Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Falusi polgárőrök riasztják a betörőket

A Szeged környéki kistelepülések többségében működik polgárőrség. Az önkéntesek számos feladatot ellátnak: kísérik a pénzkihordó postást, biztosítják a települési rendezvényeket és akadt példa arra is, hogy betörést hiúsítottak meg.
Akcióra készülnek az algyői faluvédők, Zánthó Emil és Bera Sándor. Fotó: Schmidt Andrea
A legtöbb Szeged környéki településen polgárőrök vigyáznak a rendre. Forráskúton több éve működik a civil testület, most már egyesületi formában. – Éjszakánként járőrözünk, az önkormányzattól kapunk támogatást üzemanyagra – mondta a 32 aktív taggal működő helyi polgárőrség vezetője, Gilicze Tibor. – Az autónkat a tagok pénzéből vásároltuk. Amióta a polgárőrségünk működik, a betörés és a lopás ötven százalékkal esett vissza Forráskúton. Az autónkra ráragasztottuk a polgárőrség matricáját – ez nemegyszer elijesztette a betörőket.

Pusztaszeren 14 éve alapították a polgárőrséget. Évente mintegy 150 ezer forint támogatást kapnak az önkormányzattól, a pénzt üzemanyagra költik. A cégbírósági bejegyzés alatt most álló 22 fős egyesületet magánszemélyek is támogatják. – Általában a Kisteleki Rendőrkapitánysággal és az önkormányzattal együtt alakítjuk ki a feladatainkat – mondta Rózsahegyi Sándor parancsnok. Az éjszakai portyázás alapfeladat, de ők kísérik az erdős területen élőkhöz a postai kézbesítőket is, biztosítják a falu rendezvényeit.

Újszentivánon is

Újszentivánon a múlt héten vették át a polgárőrök a tagsági igazolványukat. A most megalapított polgárőrségnek egyelőre 24 tagja van, várják még a helyiek jelentkezését. A szervezetet Almási László képviselő irányítja, céljuk az újszentiváni emberek biztonságérzetének javítása: hétköznap esténként, hét végén nappal is járőröznek. A nyugdíj kézbesítésekor a postás mellé is beosztanak egy-egy embert.

Algyőn nem polgárőrség, hanem Faluvédő Egyesület működik, hét esztendeje. A korábban tűzoltóként szolgált Bera Sándor elmondta: van egy régi tűzoltókocsijuk és egy speciális csoportjuk is, amely katasztrófa elhárításban tud segítséget nyújtani árvíz, vihar esetén. Ha kell, a hivatásosokkal együtt dolgoznak. – Vannak sikereink, egy alkalommal például felfigyeltünk a töltésen egy elhagyott autóra. Jelentettük a rendőröknek. A tulajdonos szinte még fel sem eszmélt, hogy elvitték a kocsiját, mi már meg is találtuk – mondta az egyesület elnöke. Éves költségvetésük – 3-400 ezer forint – nagyobb része önkormányzati támogatás. A fennmaradó összeg tagdíjakból, a magánszemélyek adójának egy százalékából gyűlik össze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postaátszervezés: bezár az egyik ópusztaszeri fiók

Itteni múzeumát sem kíméli a Magyar Posta Zrt.: március első napjától bezárja az ópusztaszeri… Tovább olvasom