Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Falra másznak a sikerért Zsombón

Zsombó - Zsombó szélén, a tanyavilág szomszédságában építették fel hazánk legnagyobb falmászó pályáját. Itt működik Magyarország legsikeresebb falmászó klubja, a Meteora is – még a fővárosból is igazolt át ide versenyző.
Az ország legsikeresebb falmászó csapata működik Zsombón. A település szélén, szántóföldek szomszédságában építette fel Táborosi Gábor azt a pályát, amely immár az ország legnagyobbika. Nem véletlen, hogy a nomád körülmények ellenére is itt tudják megrendezni hazánk legnívósabb versenyét: múlt hét végén is kétszáz versenyző vágott neki az egyébként rendkívül nehéz pályáknak. Összehasonlításul: a magyar versenyekre 50-60 főnél általában nem regisztrálnak többen.

– Van olyan pálya, ami Magyarországon is egyedülálló – beszélt a zsombói verseny népszerűségének okáról Király Nóra. A 23 éves, többszörös magyar bajnok Budapestről igazolt át a zsombói egyesülethez – nem véletlenül. – Tabi a legnagyobb ebben a sportágban, és jók a módszerei is – magyarázta, miért ér számára többet a fővárosnál a vidéki, falusi egyesület.
A Meteora jelenleg 34 versenyzővel rendelkezik, nekik köszönhetően pedig az egyesület az örökös mászóbajnok hazánkban. Átlagosan minden második aranyérmet ők hozzák el a versenyekről, legyen szó hazai vagy világbajnokságról.

Falra másznak a sikerért. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Igyekszem szakmai munkát végezni, és kínzom a gyerekeket – árulta el titkát Táborosi Gábor. Bár hetente háromnál több edzést nem tart, azok viszont „célhatékonyak". Arra a kérdésre, hogy nem lenne-e könnyebb boldogulnia a fővárosban, egyértelmű igennel felelt. Mégsem költözteti be egyesületét, még Szegedre sem.

– Ott is működnek egyesületek, de versenyeztetéssel nem foglalkoznak. Én viszont ezt tartom fontosnak – mondta. Saját telkén építette fel a 400 négyzetméteres mászófalat is, amit eredetileg ezer négyzetméteresre szeretett volna bővíteni. Lassan azonban kezd letenni erről.

– Nem éri meg – magyarázta. Pedig tanyája nyitott bárki számára, sőt még kalandparkot is épített, hogy akár egész családok is ki tudjanak kapcsolódni a területen. A falu szélén azonban viszonylag kevés turista találja meg őket. Így maradnak a sportsikerek – amelyeket tanítványai ilyen körülmények között is stabilan hoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 filléres fagyit nyalhatnak a szegediek

2 forint lehet a sör és 50 fillér a fagyi Szegeden, ha pénteken elfogadja a szegedi közgyűlés Tóth Károly MSZP-s képviselő javaslatát. Tovább olvasom