Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Faforgácsból tüzelőanyag

Kistelek - Huszonegymillió forintból brikettgyártó üzem épült Kisteleken. Évente 2-300 tonna brikett előállítására lesz képes.
Új üzemmel bővült a Kisteleki Ipari Park: brikettgyártó üzemet adtak át a múlt héten. A 21 millió forintos beruházás közel 15 milliós uniós támogatásból valósulhatott meg, a fennmaradó összeget a beruházó Forrás Centrum Tanácsadó és Szolgáltató Kft. saját céges nyereségéből pótolta.

A 3500 négyzetméteres telken felépített 220 négyzetméteres üzem egyelőre három embernek ad munkát. Évente minimum 2-300 tonna brikett előállítására lesz képes. Nincs ilyen profilú vállalkozás az egész dél-alföldi régióban. A biobrikett és piaca jelenleg szinte korlátlan, hiszen minden hazai brikettálóüzem a termelési kapacitása sokszorosát tudná értékesíteni belföldön és az EU belső piacán egyaránt.

– Az összepréselt faforgácsot fatüzelésre használják – mondta el Pigniczki Sándor ügyvezető. – Míg a tűzifa 30–40 százaléka víz, a brikett nedvességtartalma mindössze 10–12 százalék, így magasabb a fűtőértéke. Ráadásul helytakarékosabb, vagyis tárolni is egyszerűbb. A cég 3–4 asztalosüzemmel már szerződött is – a faforgácsot innen szerzi be.

Olvasóink írták

 • 3. varadipal 2011. november 03. 11:23
  „Komádiban a Kendergyár egyik mérnöke a 80-as években konstruált egy extrudert, amivel a kenderpozdorjából téliszalámi nagyságú brikettet sajtoltak minden külön ragasztóanyag nélkül. Nem napi 800 kilót, mint ez a 21 milliós beruházás kapacitása, hanem napi 50-60 tonnát.A mérnök kapott 200 ezer jutalmat, a gép 800.00.-ből kijött. Csak ott nem lopták el a pénzt, és gondolkodni is tudtak.Fél Békés megye azzal fűtött fillérekért.Szar világ volt.”
 • 2. deszkás 2011. november 02. 12:30
  „Pontositsunk:faforgács és fűrészpor. És itt a fűrészpor nem lényegtelen:miből is áll? És itt a faforgácslap gyártástechnológiájára gondolok. Nem új keletű dolog ez a porrá égett Drávaszabolcsi szalagparketta gyárban már a 75-ös években folyt erre kisérlet.”
 • 1. klj_54 2011. november 02. 11:02
  „A tanyámon fűrészporos kályhával tüzeltem!
  A nemrégen elhunyt barátom (Ruzsa Farkas Bandi bácsi, HA8CO) által csinált kétaknással pedig az egész tanyát be lehetett fűteni, napi egy megrakással.
  Olyan olcsó de kellő hőt leadó fűtőeszközt azóta sem leltem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar tudomány ünnepei

A tudomány társadalomban betöltött szerepe kiemelkedően fontos – mondta ki 2003-ban az Országgyűlés. Tovább olvasom