Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fakivágással kezdődik ma a zsinagóga felújítása

Fakivágással kezdődik ma a zsinagóga felújítása
Szeged - A zsinagóga ötméteres körzetében kivágják ma a fákat. A bejárat melletti kettővel kezdik. A gyökerük ugyanis benyúlik a 113 éves műemlék épület alá, és kárt okoz benne.
A közelgő renováláshoz is kell a hely az állványoknak. Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke érdeklődésünkre elmondta, eredetileg valóban tervezett parkot a zsinagóga köré a tudós rabbi, Löw Immánuel. Ebben cédrusok, valamint más, a Biblia és a Talmud lapjain fellelhető növények szerepeltek. A híres ligetet azonban 1944-ben kivágták, hogy a helyén – a gettó részeként – bódékat húzzanak fel, ahol a zsidóktól rabolt bútorokat tárolják.

Megírtuk: a zsinagóga külső renoválása 950 millió forintból valósul meg, kormánytámogatással. Ennek határideje év vége lesz (Év végére felújítják a zsinagógát, 2016. január 22.). A munkálatokra egy csomagban nyílt közbeszerzést írnak majd ki április közepén vagy május elején. Ehhez a négy szakértői csoportnak és a tervezőknek március közepére kell a javaslatait megtenni. A felújítás a tetőket, a tornyokat, a kupolát, a lefolyókat, a párkányokat, az ablakokat, homlokzatot és lábazatot érinti majd.
 
Az épületet veszélyeztető fák eltávolítása a bejárat mellett indul. Fotók: Karnok Csaba
Az épületet veszélyeztető fák eltávolítása a bejárat mellett indul. Fotók: Karnok Csaba

A zsinagóga előreláthatólag idén látogatható lesz a munkálatok ideje alatt. A hitközség elnöke hangsúlyozta, megtartják a tervezett koncerteket. Május 8-án Koncz Zsuzsa fellépésével kezdődik a hangversenyszezon, 12-én pedig kántorversenyt rendeznek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondolatstoppal kordában tartható a kleptománia

Gondolatstoppal kordában  tartható a kleptománia
A legtöbb bolti tolvaj erre a betegségre hivatkozik, ha elkapják, a valódi kleptománok azonban… Tovább olvasom