Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Faházak égtek le a hobbikertekben

Szeged - Szeged-Baktón élő olvasónk jelezte: a Tölgyfa utcával párhuzamos, úgynevezett Sárga töltés melletti hobbikertek közel fele elhanyagolt, rövid idő alatt két tűzeset is történt.
Szerencsés József 23 éve lakik Szeged-Baktón, a Tölgyfa utcában. Házától néhány száz méterre található a környékbeliek által Sárga töltésnek nevezett szakasz. Itt állítása szerint pontosan 26 telek található – felét nem gondozza senki. Hajléktalanok és szabadon kószáló kutyák szállják meg rendszeresen a környéket, két tűzeset is történt a közelmúltban.

– Először április 22-én gyulladt ki egy kis ház – mondja Szerencsés József. – Ki is jöttek a tűzoltók, eloltották a lángokat. Hétfőn megismétlődött az egész, ezúttal a szomszéd épület égett le.
Józsefnek és családjának 5 telke van a környéken, mindenkit névről ismernek, akinek kertje van itt. Végigkalauzol a töltésen – szinte minden második telek elhagyatott, benőtte a gaz. Elérkezünk a leégett házakig: a területen szenes ruhák, matracrugók, foteldarab. Valaki lakott itt.

Szerencsés József is megdöbbentette a leégett baktói hobbitelkek látványa. Fotó: Karnok Csaba
Szerencsés Józsefet is megdöbbentette a leégett baktói hobbitelkek látványa.
Fotó: Karnok Csaba

– Legalább 10 éve hagyta itt gazdája ezt a hobbikertet, azóta hajléktalanok lakták – mutatja József. Jobbra már fia gyümölcsöse található. Könnyedén átterjedhetett volna a tűz, de szerencsére időben sikerült eloltani. József nem tudja, hogy szándékos gyújtogatás történt-e vagy sem. Szerinte bárki lehetett. A nyugalmazott rendőrhadnagy nem tudja, összefügg-e a két eset, mindenesetre aggódik: a két kigyulladt faház után rögtön fia telke következik.

– Mi kizártuk az idegenkezűséget – mondta Tátrai János, a tűzoltóság szóvivője. Szerinte 100 ezer forintos kár keletkezhetett, mire kiértek, már csak a tűz továbbterjedését kellett megakadályozniuk.

Olvasóink írták

 • 7. Vörcsi 2011. szeptember 23. 06:10
  „Ez a cikk a Ballagítói kiskertekről is szólhatna, csak a Baktó szót kellene átírni Ballagítóra. Hajszálra pontosan megegyezik a terület rendkívül elhanyagolt állapota, a nemlétező tulajdonosok, a tűzesetek ideje, és gyakorisága is. Csak az elmult 2-3-hétben legalább 4 tűzeset volt, ott is elhagyott bódék gyulladta ki és égtek el, a tűzoltók becsukott szemmel odatalálnak. Eddig is sejtettük, de most a cikket olvasva nem lehet kétségünk, hogy szándékos gyújtogatás történik. Amig arról nem olvasunk, hogy elfogták a gyújtogatót, addig sajnos számítani is lehet, hogy folytatódik!”
 • 6. tol 2011. szeptember 22. 20:03
  „de nem tart igényt rá, hiszen felé se néz a kis házikójának. Szegény. Pontosan a város feladata az, hogy utánanézzen, miért hanyagolják el a tulajdonosok a kis területüket, ugyanis lehet, hogy más téren is elhanyagoltak ezek a polgárok. Feltehetően segítségre szorulnak. Szociális védőhálónak hívják ezt, vajon működik-e még?...”
 • 5. Morpheus_RexXx 2011. szeptember 22. 16:22
  „2. traktordj26@gmail.com 2011.09.22. 08:22

  Már létezik... a kisajátítás. Nem csak az állam élhet ezen joggal, hanem az állampolgár is. Csak egyoldalú előnyt élvez az állam, mert szinte azonnali az általa végzett kisajátítás, míg a magánszemélyeknek 5-10év. Ez idő alatt mint sajátját kell rendben tartania/gondoznia, fejlesztenie. De sokkal jobb ugye csak behordani a kacatot és jószág módjára élni. Azon hajléktalanoknak is 2 keze és lába van mint másnak, de ez fárasztó lenne és ki kellene józanul bírni. Mert az alja megy be ilyen telekre sajna csak, vagy ha nem, elüldözi a "falka".

  Amennyiben pedig a tulajdonos igény tart a telkére, a szükséges és elvégzett állagmegőrzést és hasonlókat kifizetheti az így gondnokká vált emberkének... de ez hunganisztán...”
 • 4. traktordj26@gmail.com 2011. szeptember 22. 11:16
  „mango1... bocs de aki évek óta szrik bele az ingatlanjába és még csak a parlag füvet se irtja stb stb stb az egyszerűen nem érdemli meg nem gondolod?”
 • 3. mango1 2011. szeptember 22. 09:47
  „traktordj.....a fiatalok ma nem mennek kertbe dolgozni-----el vennéd más ingatlanát-- mi jogon ?????--add oda a te ingatlanodat valakinek ingyen----vagy neked nincs semmid---<moderálva>”
 • 2. traktordj26@gmail.com 2011. szeptember 22. 08:22
  „Ha képviselő lehetnék tuti előterjesztenék egy olyan javaslatot, miszerint a hosszú távon elhanyagolt, gondozatlan telkeket pénzbírságok helyett egyszerűen elvenném a tulajdonostól, és kiosztanám ingyen telekként a rászoruló fiatal pároknak stb stb.”
 • 1. bánki 2011. szeptember 22. 08:18
  „Jobbik megoldaná a hajléktalan kérdést !

  lásd. Csepeli gyilkosságok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyer vagy veszít a szegedi egyetem?

29 helyett 12 állami egyetem és főiskola, 42 ezer helyett 25 ezer állami ösztöndíjas hallgató – a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény koncepciója nyilvánosságra került részletei szerint. Tovább olvasom