ha már pedig ez valós, illetve és határozatlan időre szól, akkor csak közös megegyezéssel módosítható.
  A szerződésen felüli díjkivetést meg lehet tagadni, ez nem minősül szerződésszegésnek.
  Az nagy kérdés miért is van szükség az ilyen gazdálkodással kapcsolatos matekozásra, akkor amikor kiderülnek, olyan dolgok, miszerint a tiszta kéz mégis mosatlan. Talán nagyobb szerénységgel, alázattal szolgálattal több eredményt ért volna el a T. E. P.! Megjegyzem már a bemutatkozással baj volt a részéről, hiszen sokan emlékezhetnek arra a bizonyos paprika & szemetes edény ügyére. De Ő a támogatott "becsületes" ember! Ez mint magán személy igaz lehet, de itt egy "báb" a megítélésem szerint.”
 • 2. achilleus 2013. április 08. 07:39
  „"A bérleti szerződésünkben ugyanis az szerepel, hogy a díjban benne van az őrzésen, takarításon, közös vízen és áramon kívül a szemét elszállítása is."
  - ha ez így van, akkor egy polgári bíróság simán elmeszeli a bérbe adót, sőt felmerül a visszaélés gyanúja is, ekkor szerződésszegés történt ugyanis, hatalommal való visszaélés, zaklatás, zsarolás.”
 • 1. Bruhh 2013. április 08. 07:28
  „Kedves Igazgatóság! Ez a mondat tényleg igaz,hogy a válság idején csökkenteni kellene a bérleti dijakat,asztal dijakat,nem pedig emelni. Talán ha egy kicsit magáénak tekintené a vezetőség a piacot,akkor gondos gazdaként használná a befolyt összeget, nem pedig herdálná, leguritaná a torkán azt a sok finom borovicskát.Kevesebb dorbézolás,több odafigyelés a bérlőkre,mert állitólag ők tartják fent ezt a nagyszabásu ,jól müködő piacot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek mozogtak a sportcsarnokban

Vasárnap 10 órától délután 4-ig rengeteg mozgásformával ismerkedhettek meg az érdeklődők a Nivea Tour 2013 rendezvényén. Tovább olvasom