Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Falusi mozik ínséges időben

Ínséges időben, amikor a multiplexek is minden puskaporukat ellövik, hogy nézőt fogjanak, és amikor Kisteleken és Makón is elvérzett már a filmszínház – csodaszámba mennek a falusi vetítőhelyek.
Három falusi mozi tartja a frontot a megyében rendszeres programmal. Forráskúton és Deszken hetente vetítenek, Balástya komoly műszaki gondokkal küzd. A pitvarosi filmszínház idén lehúzta a rolót, helyette rendelésre tartanak filmbemutatókat, akárcsak ma Zákányszéken.

Ínséges időben, amikor a multiplexek is minden puskaporukat ellövik, hogy nézőt fogjanak, és amikor Kisteleken és Makón is elvérzett már a filmszínház – csodaszámba mennek a falusi vetítőhelyek. Forráskút kitart; a régi tekercses mozigép 45 éve forog a művelődési házban. A hajdani adásszünetes hétfőből alakult ki a mozinap, még nyáron sincs szünet.

Dudás István helybeli lakatos egy kihalóban lévő foglalkozás képviselője: mozigépész. Családi hagyomány náluk a vetítés, édesapja kezdte tekercselőként, majd előlépett gépésznek. Tőle a lánya vette át, őt István váltotta fel úgy tizennégy éve. – Akkoriban a 150 fős nézőtéren az állóhelyekért is közelharcot vívtunk a jegyárus Mancika néninél – idézi fel a hőskort István. – A kereskedelmi tévék, a multiplexek, a házimozik és a DVD miatt ellustultak a nézők, és nálunk is kevesebb a vetítés. Egyedül maradtam a gépházban, Mancika néni helyett a művelődési ház vezetője szedi a jegyeket. Persze a zúgó gépek mellől kiülök a nézőtérre, hiszen húsz percem van a következő tekercsig, amit már befűztem a másik vetítőbe.

Nem háromnak, már két nézőnek is levetítik a filmet. Fotó: Frank Yvette
Nem háromnak, már két nézőnek is levetítik a filmet. Fotó: Frank Yvette

Figyelem a jeleket a képkocka sarkában, bár megesett már, hogy belefeledkeztem egy jó sztoriba, vagy elaludtam, és lefutott a szalag, a közönség meg fütyülve követelte a folytatást. A mostani műanyag szalag már nem gyúlékony, mint a korábbi celluloid, nem is gyakran szakad. Nehéz viszont, egy öttekercses 90 perces film ugyanis dobozostul 40 kilót nyom. Posta hozza-viszi a kismozik között.

– A mai I. e. 10000 című filmhez hasonló animációs családi filmekkel ötven-hatvan fős nézőcsúcsot szoktunk elérni. Az amerikai akciótörténetekre is „tódul" a 16 és 20 év közötti közönség, akkor 15-16-an is eljönnek – számol utána Kovács Mónika a hétfőn este 8-kor üresen kongó nézőtér ajtajában reménykedve. – A százforintos jegyárat idén emeltük duplájára, ezt sem a bevétel, hanem inkább a mozizás eszmei értéke miatt. A filmvetítés nálunk fontos hagyomány, közösségmegtartó ereje van. Szeretjük, úgyhogy megküzdünk érte. Még akkor is, ha az önkormányzatnak félmillió forintba kerül a fenntartás évente.

Dudás István családjában hagyomány a mozi
Dudás István családjában hagyomány a mozi

Késve, de megérkezik az első fecske, Kecskeméti Andrea törzsnéző, egy helyi vállalkozás irodistája, egyben a helyi fiatalok egyesületének vezetője. – Tudtam, hogy Pisti megvár a kezdéssel. Mi ebben a jó? Tíz méter széles még a házimozi sem lenne – ha lenne otthon. Itt jobb a térélmény. Pisti már két embernek is vetít, annyi meg mindig összejön. Mónikától lehet néznivalót „rendelni" – mondja Andrea. Közben bekísérjük őt és Mónikát, a gépész fiával együtt megvan a létszám. A parkból ekkor három középiskolás fiú vágtázik, hogy elcsípje a kezdést. Kikiabálnak a sötét nézőtérről: – Jó buli a mozi! A leghátsó sor a legjobb, mert ott nem szól be senki, hogy húzzuk le a fejünket.

A balástyai küzdő és a deszki bajnok
A szomszéd vár, Balástya az „életéért" küzd. Az elavult hangrendszer az utolsókat rúgja – tájékoztatott Szendrei Éva, a művelődési ház vezetője. A javítás miatt az egyébként kéthónapos nyári szünet három hónaposra nyúlik, és a működtető közalapítványnak 600 ezer forintot kell előteremtenie rá. A falumozik titka a jól szervezett művelődési ház, ahol érvényesül a „tömegvonzás" – mondta Petróczy Sándor, a szegedi mozis szakma veteránja, akinek jelenleg megyei filmellátó cége van. A falusi filmszínházak között szerinte a deszki viszi a pálmát.

Rendkívüli adásnap

Pitvaroson idén megszűnt a rendszeres vetítés, az ifjúsági házban csak néha kérnek néznivalót a szombati matinéra. Így volt a múlt hét végén is, de senki nem ment el. Zákányszéken most ma lesz „rendkívüli adásnap" Vukkal, valamint az Alvin és a mókusok című rajzfilmmel.

Olvasóink írták

  • 1. kisteleki 2008. május 22. 20:29
    „nemtom, engem akkor sem vonzott ez a "falumozi" amikor még müködött Kisteleken.
    1. ha egy bombajó film van, adjuk meg a módját és menjünk be a Plazaba
    2. Ha B kategorias a film, majd megszerzem vkitöl
    de az hogy egy kényelmetlen széken nyomorogjak, zugjon a fülembe a vetitögép, kintröl besüssön a nap ... kössz nem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélni is tanít az utazó tanár

Szeged - Hetente akár 600 kilométert is vezet Tőke Viktória szurdopedagógus, utazó tanár. Feladata a… Tovább olvasom