Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Falunap Ruzsán

Szeged - Ünnepséggel kezdtek, veteránjárművekkel folytatták, sütöttek-főztek, jól mulattak a ruzsaiak a szombati falunapjukon.
Kárpótolta az időjárás idén a ruzsaiakat. Tavaly nagyon szétverte az eső a falunapot, idén viszont a délelőtti ünnepségtől a veteránjárműves felvonuláson át az esti Oláh Ibolya-koncerttel bezárólag nyárban ünnepelhette magát a falu. A legmelegebb a főzőverseny bográcsai körül tüsténkedőknek jutott. A megyei Jobbik csapata még a pontyot passzírozta, amikor a hazai HBS trió – Haskó Zsolt alpolgármester, Sánta Gizella polgármester és a férje, Börcsök István összetételben – behozhatatlan előnyt szerzett. Maradt idő kibicelniük a szomszédoknak; Börcsök István szakácskönyvből olvasta az Ötven felettiek klubjának, hogyan is készül a köménymagos krumpli. Poénokban a helyi Fidesz csapata sem szűkölködött; kérdésünkre, milyen marhapörköltet főznek, röviden „esélyest" volt a válasz. A helyi vadászok Gárgyán Imre és Bernáth László vezetésével pontyhallé mellé erősítést is sütöttek: vaddisznókolbásszal riogatták a kíváncsiskodókat.

Utolsó kavarások a bográcsban. A menü rajtra kész. Fotó: Frank Yvette
Utolsó kavarások a bográcsban. A menü rajtra kész.
Fotó: Frank Yvette

Okulhattunk a főzőverseny zsűrijének értékelésekor. Két profi ítész mellé szegődött a Délmagyarország tudósítója: Rácz György a pusztamérgesi Bali 23 éttermet vezeti, Nagy Mariann pedig a ruzsai iskola szakácsa. Megtudhattuk: versenybe úgy nevezünk étket, hogy a jellemző részéből szedünk, nem a zsírjából. Dekorációnak csak azt teszünk tányérba, amit meg is lehet enni. Ennek erősen ellentmondott egy műanyag kistehén az egyik marhapörkölt tetején. Nem díszítünk agyon ételt paradicsommal, paprikával és főleg uborkával, mert kisiklik tőle az íze. Értékeléskor a külalak és az állag után az ízharmónia dobogtatta meg a főkóstolók szívét.

Halászlé és pörkölt és társaik

A 15 halászlé mezőnyében a fődíjat és vele a Délmagyarország ajándékát a pusztamérgesi Ábrahám István érdemelte ki, ezüstérmet a ruzsai postások szereztek Nagy István vezényletével, harmadik helyen a ruzsai vadászok Gidák csapata végzett. Pörkölt kategóriában a 10 induló közül az első marhával a ruzsai Ötven felettiek klubja, második pacallal Szekeres János és a ruzsai vágói betyárok, harmadik ugyancsak ők halpaprikással. Egyéb kategóriában öten főztek; helybeliek a dobogósok: a HBS halpaprikása csuszával, Tatár János babgulyása és Fődi Rita chilis babja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi lett az Angyali üdvözlet

Világszenzáció a szegedi Móra-múzeum raktárából három éve előkerült Angyali üdvözlet című Vasari-festmény. Tovább olvasom