Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Fáklyás menet a szegedi árvíz 130. évfordulójára

Szeged - Több ezren gyűltek össze csütörtök este Szegeden, hogy az 1879-es árvízre emlékezzenek. Az összefogás összefogást szül - mondta Botka László.
Nem meghalni és nem menekülni. Nem hátat fordítani, hanem szembenézni. Az örök szegedi parancs, amely a várost Kossuth Lajos szemében is nemzete büszkeségévé tette. S az összefogás összefogást szül; a szegediek döbbenetes ereje, kitartása és akarata láttán megmozdult az ország és Európa. Négy rövid esztendő alatt valóra vált az uralkodói jóslat: Szeged szebb lett, mint volt – mondta Botka László polgármester csütörtök este, amikor a több ezres fáklyás menettel a Tisza-parti árvízi emlékműhöz érkezett.

A Tisza Lajos körút végén álltak meg, és egyperces néma csenddel emlékeztek a hajdani pusztulásra. Ki lángot tartott, ki az árból felépülő Szegednek segítő ország lobogóját fogta.

Több ezren gyűltek össze. Fotók: Segesvári Csaba

Az 1879-es szegedi nagyárvíz 130. évfordulójára és az európai összefogás aktualitásáról beszélt Kovács László, az Unió adó- és vámügyi biztosa. Szegedet az összefogás jelképének nevezte, és arra biztatta, hogy az uniós projektekkel járjon elöl továbbra is a válságos idők dacára.
Az itt vendégeskedő Európa-díjas Városok Szövetségének nevében Danuta Jazowliecka, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének alelnöke emlékkövet avatott fel, amellyel megörökítette a találkozót és Szeged újjászületésének jubileumát.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. strangerr 2009. március 14. 13:35
  „Kedves Fremen!

  Milyen többségről beszélek?

  Azokról akik nem nevezik bunkó módon szerencsétlennek a másikat, csak mert más a véleménye.
  Azokról akiknek egy megemlékezésről nem egyből a "komcsik" meg a "gyurcsány" jut az eszükbe.
  Azokról akik primkó módon nem fehéren és feketén látják a világot, ovódás "Ők a rosszak" mi meg a "Jók" szinten.
  Azokról akik szerint temetőben kerepelni vagy a másik embert tojással megdobálni nem keresztényi érték, hanem szimpla tahóság.
  Azokról akik szerint pl. a Gyurcsány lehet h alkalmatlan, de attól még tudnak örülni a Szent István tér vagy az Anna kút felújításának.

  Röviden: a normális többségről.

  További színvonalas "nemzeti, polgári, keresztényi" gyalázkodást.

  str”
 • 21. kobak 2009. március 14. 08:36
  „Örülök azért. hogy értelmes hozzászólások is voltak és páran haonlóan gondolkodnak mint én. Bármennyire is furcsa ez a menet nem "Feri" vagy "Viktor" skandalumokról szólt, hanem elődeink munkájának elismeréséről a szegediek közös összetartozásáról. Sajnos néhányan ezt nem akarják megérteni, ezért is nő a szakadék az országban.”
 • 20. veroj 2009. március 13. 23:50
  „Kár,hogy csak a Botka mögötti felvonulokról beszél mindenki,pedig a rakparton is elég sokan jöttek fáklyákkal a kezükben akiket a szegedi görkoricsapat kísért.
  S ők nem politizálni mendtek hanem emlékezni.”
 • 19. dova 2009. március 13. 23:33
  „#18-ra
  Ez csak azért is érdekes lenne, mert pont a túloldalt telepítették/költöztették át a szegedi oldalra, illetve a Szeged alatti gátszakadás még nagyobb bajt okozott volna a városnak. Szerintem.
  Mindenképp Szeged előtt kellett elvezetni a folyó "többletét".”
 • 18. nyomdasz63 2009. március 13. 22:34
  „...És azt tudtátok-e, hogy a ´70-s árvíznél a "gyálai vadászház"tól néhány méterre alá volt aknázva a töltés??? A ruszki keze a gombon volt,ha kellett volna-robbantják a gátat ! Beáldozva Szentmihályt,Röszkét !Lejjebb a Kanizsaiak elzárkóztak az együttműködéstől!>>> A vadászház gondnoka mesélte Apámnak/ ő rakta a cserépkályhákat a vadászházba/ !!!”
 • 17. dova 2009. március 13. 21:54
  „"Négy rövid esztendő alatt valóra vált az uralkodói jóslat: Szeged szebb lett, mint volt - mondta Botka László polgármester "
  Ez a kedvenc részem.
  Ezt ugye nem is az árvíz kapcsán mondta?!”
 • 16. török 2009. március 13. 20:21
  „Jaj, mennyi pesszimista, komplexusos fórumozó, pszichológiai esetelemzést lehetne írni a színvonaltalan hozzászólásaitokból. :) Miattatok süllyed a leginkább az ország szellemi színvonala, az ilyenek miatt. Aki meg nem látja a képen a háttérben a középkorúakat és a nyugdíjasokat, az vegyen nagyítót. :) Maci, Ivy, Fremen stb, belőletek biztosan kiváló polgármester lenne komoly programmal a négy évre: ültetnétek két bokrot, annyira tellene. :)”
 • 15. IVY 2009. március 13. 15:37
  „Nem Maci!

