Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Falusi nótárius a nagyvárosban

Szeged - Hamarosan lezárulnak a Szegedi Pinceszínház új előadásának, A peleskei nótáriusnak a próbái. Ádám Tamás rendező elmondta, sok improvizációval, teljesen újjáalkotva mutatják be pénteken a várjátékokon az 1838-ban íródott népszínművet.
– A Pinceszínház társulatával és a Szegedi Nemzeti Színház három színészével, Kárász Zénóval, Gömöri Krisztiánnal és Sorbán Csabával úgy döntöttünk, hogy igazi, hús-vér előadást készítünk – mondja a várjátékok idei saját bemutatójának próbáján Ádám Tamás rendező. A peleskei nótárius című zenés komédiában egy kabrióvá alakított kis Polski is megjelenik, de egyelőre nem derült ki, milyen köntösben. – Az eredeti, 1838-as Gaál József-féle darab már inkább múzeumi érték. Olvasgathatjuk, mint színháztörténeti érdekességet, a mai nézők számára azonban formailag és esztétikailag is fogyaszthatatlan lenne – véli a rendező, aki eléggé titokzatos a részletekkel kapcsolatban. Azt mondja: „el kell jönni megnézni, nem szívesen lőném le a poént".

Falusi nótárius a nagyvárosban. Fotó Frank Yvette (galéria)

Két hétvégén komédiáznak

Öt alkalommal láthatja a X. Szegedi Várjátékok közönsége A peleskei nótáriust: most pénteken és szombaton, majd a jövő hét végén, július 27-én, 28-án és 29-én este 9 órától. A zenés komédiában a Pinceszínház társulatából Varga Bálint, Rácz László, Papp Gabriella, Kancsár Orsolya és Kancsár József is színpadra lép.

A főszereplőt, Nagy-Zajtay István falusi jegyzőt a szegedi nagyszínház művésze, Kárász Zénó játssza. – Igazi magyar ember, aki szeretetben és békességben él a családjával. Jön a hír, hogy a fia szerelembe esett. Ekkor a felesége szól neki, hogy „Drága uram, menj, és szabadítsd meg annak a perszónának a kezei közül!" Megindul Pest-Budára, és a nagyvárosban falusi furmányokkal, többekkel összefogva kimenti a fiút – mesél darabbeli önmagáról Kárász Zénó, aki ősszel a harmadik évadját kezdi Szegeden. Korábban a budapesti Centrál Színház és a kecskeméti Katona József Színház színművésze volt.

– Érdekes feladat, hogy boszorkányt játszhatok, mert még nő nem voltam soha – halljuk Gömöri Krisztiántól. A Szegedi Nemzeti Színház színésze Tóti Dorkát, a boszorkányt alakítja, akit az előadás elején meg akarnak égetni, de a nótárius megmenti. – Ez a második szereplésem a várjátékokon, két–három éve szintén Kancsár Józsefék felkérésére a Szerelem ó! című, háromszereplős darabot játszottuk. Egy kicsit szabadabb környezetben, más érzésekkel dolgozunk idekint, de ugyanolyan komolyan veszem a feladatot, mintha a kőszínházban lennék – fogalmaz Gömöri Krisztián.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvet írt az édesapa 50 évesen elhunyt fiáról: ifjú László Ferenc kettétört élete

A 2011 nyarán 50 évesen, autóbalesetben elhunyt ifjú László Ferenc professzor emlékét szeretné megőrizni egyetemi tanár édesapja a Kettétört élet című könyvével. Tovább olvasom