Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fantomok a rendőrségi számítógépben

Szeged - A megyei rendőr-főkapitányság számítógépes fantomkészítő programjának működését tanulmányoztuk. A rajz készítőjének nincs könnyű dolga: például ezernél is több szempárból kell megtalálnia az igazit.
Fél órát adtunk Tetlák Tibor törzszászlósnak arra, hogy „megfesse" portrénkat a CSMRFK fantomkészítő programjával. A bűnügyi technikus szerint ugyanis minimum ennyi idő kell ahhoz, hogy egy bűneset szemtanúja olyan részletességgel el tudja mondani a tettes kinézetét, hogy abból értékelhető fantomrajz szülessen.

Most „hozott anyagból" dolgozott: először a hajunkat, utána az arcformát, majd a vonásainkra legjobban hasonlító érzékszerveket választotta ki a számítógépes programból. Szemmel láthatóan nehéz a dolga a fantomrajzkészítőnek: csak szempárból ezernél is több darabbal kell farkasszemet néznie. – Mivel a program amerikai, ezért ázsiaiak és afroamerikaiak vonásai is megtalálhatók benne – utalt a törzszászlós arra, hogy több lehetőséget már a szemtanúval való beszélgetés első másodperceiben ki lehet zárni.

Az írásunk szerzőjéről készült fantomkép és a modell. Vajon felismernék-e kollégánkat a kép alapján? Fotó: Frank Yvette
Az írásunk szerzőjéről készült fantomkép és a modell. Vajon felismernék-e kollégánkat a kép alapján? Fotó: Frank Yvette

Tetlák Tibor technikája: először a hajat, majd a füllel együtt szereplő fejformát jeleníti meg a monitoron. Előbbit nálunk szinte elsőre eltalálta, ám utóbbit többek között egy schwarzeneggeres beütés után sikerült végül közös megegyezéssel megtalálnunk. Hogy mennyi idő alatt készül el a rajz, az attól is függ, hogy a tanú mennyire együttműködő, illetve mennyi részletet tudott megjegyezni az elkövetőről. Sokszor több órát sem sajnál a programmal dolgozó arra, hogy minél élethűbb képet állítson össze a szemtanúval való beszélgetésének végére.

– Általában csak egy-két jellegzetes tulajdonságot mondanak el az emberek. Ezt egészítem ki a többivel, amit ezután finomítunk a rendszer adta lehetőségek segítségével – beszélt a rajz elkészülésének menetéről a bűnügyi technikus. Azt mondta: a programmal egy laikus is jól boldogul, és ha van ideje az embernek, akkor szórakoztató is tud lenni egy rajz elkészítése.

De nemcsak haj, fejforma, szem, szemöldök, orr, száj- és állforma, valamint bajusz- és szakállehetőségek közül lehet választani. Fejkendőből és szemüvegből szintén bő a kínálat. A ráncokat, árnyékokat is érzékeltetni lehet, de a mi fantomképünknél ettől eltekintettünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melegben idegesebbek a volánnál az emberek

Idegesebbek és fáradtabbak az emberek a melegben az utakon. Csongrád megyében közlekedési balesetben… Tovább olvasom