Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Falstaff windsori víg női

Toronykőy Attila rendezésében, Molnár László vezényletével ma este 7 órától mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház társulata Otto Nicolai háromfelvonásos komikus operáját, A windsori víg nőket.
Amikor az évad műsorát tavaly tavasszal összeállították, azt tervezték, A windsori víg nőkkel Falstaff szerepében búcsúzik el az operaszínpadtól Gregor József. Világhírű basszistánk nem érhette meg a bemutatót, így Otto Nicolai komikus operájában ifjabb kollégája, Gábor Géza alakítja a hoppon maradó, korosodó, hájas, iszákos lovagot.

– Sok rímbe szedett szöveget is el kell mondanom a darabban, ami a próbák kezdetén még nehézséget jelentett számomra. Szerencsére a Hamlet-előadás kapcsán, amiben a Színészkirályt alakítottam, összebarátkoztam Király Leventével, aki annak idején nagyszerű Falstaff volt Szegeden. Őt kértem meg, hogy segítsen. Háromszor-négyszer összejöttünk megbeszélni, hogy hogyan csináljam. Levente remek tanácsokat adott, és még azt sem engedte, hogy a sört én fizessem – meséli Gábor Géza. – Falstaff szerepét eljátszani azért is nagy kihívás, mert Verdi operája és a Shakespeare-darab is nagy sikerrel ment Szegeden, a közönség Gregor Józseffel és Király Leventével azonosítja a figurát. Nicolainál viszonyt Falstaff sokkal egyszerűbb karakter. Ennek ellenére szeretném azért megmutatni, hogy Sir John nem egy részeges, buta ember, hanem fölötte áll kisstílű környezetének, értelmesebb, okosabb, mint a többiek. Lehet, hogy épp azért iszik, mert másképp nem tudja elviselni azt a közeget, amiben élnie adatott.

A szereplőgárda

Mindkét szereposztásban Gábor Géza alakítja Falstaffot, a mai premieren Fluth urat Vághelyi Gábor, Reich urat Altorjay Tamás énekli, Fenton Kóbor Tamás, dr. Cajus Kelemen Zoltán, Fluthné Vajda Júlia, Reichné Szonda Éva, Annuska Dér Krisztina, Sparlich Piskolti László lesz. A másik szereposztás Kardos Gábor vezényletével szombaton 15 órától mutatkozik be. Andrejcsik Istvánt (Fluth), Wittinger Gertrúdot (Fluthné), Tóth Juditot (Reichné), Tóth Pétert (dr. Cajus), Merényi Nicolette-et (Annuska) és Kovács Hegedűs Istvánt (Sparlich) láthatja-hallhatja a közönség. Később Cseh Antal is beáll Reich, Szerekován János Fenton, Rácz Rita pedig Annuska szerepében.

 
– Nicolai darabja nekem jobban tetszik, mint például Donizetti vígoperái. Remek, sokszínű zene, de a sokfajtasága ellenére nem innen-onnan összelopkodott muzsika, hanem eredeti. Nem is értem, miért nem játsszák sokkal gyakrabban – mondja Toronykőy Attila, az opera rendezője, akinek az jelentette a legnagyobb nehézséget, hogy két szereposztással kellett színpadra állítania a produkciót. A karaktereket, amiket kitaláltam, két énekes egészen különbözően formálhatja meg, ráadásul a két szereplőgárda is keveredhet egymással. Falstaff kövérségét a hasa kitömésével hangsúlyoztuk, így még viccesebb lett. Mivel nagy mellű, nagy fenekű a nőideálja, és egyszerre két asszonynak is udvarol, az egyiknek a mellét, a másiknak a fenekét „növesztettük meg". Ezzel is jelezve, hogy egyetlen nőben nem, csak a kettő ötvözetében találta meg az igazit. De nemcsak a nők, a férfiak is elrajzoltak: például Fluthnak óriási a lába, Reich púpos, Cajus kövérkés.
– A magyar operajátszás kicsit a slágerdarabokat részesíti előnyben, és ezek a slágerek nem is mindig azonosak az európai slágerekkel.

Németországban Nicolai operája, amely Verdi Falstaffjának előfutára, hihetetlenül népszerű. Ez egy szenzációs vígopera, Nicolai igazi européer volt, Németországban született, Olaszországban tanult, járt Franciaországban is, ő alapította meg a Bécsi Filharmonikusokat, akikkel Beethoven összes szimfóniáját is előadta. A windsori víg nőkben megmutatkozik sokoldalú műveltsége: jól ismerte az angol irodalmat, a francia nagyoperát, az olasz operakultúrát és a német zenei hagyományokat. Mindezek eredményei szerencsésen ötvöződnek ebben a darabban – hangsúlyozza Molnár László zeneigazgató, a ma esti premier karmestere, aki szerint a magyar nyelvű operaprodukció egyben jó befektetés is a színháznak. Szeretnék műsoron tartani, és a következő évadban nem csak az operakedvelők számára játszani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A virginiai vérengzés után: Amerika gyászol

Az egyetem sportcsarnokában kedden tizenötezer diák gyűlt össze, ahol sportrigmusok skandálásával,… Tovább olvasom