Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Faragványokkal őrzi a hagyományt

Csengele - Négy év alatt több mint 100 szobrot faragott ki a csengelei Vincze János. Tizennyolc alkotása zsűrizett lett. Szeretne népi iparművésszé válni, de fél, hogy az már nem fér bele az idejébe. Volt olyan faragványa, amelyért 80 ezer forintot kínáltak – nem adta el.

Temetőgondnokként és a római katolikus egyházközség világi elnökeként ismerik a csengeleiek Vincze Jánost évtizedek óta. Az egykori önkormányzati képviselő ma leginkább alkotásaival hívja fel magára a figyelmet. Nyugdíjba vonulása után, az ezredfordulón kezdett el faragni.

Mára több mint 100 szobrot készített el – ezek között vannak zsűrizett alkotások is.

– Sokat pásztorkodtam annak idején, akkor ütöttem el ezzel az időmet. Most van rengeteg, így újra előkerült a véső – mondta a férfi, akinek elsősorban a hagyományőrzés a célja. Megfaragta például a különböző szakmákat: kubikos, borász, vadász és pásztor figurája is van. – De itt van a köpülő asszony – vette a kezébe egyik kedvencét. – A mai gyerekek már azt sem tudják, mi ez a foglalatosság.

Vincze János szobraiból még Japánba is vittek. Fotó: Schmidt Andrea
Vincze János szobraiból még Japánba is vittek.
Fotó: Schmidt Andrea

Vincze János mindig téglalap alakú fából farag – dióból, hársból, almából vagy körtéből. Sokat nem rajzol rá, e nélkül is megy neki a munka.

– Átlagosan két nap alatt elkészül egy szobor, de van olyan faragott oszlopom, amelyen 3 hétig dolgoztam. Azon 42 madár van. Nyolcvanezer forintot ígértek érte, de nem adtam el. Az alkotásaim többségét azonban szívesen értékesítem. Még Japánba is vittek belőlük.

A 72 éves fafaragó most azt tervezi, hogy a szenvedő Jézusról készít szobrot. És szeretné, ha népi iparművész válhatna belőle.

– Ez a cím 35 zsűrizett szobortól jár. Nekem 4 év alatt lett 18, van országos díjam is. Ettől függetlenül félek, hogy már nem fér bele az időmbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágzik az agávé

Egy közel hét méter magas agávé virágzik Szeged Szentmihály városrészén. Tovább olvasom