Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Fáraófutás a Móra parkban

Szeged - Közel 75 ezren látták eddig A fáraók Egyiptoma elnevezésű kiállítást, ezért elevenítettek fel egy ókori egyiptomi szokást, a szed-ünnepeket a Móra Ferenc Múzeum munkatársai csütörtök délután.
Ezt az ünnepélyt a fáraók uralkodásának harmincadik évfordulójára rendezték meg: az uralkodónak be kellett bizonyítania, hogy még mindig erős, vagyis továbbra is alkalmas az ország vezetésére. Az ünnepen a fáraót fehérbe öltöztették, majd koronával a fején kellett futnia az Egyiptom határait jelző kövek között. Ha teljesítette a kihívást, az uralkodót újra megkoronázták, és így rituálisan megfiatalodva irányíthatta tovább Egyiptomot.

A fáraó koronáját viselő Szemendri Máté vezette a múzeum előtti fáraófutást. Fotó: Karnok Csaba
A fáraó koronáját viselő Szemendri Máté vezette a múzeum előtti fáraófutást. Fotó: Karnok Csaba

A szegedi szed-ünnepen a táv sokkal rövidebb volt, csak a szökőkutat kellett körbefutni a Móra parkban. A Tömörkény István gimnázium 9. E osztálya vállalkozott a feladatra, de bárki csatlakozhatott hozzájuk – néhányan meg is tették. A fáraó koronáját Szemendri Máté kapta, ő vezette futást. Azért az ő fejére került a korona, mert ő volt a leglelkesebb – tudtuk meg az osztályfőnökétől. Akik teljesítették a kétkörös kihívást, megkapták a múzeum pecsétjét, amellyel ingyen beléphettek, hogy megtekinthessék a valódi fáraóereklyéket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehezen jár a troli a Gutenberg utcán

Csütörtök óta a vízmű dolgozik a nagykörút és az Attila utca sarkán, a „kőlyuknál". Meghibásodott csatornát javítanak. Tovább olvasom