Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Faluról nagyvárosba költöznek

Csongrád megye - 2005-ről 2006-ra megfordult a több mint 15 éves tendencia: többen költöztek a Csongrád megyei településekről Szegedre, mint ahányan falura vagy egy másik kisvárosba. A megyeszékhely lélekszáma évről évre nő.
Az 1990-es évektől a városok lélekszáma jelentősen csökkent: a családok kirajzottak a környező településekre. Akkoriban osztottak-szoroztak az emberek, és arra jutottak, még a várhatóan dráguló benzinnel is olcsóbban élhetnek. Az élet azonban felülírta a várakozásokat, kiderült, nem kerül kevesebbe a falusi élet. A legtöbb település infrastruktúrája pedig fel sem vehette a versenyt a nagyvárosival.

Az elmúlt 5–6 évben fordult meg a tendencia, erről a statisztikai adatok is tanúskodnak.

Kocsis-Nagy Zsolt, a KSH Szegedi Igazgatóságának osztályvezetője elmondta: a fordulat 2005-ről 2006-ra következett be. Csak a megyén belüli vándorlás számait alapul véve kiderült, hogy míg 2005-ben többen igyekeztek kifelé a nagyvárosból, addig 2006-ban már pozitív a mérleg: 446-tal többen költöznek a Csongrád megyei településekről Szegedre, mint fordított irányba. Egy évvel korábban még mínusz 38-at mutatott a statisztika.

Épülő ház Sándorfalván. Még most is sokan választják a Szegedhez közeli települést a nagyváros helyett. Fotó: Karnok Csaba
Épülő ház Sándorfalván. Még most is sokan választják a Szegedhez közeli települést a nagyváros helyett.
Fotó: Karnok Csaba

Sándorfalva viszont azon települések közé tartozik, amelyet még 2010-ben is sokan választottak Szeged helyett. 181 beköltözőjével a kisváros tavalyelőtt listavezető volt. Igaz, 146-an a nagyvárost választották. Kakas Béla sándorfalvi polgármestert nemrégiben faggattuk a témával kapcsolatban: akkor úgy fogalmazott, vonzerejüket növeli, hogy 8–10 perc alatt Szegedre lehet érni, és van közvetlen buszjárat is. A polgármester szerint Sándorfalván az élet nyugodtabb, mint egy nagyvárosban, ugyanakkor a szolgáltatások magas, városi színvonalúak.

Domaszék még ma is a szegediek legkedveltebb célpontjai közé tartozik. Kispéter Géza polgármester szerint évente átlagosan 100-an költöznek Szegedről a faluba: a folyamat 10 évvel ezelőtt kezdődött. (A KSH szerint 2010-ben csak Szegedről 149-en érkeztek, a falut elhagyók száma 105 volt.) Ma a település lélekszáma 4850 fő. De ami az óriási előnye, hogy karnyújtásnyira van a 170 ezer lelkes megyeszékhelytől, ez egyben a hátránya is – mondta Kispéter Géza. A vállalkozások ugyanis nem tudnak megélni, máig nincs hentes- és cipőbolt a faluban, a cukrászda télen kénytelen zárva tartani. Az emberek ugyanis az ügyeiket és a bevásárlásaikat Szegeden intézik.

