Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Falunapra nem futja

Szatymaz, Bordány, Deszk - A Csongrád megyei kistelepülések önerőből nem tudják kifizetni a falunapok költségeit. Tavaly Leader-támogatással is lehetett szervezni, de idén nem volt ilyen lehetőség.
A szatymazi falunap és őszibarack-fesztivál az elmúlt években 3-3,5 millió forintból valósult meg. Kormányos László polgármester 2 éve még Wolf Katit csábította le az őszibarackjáról híres faluba, akinek akkori fellépti díja 300 ezer forint volt. Idén azonban elmarad az ünneplő vigadalom.

– Az idei költségvetés kiigazításához kommunális adót vetettünk ki a helyiekre, így nem lett volna etikus, ha a tőlük befolyt 8 millióból 3 milliót falunapra költünk – mondta Kormányos László. A Szatymazhoz vezető körforgalomban azonban egy hatalmas, hungarocellből készült őszibarack nőtt. – Ezt egy településimázst fejlesztő pályázatnak köszönhetően készíttethettük el – mondta Kormányos László. Úgy látja, jövőre önerőből is meg tudják rendezni a falunapot, hiszen 2014-ben már olyan bevételekkel is számolhatnak, amit idén még nem tehettek be a költségvetésbe.

Településimázs. A fesztivál már túl nagy falat. Fotó: Schmidt Andrea
Településimázs. A fesztivál már túl nagy falat.
Fotó: Schmidt Andrea

Tavaly Leader-támogatással is lehetett szervezni falunapot, amit Bordányban igénybe vettek. A pénzért a falunap nevét nemzetközi kulturális kavalkádra kellett változtatni. – Idén nem volt ilyen lehetőségünk, különben pályáztunk volna. Amíg tavaly 7-8 szárfellépőt tudtunk hozni Bordányba, most az elmúlt évek legszerényebb falunapjára készülünk. Az önkormányzat egyetlen fillérrel sem tud beszállni a szervezésbe. Már felkerestünk több helyi vállalkozót és civilszervezetet, akik korábban támogattak minket. A helybeliek többsége várja a falunapokat, így nem tehetjük meg, hogy ne szervezzük meg. Az áramon, a hangosításon és a mentőkön sajnos nem lehet spórolni: csak ezen kiadások összeszámolása után beszélhetünk együttesekről – mondta Kiss-Patik Péter bordányi alpolgármester.

Király László deszki polgármester tavaly úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a 2012-es falunap volt az első, amelynek érezhetően nehéz volt a pénzügyi hátterét megteremteni: Tóth Gabi és a Dupla Kávé koncertjét két kft. finanszírozta. – A testvértelepüléseinkkel együtt nyertünk nemrég pénzt egy pályázaton egy idősekkel kapcsolatos szakmai programsorozatra. Ezen programok részét képezik majd a falunapnak, amit csak így tudunk megrendezni. A koncertek árát idén is cégek állják. Ha nem lett volna az említett pályázat, bajban lennénk: az önkormányzat a költségvetésében a 3 millió forintos falunapokra idén egyetlen forintot sem tudott elkülöníteni. Szegénységi bizonyítványa egy országnak, ha településeinek le kell nullázniuk azt a hagyományt, amelyet évek alatt felépítettek – mondta.

Olvasóink írták

  • 2. polo 2013. április 18. 14:42
    „Én sokat nem értek ehhez de a falunap a nevében benne van hogy a falué a tér meg minden, mért kel ehhez külön összeg a hely adott az árusok így is kitudnak települni és amit felhasználnak villany víz azt meg fizetik nem?
    Egy jó ötlettel sokkal többeket lehetne odacsábítani csak kreatívnak kéne lenni nem?”
  • 1. toth.andras.akos 2013. április 18. 10:03
    „Nem lehetne ezt üzleti alapon? Egy ilyen rendezvényen elég jó hasznot lehetne realizálni étel-ital fogasztás, bóvlik eladása stb. okán (persze nem irreális árak mellett), esetleg jelképes összegű belépő - a vállalkozásoknak pedig megérné a kulturális program finanszírozása, hiszen az csábítaná oda az "ügyfélkört". Mindenkinek jó lenne, nem kell mindig sírni az állami támogatásért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmérgezett kutyák Szegeden

Patkánymérget dobhattak olvasónk újszegedi házának udvarára: elvérzett a 7 éves kutyájuk - a szándékos mérgezés bűncselekmény. Tovább olvasom