  Botka csak úgy 4 év múlva játszott a homokban a ......-vel.:)
  Takony kölök, de évekkel néz ki idősebbnek a koránál. (Ujhelyi Piluval együtt:)”
 • 14. maci52 2009. március 13. 13:28
  „stangerr!te,nézd már a fotókat,mindenki hasonló korú,fáklyával a kezében,hogy lehet az hogy egyformák?
  A kommunista időkre emlékeztet,Botkának-Újhelyinek volt kitől tanulni.Ők a rendszerváltók?Én nem voltam ott a felvonuláson,viszont az 1970-es árvíznél tevékenyen részt vettem,Botha akkor még homokban játszott a pöcsével.Kovács elvtárs meg az aki párttitkárból lett Uniós biztos,Kádár és Horn pajtása?Akkor ez párt gyűlés volt elvtik.”
 • 13. Fremen 2009. március 13. 12:51
  „Strangerr!

  Milyen többségről beszélsz szerencsétlen? Ha Botkaék nem rendelik ki a diákokat az iskolákon keresztül akkor max. 25-en tudtak volna összegyűlni.

  Az a helyzet öreg, hogy kevesen vagytok, és őszintén megmondom én neked, semmi szükség rátok!

  Ettől függetlenül tudom, hogy épp ti lesztek a legkegyetlenebbek a komcsi disznók kivégzésénél, ha rájöttök, hogy viszi mindeneteket a bank.:)))”
 • 12. strangerr 2009. március 13. 12:45
  „Mint a Mórickának, mindenről ugyanaz jut eszükbe:) Aztán csodálkoznak, hogy a többség nem csatlakozik ehhez a "színvonal"-hoz:)”
 • 11. kobak 2009. március 13. 12:42
  „Igen strangerr, egyetértek veled az árvizet is a komcsik csinálták!:) Az itteni hozzászólások alapján ugyis mindegy, hogy miről próbáltam írni korábban. Ilyen szinten kár bárkire is időt pocsékolni!”
 • 10. Fremen 2009. március 13. 12:41
  „" kobak 2009.03.13. 08:31

  Szerintem nagyobb szép volt a fáklyás menet. Ennek a felvonulásnak a közös emlékezés , az összetartozás erősítése lehetett a cél. Emlékezés városunk ujjászületésére. "

  Tévedsz Kobak. Szóba elegyedtem az egyik cionista bolsevik disznóval, aki öltönyben egy ajándékos szatyrot szorongatva masírozott Boktáékkal. Ő mondta, hogy ünnepelnek.

  Jellemző a bolsikra, ünneplik a város pusztulását. Az árvíz se ártott annyit Szegednek mint az Mszp-Szdsz-Fidesz-Mdf-Kdnp-s cionista banda.:(”
 • 9. Fremen 2009. március 13. 12:32
  „"Több ezren gyűltek össze csütörtök este Szegeden,"

  Igen, visszahozták az elvtársak a pártállami időket. Az összes kisiskolást kivezényelték a dzsambolijukra.

  A hétéves énekkaros lányom negyed hattól kellett ácsorogjon fél kilencig az Árvízi emlékműnél, hogy a cionista férgek, Botka, Kovács Laca és Újhülye elhitessék néhány idiótával, hogy sokan támogatják őket.

  Mikor le mocskos kommunistáztam őket senki se ellenkezett a tömegből.:)”
 • 8. strangerr 2009. március 13. 10:48
  „Sőt még az árvizet is komcsik csinálták anno:)”
 • 7. maci52 2009. március 13. 10:32
  „Kiparancsolták a diákokat az iskolából,mint régen Április 4-én.Régi kommcsi ,jól bevált szokás.”
 • 6. IVY 2009. március 13. 09:34
  „Több ezren?
  Nem torzítás ez már megint, mint pl. egy hónapja, a Széchenyi téri cigóellenes tüntetéssel kapcsolatban?
  (A DM szerint kb. 150-en voltak jelen, de igazság szerint 5-600-an voltak!)”
 • 5. kakoszeged 2009. március 13. 08:36
  „ú de klassz lehetett!”
 • 4. Mil 2009. március 13. 08:36
  „Többezer birka..”
 • 3. kobak 2009. március 13. 08:31
  „Szerintem nagyobb szép volt a fáklyás menet. Ennek a felvonulásnak a közös emlékezés , az összetartozás erősítése lehetett a cél. Emlékezés városunk ujjászületésére.
  És bár nem tudom mennyien voltak kinn tegnap, de ezres nagyságrendben biztos. S bármily furcsa nekem nem tűnt úgy, hogy középiskolások lettek volna nagy többségben. Persze otthon a gép előtt lehet, hogy úgy tűnt.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek az adakozó európai fővárosokról

Szeged - A szegedi nagyárvíz 130. évfordulójának napján azt kérdeztük a nagykörúton a járókelőktől,… Tovább olvasom