Olvasóink írták

 • 11. FuegoNoche 2012. január 26. 16:00
  „Sziasztok!
  Én szegedi vagyok, panelban élek.Először Subasán akartam egy kis házat venni, de nem jött össze, meg persze az illeték is magasabb lett volna, így örültem hogy találtam valamit annak idején 7 éve.Nekem is az volt az elsődleges szempont, hogy a város közel legyen, mivel Szegeden dolgozom.Viszont egy magánházban sokkal jobb lett volna nevelni a gyermekemet, mert ki tudtam volna engedni az udvarra játszani.Ide a retkes paneljátszótérre (ami nem Eu szabványos!) meg nem viszem le, mert éjjelente vagy a hajléktalanok piszkítanak valahova, vagy a bulizásból hazafelé igyekvő fiatalok szórják tele piás üvegekkel, cigicsikkekkel, ne adj isten drogos cuccokkal.Vagy fent maradok vele, vagy elbiciklizünk jobb környékre, lehet választani.
  Kényelmesebb itt az élet?!Inkább felemás érzéseim vannak:
  Igaz nem kell fát vágni ha meleget szeretnék, mert a csövön jön,de akkor is fizetek érte, ha nem használom.
  Grilleznék a barátaimmal is nagyon szívesen, de gondolom örülnének a lakók, ha befüstölnék a panelek között.Marad az, hogy szagolhatom a lépcsőházban terjengő égett bundáskenyér szagot...
  Már akkor feljelentéssel fenyeget a szomszéd, ha hangosabb a gyerek, mint ő szeretné.(persze nem szemtől pofába mondja, hanem másnak).Azért igyekszem elmagyarázni a 4 éves fiamnak, hogy halkan tett le a kisautót a szőnyegre, nehogy bepanaszoljon a szomszéd néni...
  Szívesen kertészkedem, ezért úgy gondoltuk az egyik lakóval közösen, hogy csinálunk egy virágoskertet a ház elé.Rendben van tartva azóta is, csak "kicsit" zavar a chip-es zacskó, az energiaitalos doboz és a millió egy csikk a kertben, amit a sok bunkó után mi takarítunk.Ja meg az egyik lakó beszólása, miután a falevelet kigereblyéztük a virágok közül: Ugye ez innen el lesz tüntetve?-Addig ugye nem zavarta, amíg szét volt szórva és a szél fújta...
  Szóval inkább mennék ki a városból, ha tehetném, de nem tehetem.Megvettem a lakást, most a hitelét fizetem, és nem érzem magam túl jól emiatt.Ha a kis ház összejön, máshogy alakult volna az életem.(például nem kellett volna felvennem hitelt, vagy legalábbis nem ennyit)
  Igen közel van a gazdaságos nagy bolt is,meg még vagy 5 multicég, aminek ehetem a "nem is akarom tudni honnan van" típusú termékeit, ahelyett, hogy a kiskertemben megtermelhetném egy részét.
  Van kábeltévém is, amin van 100 csatorna, amiből 3 adót néz a gyekekem.
  Közel van sok minden, ebből a szempontból jó, ha el akarok intézni valamit, bicajjal megjárom a várost félóra alatt, mert ugye a bérlet ára hatezer akármennyi -nem tudom, mert évek óta nem veszem meg...
  Szóval felemás az életem!

