Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Fán hajózik a görög tengerész

Paltsi - Görögországban nyaraló kollégánk rácsodálkozott a nyugdíjas tengerész saját kezűleg kivitelezett lakóhajójára.

Na nem az egész hajót építette saját kezűleg a Pelion-félszigeten, Paltsiban a kreatív tengerész. „Csak" megemelt, berendezett és kívül-belül lefestett egy hajót. Másfél tonnát nyomott a 3 szintes jármű eredeti állapotában, 2,5 tonnás lett a berendezéssel. Ezt húzta föl csörlővel 4 platánfára a tulaj, két helyen kipányvázta. Csigalépcsőt szerkesztett az egyik fához, arról billegő hídon lehet az összkomfortos lakóhajóra jutni. Emberünk megoldotta a csatornázást, van áram, hideg-meleg víz, fürdőszoba, konyha, minden.

A legértékesebbnek a legfelső szinten kialakított kilátó tűnik: bár a tenger innen mindössze 200 méter, a fák koronájától sajnos nem látszik a függőágyból, de kárpótol a környező kertek látványa. Ha meg jön a szél, jön a tiszta tengerészérzés – mintha a vízen ringatózna a hajós...
 

Fán hajózik a görög tengerész. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


Nem a görög tengerész az egyetlen, aki különleges élettérre vágyott, és azt meg is tudta teremteni. Tele a világ elképesztő házakkal és lakóterekkel.

Vegyünk most csak néhány „vizes" példányt: mesterséges szikla az óceánban, tetején a vízre nyitott ház; csiga, korall és mindenféle más tengeri herkentyű alakzatú házakból parti „lakópark"; két kéz kinyúl a tengerből, tenyerükön hordozzák a házat; kompszerű építmény a vízen, rajta hatalmas, középkorias várkastély, valóságos úszó palota; víztoronyszerűség a vízben, felső gömbjében lakások; két szikla között mintegy liftként lóg a levegőben a lakás, alatta, előtte, mögötte víz; egy felhőkarcoló legfelső szintjén medence, közepén a lakással. És így tovább.
Úgy tetszik, némelyek képesek milliárdokat és évtizedeket beleölni, ha egyszer befészkeli magát az agyukba a gondolat: különleges élettér lenne jó... A többségnek a „fedél a fej fölött" megoldás jut. És sokaknak a természet lágy öle, Isten szabad ege.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Defibrillátorra gyűjtenek az önkéntes tűzoltók

A településen nincs még életmentő készülék. Tovább olvasom