Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Falucímer a strucctojáson

Ferencszállás - Kevés falu büszkélkedhet azzal, hogy címerét olyan különleges módon örökítették meg, mint Ferencszállásét: a helybeli Bernáth Henrietta ugyanis egy strucctojásra festette fel a mintegy 700 lakosú község címerét.
Elmondta, akrilfestéket használt, és bő egy hét alatt lett kész a munkával, amely rendkívül aprólékos volt. Az alkotást végül Jani János polgármesternek ajándékozta.

Bernáth Henrietta ugyanis egy strucctojásra festette fel a mintegy 700 lakosú község címerét.
Bernáth Henrietta egy strucctojásra festette fel a mintegy 700 lakosú község címerét.

Bernáthék 6-7 éve tartanak struccokat Ferencszálláson, a Szegedi utcai házuk udvarán. Az egzotikus madarak tojásaiból időnként szívesen készítenek fokhagymás rántottát. Egy strucctojás 20-25 tyúktojással ér föl. Jelenleg 2500 forintba kerül egy strucctojás.

Az egzotikus madarak tartása egy időben igen népszerű volt, de mint a ferencszállási gazdasszony elmondta, az utóbbi időben sokan felhagytak vele. Pedig az állatok nem igényesek, jóval nagyobb mennyiségben ugyan, de ugyanazt eszik, mint a körülöttük kapirgáló csirkék, és bár van fedett lakhelyük, télen is az udvaron tartózkodnak legszívesebben.

Bernáth Henrietta és Józsika, aki a zöldet is szívesen csemegézi. Fotó: Szabó Imre
Bernáth Henrietta és Józsika, aki a zöldet is szívesen csemegézi. Fotó: Szabó Imre

Meggyőződtünk róla, a különleges szárnyasok szelídek, barátságosak. A három ferencszállási strucc egyike kakas, őt el is nevezték Józsikának. A két tojónak viszont nincs neve. A kakas új szerzemény, s remélik, hogy hamarosan beindulhat a strucctenyészet, keltetni szeretnének. Bár kézenfekvő lett volna, a húsvéti locsolásért itt senki sem kapott festett strucctojást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ökonap az iskolában

A Fehér-tó tündérei címmel ökonapot tartottak szerdán a sárdorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskolában. Tovább olvasom