  Köszönöm a figyelmeteket!”
 • 10. Horthyszobor 2012. január 26. 14:53
  „9. Ebben tévedsz! Igenis a kiskertekben termelik meg a mai napig a hazai fogyasztású zöldségek felét! Igenis a kistelepülési élet lesz az ország kitörési pontja. Persze még ez nem tudatosult a plázacicákban és a bodykutyákban, mert még jön egy kis nyál innen-onnan nekik. De pár hónap múlva a "Prada" szemüveges kis cicababák örömmel adják oda minden vagyonukat egy kis ennivalóért... Sajna nagy átalakulás lesz. Akinek nincs termőföldje, tanyája, háztájira alkalmas földje, annak vége! Érdemes ezen elgondolkodni. A vízről meg nem is beszélve! Viktorunk ezt látta be egy hete! Erről beszélt, csak hát nem nagyon akarta senki meghallani. Tessék szervezni élelmezést! Ne a Tescora gondoljatok. Ezeknek szerintem, ha rosszabb verzió jön be végük!”
 • 9. Zka 2012. január 26. 14:38
  „2: elmagyaráznád miért ássa meg a város a saját sírját azzal, ha nincs falun élet? Elárulom, már most sincs. Nem az egyéni kistermelők élelmezik az országot.”
 • 8. Bond 2012. január 26. 14:03
  „1: Elég furcsa elképzelésed van a Szegeden kívüli világról. Képzeld, Sándorfalván van vezetékes víz és villany is. :)”
 • 7. zehn 2012. január 26. 09:13
  „Azért azt tegyük hozzá, a Szeged környéki települések komfort érzetét nagyban határozza meg a város közelsége.Sokan itt dolgoznak,itt járnak iskolába,itt intézik fontos ügyeiket, tehát részben itt élnek,még ha lakóhelyük nem is Szeged. Arra kíváncsi lennék, hányan élnének e például a most nyolc ezres Sándorfalván, ha száz kilométerre lenne Szegedtől. Szerintem fele ennyien sem. Sőt.....”
 • 6. scott1 2012. január 26. 08:14
  „Érdekes a téma, de ezt a változást nem lehet csak így megvizsgálni! Itt az elköltözök, az átköltözök a beköltözők társadalmi helyzetét, életkorát, motivációját... is kellene vizsgálni ahhoz, hogy nagyjából tiszta képet kapjunk. Az azért korántsem biztos, hogy valaki milliós értékvesztés árán is kényszerből eladja az ingatlanát mert 2-3 ezer forinttal többe kerül havonta az üzemanyag...”
 • 5. klj-54 2012. január 26. 07:45
  „@3. xene@freemail.hu
  Hú de régen hallottam ezt a szép szocreál demagógiát, köszönöm:)

  Lumpolni?
  Látom neked fogalmad sincs mivel telik egy mezei munkás ember és családjának mindennapja:(”
 • 4. traktordj26@gmail.com 2012. január 26. 07:43
  „Falun lakni jó azoknak akik nem szeretik a városi nyüzsgést. Nem bánom, hogy kinn élek Sfalván. Szerintem az igazi ok abban keresendő, hogy ezelőtt pár éve nem 400+ Ft volt a benzin és nem 10 000 a bérlet. Egyre több munkahelyen nem fizetik az utazást még részben sem, nemhogy teljesen. Ha teszem azt valaki a város szélén kap munkát ahova kell helyi bérlet is akkor belegondolni is rossz, hogy azok akik kapnak nettó 60-70e Ft-ot 20at elkölt csak arra, hogy eljusson a munkahelyére. Úgy gondolom ez az igazi ok.”
 • 3. xene@freemail.hu 2012. január 25. 23:19
  „Azért azt is tegyük hozzá, hogy szép dolog a falvakban élni, de oda kiingázni, majd Szegedre visszajönni minden nap, nem kevés benzinköltség mostanság....
  Másrészt meg adott esetben városi összvonalas bérletet is kell venni mellé, tehát az se olcsó múlatság egy többtagú családnak...
  Ja, és este nincs hova lumpolni menni...”
 • 2. dodoni 2012. január 25. 20:48
  „Hurrá!

  A vidék még nagyobb iramban néptelenedik el, még több lesz az olyan falu, amelyben a lakosság túlnyomó többsége 65 éves és afölötti, amelyekben a házak eladhatatlanok, mert nincs rájuk kereslet.

  Éljen!

  A város még nagyobb iramban szívja el az amúgy is gyászosan kevés életerőt a falutól, s ássa meg ezzel a saját sírját is.

  Ez az egész nem szól másról, mint a pénzről és a kényelemről, s arról, hogy ezért a célért az életét a jövőjét is lazán feláldozza egy nép.”
 • 1. klj-54 2012. január 25. 20:08
  „Sokan úgy költöztek ki a városból, hogy halovány lila elképzelésük nem volt arról, mire vállalkoznak?
  Soha nem hordtak a kútról kantában vizet, sosem mérgelődtek azon, hogy délután négykor bezárt a bolt és nincs másik!
  No ezek jöttek vissza a városba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától olcsóbb a gázolaj

Magyarország - Bruttó 5 forinttal csökkentette a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát mától a… Tovább olvasom