Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Falunap zöldséggel, virággal, fogatokkal - galériával

Balástya - A hagyományos zöldség- és virágkiállítás, valamint díjugrató verseny mellett idén több beruházást is átadtak a balástyai falunapon. A tavaly elmaradt fogatos felvonulást is sikerült most megrendezni: negyvenen gurultak végig a falun.
Tizenkettedik alkalommal rendeztek zöldség- és virágfesztivállal, valamint lovasnapokkal egybekötött falunapot Balástyán. A hétvégi programsorozat kiemelt látványossága természetesen most is a kiállítás volt: közel 70-fajta növényből alakítottak ki látványos kompozíciókat. Zöldséget 70, virágot 10 helyi család ajánlott fel erre a célra – a hagyományokhoz híven a vasárnapi zárás után az iskola, az óvoda, a bölcsőde, valamint hátrányos helyzetű családok között osztották szét ezeket.

Idén nemcsak a termelők kaptak lehetőséget a bemutatkozásra: az óvoda, iskola, valamint a kézművesszakkör is kiállíthatta legjobb munkáit. A színpadon pedig elsősorban a helyi művészek szórakoztatták az érdeklődőket, de volt sztárvendég is: Szekeres Adrien.

Fotók a Balástyai Zöldség-Virágfesztiválról. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Tavaly az eső miatt elmaradt, idén azonban igazi nyárias időben sikerült megszervezni a hagyományápolást célzó fogatos felvonulást: negyven lovas jármű vonult végig a falun, ahogyan annak idején a szüreti menetben tették. A vasárnap pedig teljes egészében a lovasoké volt, ekkor rendezték meg ugyanis a megyei helyezéses díjugrató versenyt.

A falunap során több beruházást is átadtak: a csapadékelvezető rendszer kiépítésének ünnepélyes befejezése szombaton volt, vasárnap pedig Kiss-Rigó László megyés püspök szentelte fel a 33 millió forintból felújított Páduai Szent Antal-templomot, majd ezt követően a szintén felújított I. világháborús emlékművet.

Olvasóink írták

  • 1. thunderstorm 2011. október 04. 14:43
    „felháborodott állatbarát ismerősöm ott járt, a lovagoltatással kapcsolatban botrányos korülményeket és azzal kapcsolatos reakciókat tapasztalt, megkért, tolmácsoljam szavait:

    "A gyerekeket lovagoltató lovak órákon át nem pihentek, nem ittak.A tűző napon szorosan egymáshoz kötve kis körben jártak folyamatosan. Az utolsó előtti ló egyáltalán nem tudta a fejét fölemelni a rövid kantár miatt, a zabla feszítette a száját. Láthatóan szenvedett. A tulajdonos lelketlenül viselkedett a lovakkal, valamint minősíthetetlen stílusban, agresszíven reagált az eset szóvá tétele kapcsán."”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levegővel hajtott autót vezettünk - galériával

Nem sci-fi, de nem is sorozatgyártás az, amit a Szeged Pláza mögötti görkoripályán láttunk. Pontosabban vezettünk. Tovább olvasom