Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Falumúzeumról álmodik Nagy Éva

Balástya - Hét év után elköszönt a maga alapította kézművesszakkörtől Virágh Istvánné. Egy helytörténeti múzeumot álmodott Balástyára, ahol a felhalmozott és hamarosan elvesző értékeket tennék közkinccsé.
Hét év után átadta a balástyai kézművesszakkör munkájának irányítását az alapító Virágh Istvánné Nagy Éva. A nyáron 60. életévét betöltő asszony úgy fogalmazott: a szakkör készen van, jó kezekbe került, neki pedig tovább kellett lépni, hiszen többet akar.

– Mindig is szerettem volna valamit a fiataloknak, ami összeköti őket. Egy csoportot, ahova tartozhatnak. A kreativitás pedig nagy összekovácsoló erő – mesélt a kezdetekről. – Kalocsa környékéről származom, ott az újszülöttek is íróecsettel a kezükben jönnek a világra. Át akartam adni a tudásomat azoknak, akiket ez érdekel.

A kézművesszakkör munkáit múzemba mentené Éva asszony. Fotó: Schmidt Andrea
A kézművesszakkör munkáit múzemba mentené Éva asszony. Fotó: Schmidt Andrea

Bár többségében gyerekek vettek részt a heti összejöveteleken, gyakorlatilag 5-től 70 éves korig mindenki számára nyitott volt a szakkör, amely először a művelődési ház előcsarnokában, majd a Tanodában tartotta az összejöveteleket. Két évvel ezelőtt kapták meg végleges helyüket a régi könyvtárépületben, ahol agyagoznak, üveget festenek, gipszet öntenek, festenek vagy éppen gyöngyöt fűznek.

A szakkör az eltelt 7 évben több tehetséget is „kitermelt". A rajzszakkört például, amely együtt indult a kézművessel, most egy olyan fiatal vezeti, aki maga is tagja volt a kezdő csapatnak. A 10-15 fős mag pedig már nem csak kézműveskedéssel foglalkozik. Éva férje ugyanis a balástyai önkéntes tűzoltóság korábbi parancsnokaként ifjúsági tűzoltócsapatot is alakított a társaság tagjaiból. Tavaly 8 serleget hoztak Balástyának.

A leköszönő szakkörvezető decemberben a település érdekében végzett kiemelkedő munkáért Balástya Község Önkormányzata Emléklapját, illetve egy plakettet vehetett át. – Ez utóbbit a kézművesszakkörön készítettük – mesélte Éva. – Még beszélgettük is, hogy ki érdemelné meg. Nem számítottam rá, hogy én kapom. Azt gondoltam, a munkámat éppen eléggé elismerik azzal, hogy évente két kiállításon mutathatjuk be alkotásainkat.

A leköszönt szakkörvezető ezután sem pihen. Jelenleg egy akvarisztikaklub tagja, amelyet nemrégiben indított – ezt szeretnék bővíteni. Nagyobb álma pedig egy helytörténeti múzeum.

– Nagyon sok érték van felhalmozva a lakosságnál, amelyek, ha most nem nyúlunk utánuk, hamarosan eltűnnek. Szeretném, ha ezek közkinccsé válhatnának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvédték országos első helyüket a mórás épületgépészek

Újra a szegedi mórás épületgépészek nyerték meg az Óbudai Egyetem szakmai versenyét. A duplázás titka a srácok szerint a csapatmunka volt. Tovább olvasom