Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Fáklyás menettel tüntetett a szegedi LMP a CETA ellen

Fáklyás menettel tüntetett a szegedi LMP a CETA ellenA Kanada és az EU közötti szabadkereskedeli egyezmény ellen tiltakoztak. Fotó: Kuklis IstvánA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Szerda estére hirdetett meg tüntetést az LMP Csongrád megyei szervezete a Rákóczi téri Nagy Imre-szoborhoz.
19 órakor kezdődött az LMP Csongrád megyei szervezetének tüntetés: a Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ellen tiltakoztak. A Rákóczi térről fáklyás menetben vonultak át a megjelentek a FIDESZ-irodához - kedden derült ki, hogy a kormány egyetért az egyezmény szövegével, és Szíjjártó Péterre bízták, hogy adja ki a véglegesítéshez szükséges meghatalmazási okiratot.  
Fáklyás menettel tüntetett az LMP a CETA ellen. Fotó: Kuklis István
A tüntetők az alábbi petíciót hagyták ott a Fidesz-irodán:
1. Követeljük a kormánytól, hogy „A kormány ne támogassa olyan szabadkereskedelmi megállapodás létrejöttét, amely veszélyezteti a környezet- és egészségvédelem, az élelmiszer-biztonság, valamint az emberi jogi, illetve munkajogi garanciák jelenlegi szintjét, továbbá antidemokratikus vitarendezési eljárást tartalmaz.", vagyis pontosan azt, amit ő maga fogadott el parlamenti határozatként idén június 17-én.
 
2. Követeljük a FIDESZ-től, hogy ne csak saját szűk hatalmi érdekeiért, hanem az egész nemzet érdekében cselekedjen. Előzze meg a népszavazás sikertelenségének a FIDESZ értelmetlen önzőségéből eredő kudarcát. A
CETA kérdésben vegye igénybe a globalizációkritikus, a nemzeti szuverenitás talaján álló ellenzéki pártok javaslatait, támogatását.
 
3. Követeljük Orbán Viktortól, hogy amennyiben az előző követeléseinket figyelmen kívül hagyva az ország nemzetközi mozgástere úgy meggyengül, hogy a CETA miatt Magyarország a választott bíróságokon perelhetővé válik, úgy az országunk ellen megítélt kártérítéseket saját magánvagyonából rendezze, vagy ha az nem fedezi azt, ülje le a fennálló tartozást.
A párt álláspontja szerint "A Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA)veszélybe sodorja hazánk GMO mentességét, teret engedve a génkezelt amerikai alacsony minőségű élelmiszereknek. A CETA külföldi választott bíróságokba szervezve kiveszi Magyarország kezéből a hazánkban működő multinacionális vállalatok feletti bíráskodás jogát. Egyre nyilvánvalóbb, ,hogy a mind hatalmasabbá váló globális vállalatcsoportok lobbierejüknél fogva mindinkább befolyásuk alá kívánják vonni a politikát. Átformálják jo grendszerünket, hogy önös tőkeérdekeik mentén minden akadályt eltávolítsanak az utukból, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése, a természet és az ember mohó kizsákmányolása árán is. 

Sajnos a jelek azt mutatják, hogy a magyar kormány is beállt a sorba, és gyáván meghátrált hatalmuk láttán. Orbán Viktor, és nyomására a parlament is megszavazta, hogy támogatja a CETA bevezetését. 

Márpedig, ha engedjük, hogy ezek a multinacionális cégek a magyar gazdasági jogok fölé helyezve magukat megvessék a lábukat hazánkban, a korrupt és manipulálható magyar demokráciát könnyen az ujjuk köré csavarják. 

Ne hagyjuk hát, hogy állami szuverenitásunk ezen fontos részeiről a magyar kormány önként lemondjon! Követeljük, hogy ebben a kérdésben ne engedjen a külföldi nyomásnak!" 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi bíró és édesanyja is szerepel a Quaestor-listán

A szegedi bíróság egyik bírója is fenn van azon a listán, amelyen azok szerepelnek, akik a Quaestor… Tovább olvasom