Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Fagyilkolás – tiltakozott az ellenzék a Rókusin

Szeged - Fagyilkolásnak nevezik az akciót, tiltakoznak a környék ellenzéki önkormányzati képviselői az új, szegedi 2-es villamosvonal építése ellen a Rókusi körúton. Nem a város közlekedésének fejlesztését ellenzik, hanem hogy Újrókuson menjen a villamos, és miatta fákat vágjanak ki.
Elkezdték kivágni a fákat tegnap reggel 6-kor a rókusi új 2-es villamos nyomvonalán, a Vértónál és a Rókusi körúton. 234 fát vesznek ki, 425-öt telepítenek.

– Nem a szegedi villamosfejlesztés ellen tiltakozunk, hanem a kíméletlen fakivágás ellen – mondta Kalmár Ferenc KDNP-s önkormányzati képviselő tegnap, Fagyilkolás a Rókusi körúton címmel a helyszínre összehívott, rendkívüli sajtótájékoztatóján. Trolikkal és buszokkal jól ellátott a Rókus városrész. Ha feltétlenül villamosvonalat kell építeni, akkor vigyék inkább Tarjánba – vélekedett a képviselő. Hozzátette: a Levegő Munkacsoport beadványa ellenére az Unió elfogadta a szegedi pályázatot, mert nem járt brüsszeli küldöttség a helyszínen. Felvetésünkre, hogy több növényt telepítenek, és a villamossínek között is füvesítenek, azt mondta, faültetésről nem tudott, de a csemetéknek még 20 év kell, hogy megerősödjenek. A képviselő városrészi alapjából a Körtöltés utcai sarokra 100 ezer forintért juharfákat telepíttet.

Elkezdték kivágni a fákat a Vértónál és a Rókusi körúton. Fotó: Frank Yvette
Elkezdték kivágni a fákat a Vértónál és a Rókusi körúton.
Fotó: Frank Yvette

– A húsvét előtti nagyhét meghitt csöndjében szenvednek ki a zöldellő fák – mutatta az ágakat Péter Szilveszter fideszes képviselő. Azt mondta, a szegedi tömegközlekedési nagyberuházásról egészében szavaztak annak idején, nem válogatták szét villamosvonalak szerint. Kétli, hogy reprezentatív lenne a 2-es villamost helyeslő felmérés. Kérdésünkre, hogy megnézte-e a terveket, elmondta: nem, de azok amúgy sem helytállóak.

Az ellenzéki politikusok hangsúlyozták, tehetetlenek a közgyűlés kormánypárti többségével szemben, de hatalomra kerülve elszámoltatást terveznek a villamosberuházással kapcsolatban is.

Kizárólag Újrókuson indokolt

Az új villamosvonal építése kizárólag ezen a szakaszon indokolt. Tarján és a Vásárhelyi Pál utca irányába utasforgalmi adatok nem támasztják alá a létesítését. A Budapesti körúti buszokat az új 10-es troli váltja fel – mondta Tapasztó Sándor, a tömegközlekedési nagyprojekt irányítási feladatait ellátó Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója. A reprezentatív közvélemény-kutatást 321 újrókusi lakos körében végezték.

Olvasóink írták

 • 9. gardista33 2009. április 09. 16:03
  „szemiff,szavazz a JobbIKRA!”
 • 8. gardista33 2009. április 09. 16:02
  „szacske,a terveket lehozta a dm is. itt olvastuk .”
 • 7. Szemif 2009. április 08. 22:23
  „Egy vígjátékban hangzott el, (ha jól rémlik a Miniszter félrelép volt az), hogy: "Hát jó, hogy ellenzik, azért ellenzék, hogy ellenezzen"-nem biztos, hogy pont így volt, de a lényege ez. Na most a gond az, hogy ez meg most a valóság: megszavazzák, nem tudják, hogy mit (érdekes, én nem kapok érte fizetést de ötlet szintjén már 2003-ban felmerült a "rókusi villamos" terv és ez az útvonal is, tehát ha én laikus már ekkor tudtam, nekik meg most esik le :-/) nem nézik meg a terveket, de tiltakoznak a fakivágás ellen, a telepítésről nem tudnak stb. Ezek a b@rmok lennének Szeged jövője egy ellenzéki vezetés esetén??????? Amit Botka művel aggasztó, amit ezek művelnek arra nincs kifejezés. Egy csapat óvodás felkészültebb, jobb ellenzék lenne, mint a "képviselőurak".”
 • 6. Yucca 2009. április 08. 22:04
  „tüsök, Nálad a pont! Kár, hogy kevesen látják ennek a lényegét. Merthogy az országos állapotok így mutatkoznak meg "kicsiben". Röhej!”
 • 5. webcreativ 2009. április 08. 21:30
  „nem vagyok a fejlődés ellen, de pont a fákat... tönkre tesszük a földet... hümm cümm...
  egyre kevesebb a friss levegő.”
 • 4. tüsök 2009. április 08. 20:33
  „"Nem a szegedi villamosfejlesztés ellen tiltakozunk"hanem csak,mivel ez a dolguk a kötekedés.”
 • 3. Mil 2009. április 08. 19:16
  „Sztem is baromság a villamos, de azért ez már szánalmas és nevetséges, amit a fideszesek lenyomnak. Gyk. óvodás szint. Évek alatt nem tudtak más szakértőkkel kidolgozni egy alternatív tervet, hogy villamos helyett más, vagy ha villamos, akkor úgy csinálják, hogy ne kelljen utat bővíteni, fákat kivágni stb. Most már mi a f@szt kapálóznak, amikor már az EU is rábólintott? BArmok. Ezek után ki az a hülye, aki rájuk szavaz? Komolytalanok.”
 • 2. lelketlen 2009. április 08. 16:44
  „no emberek.ez ám a KÉPVISELŐ.terveket nem néz,fogalma sincs ezek szerint,hogy miről is van szó,de ennek ellenére kapásból,lazán szarnak minősíti az egészet.teheti hiszen ő szegedi KÉPVISELŐ.szegény képviseltek,szegény város.”
 • 1. Szecskamester 2009. április 08. 16:29
  „Miért most kell nekiállni rinyálni, hogy ez nem jó meg az nem...
  Már vagy 3 éve tudjuk, hogy merre fog menni az a k..va villamos...Miért most kell, mikor már vissza is jeleztek Brüsszelből, hogy mehet a dolog...Miért most?
  Három éve még megfelelt a viliga "röppályája", most meg már nem fasza...????
  SZámomra ez érthetetlen..
  Amúgy meg honnan tudja a tisztelt képviselő, hogy nem helytállóak a tervek, ha meg sem nézte őket...???
  Ez még érdekelne, de ez már mellékes...
  üdvözletem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron csak a Szikin csúszhat a strandoló

Szeged - Ezen a nyáron a fürdőzőket csak a Szikin épülő 2 új csúszda szolgálja majd. Jövőre viszont… Tovább olvasom