Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Falkában támadnak a kóbor kutyák

Szeged - Falkában garázdálkodó kóbor kutyák keserítik meg a Budapesti úton lévő telephelyek tulajdonosainak életét. Évek óta szabadon járkálnak, szétmarcangolják a haszonállatokat.
 Feladat és felelősség

– A magánterület védelme a tulajdonosok feladata és felelőssége. Sok állattartó nem gondoskodik megfelelő kerítésről – mondta Seres Zoltán, a szegedi ebtelepet üzemeltető Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

– Három éve viaskodom ezekkel a kutyákkal. Egy bárányomat, egy birkámat ölték meg. Akkor telt be a pohár, amikor egy nemrég született csacsicsikó nyakát marták szét. Születése után másnap kerestük, de nem találtuk sehol. Láttam, hogy hátul fekszik, föl sem bírt kelni, úgy szétmarcangolták a kutyák. Ahogy közeledtem, két nagy testű kutyát láttam menekülni – mesélte Liska Zsolt, aki szerint egy közeli, évek óta elhagyatott telepről járnak ki az ebek.

– Őrkutyák lehettek korábban, de egyszerűen otthagyták őket a sorsukra – mondta. A vállalkozónak a Budapesti úton van fürdőszobaszalonja. A területen állatokat – kecskét, szamarat, tyúkokat, birkákat – tartanak, többek között kecskesajtot készítenek.

Nemcsak neki, a szomszédos gumisnak is meggyűlt a baja a kóbor ebekkel. A telephelyet figyelő kamerák rögzítették, ahogy tíz kutya, köztük két nagy testű német juhász éjjel falkába verődve garázdálkodik, és megtépi a vállalkozó egyik bárányát. – El kellett altatni. Egy másik megmenekült, de öt helyen szilánkosra tört a lába – panaszolta a vállalkozó, aki kérte, a nevét ne írjuk le.

Nincsenek biztonságban a kóbor ebektől a háziállatok. Illusztráció: MTI/EPA
Nincsenek biztonságban a kóbor ebektől a háziállatok. Illusztráció: MTI/EPA

Az állattartók azt mondják, tehetetlenek. – A vadász lakott területen belül nem lőheti ki őket, hurkolni, mérgezni nem lehet, tiltja az Unió – mondta.
Liska Zsolt villanypásztorral és vadhálóval próbálja védeni haszonállatait, kevés sikerrel.

– A falkában támadó kóbor állatok a két őrkutyaként tartott staffordshire terriert is megtámadták, és megették a kajájukat – mesélte. A vállalkozó ügyvédhez fordult. Máté Szabolcs elmondta, felszólító levelet küldenek majd a telep tulajdonosának a károkozás megtérítésére. – Ha ez nem vezet eredményre, birtokvédelmet kérünk, vagy pert indítunk ellenük – mondta Liska Zsolt jogi képviselője.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízben rohadnak a védett alkatrészek

Felszámolják a Szőke Tisza legújabb tulajdonosát. Tovább olvasom