Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Farkába harapott a paprikakígyó

Elvágták tegnap délben a friss Guinness-rekorder paprikafüzért, mert nem fért el a Kárász utcán. A paprikakígyó történetének szomorú végjátékáért a civilek a polgármesteri hivatalt, a környezetgazdálkodás a civileket okolja. Nagyjából négyszáz méternyi maradt a sétálóutca fölött.
A környezetgazdálkodásiak nem nagyon tudtak mit kezdeni a füzérrel. Fotó: Miskolczi Róbert
Paprikás hangulatban találtuk tegnap dél körül Tóth Istvánt, a Szögedi Felsővárosiak Civil Egyesületének (Szöfce) szervezőjét a Kárász utcán. Miután tegnap az egyesület – a Szegedi Paprika Rt., az önkormányzat és a kötözésben résztvevők támogatásával – megdöntötte a paprikafűzés
Guinness-rekordját, úgy tervezték, hogy ma hajnalban kihúzzák a fonatot a sétálóutca fölé, hadd büszkélkedjenek a szegediek. A helyzet azonban bonyolultabbnak bizonyult.

A majd hétszáz méteres paprikakígyó ugyanis cikcakkban sem fér el a Kárász utca fölé – főként, hogy a Kölcsey utca utáni szakaszon a polgármesteri hivatal reklámmolinók kihelyezését vette tervbe, tovább csökkentve a felhasználható területet. A füzér persze azzal a szakasszal sem férne el, olyan hosszú, a felfüggesztést szolgáló, falba vert kapcsok pedig nem bírnák el a fonat duplázását, mint azt Gila Csabától, a környezetgazdálkodási kht. Közterület-fenntartási divízióvezető-helyettesétől a helyszínen megtudtuk.

– Nekem csak pénteken szóltak, hogy hétfőre kell egy emelőkocsi: reggel óta már kettő van itt, plusz nyolcvanöt munkatársunkat kértem meg arra, hogy hozzák át a Széchenyi térről a paprikát, de mi nem tudunk többet tenni az ügy érdekében – mutat a szakember a Kárász utca közepén sorokban fekvő paprikafüzérre. A szervezés felelőtlenségéért a civil egyesületet okolja, és támogatja azt a javaslatot, hogy vágják szét a rekorder füzért – különben a helyszínen hagyják heverni, ebek harmincadjára.

Lehetetlennek bizonyult a feladat megoldása, a paprikafüzér felfüggesztése. Fotó: Miskolczi Róbert
Hallván a felmerülő destruktív lehetőséget, bekapcsolódik a beszélgetésbe Kendl György, a kötözésben résztvevő szegedi kárpitosmester, aki felháborodását és szitkait a városházának címezi. – Mégiscsak fölháborító, hogy az önkormányzatnak fontosabb egy-két reklám kihelyezése, mint a szegedi rekorder jelképé – emeli föl a hangját az iparosmester.

– A szívem megszakad, hogy látom szétszedni a fonatot, pedig mennyit dolgoztunk vele – mondja keserűen Tóth István, a Szöfce szervezője, aki szerint az ötletre rábólintó önkormányzat felelőssége, hogy a friss
Guinness-rekorder paprikakígyót nem tudták teljes egészében kitenni közszemlére. A négyszáz méteres, nagyobbik résszel kell tehát beérnie mindenkinek, aki még egy hétig gyönyörködni akar a rekord – maradékában.


Béke poraira

Miközben elkezdődik a paprikafüzér darabolása – és a Környezetgazdálkodási Kht. járműveivel a Paprika Rt. telephelyére szállítása – Huszár Tibor, a Szegedi Paprika Rt-t képviselő szervező elmondja, hogy a füzérből kisebb részeket kapnak majd a támogatók, illetve a paprikamúzeum, nagyobbik felét pedig megőrlik és a jövő évi paprikapiacon díszcsomagolásban értékesítik.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízválasztó tiszai halfesztivál

A Tisza mindkét oldalán rotyogott a bográcsokban a halászlé a hét végén kilencedik alkalommal… Tovább olvasom