Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Farkas László: Az IH igazgatója mellé tanácsadó kellene

Az IH-nak adott 150 milliós plusztámogatásból a múlt heti 20,6 millió után a pénzügyi bizottság újabb 25 millió kifizetését engedélyezte, hogy ne dőljön be a cég.
Zárt ülésen tárgyalta pénteken a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. adósságaira adott 150 milliós plusztámogatás ügyét a közgyűlés pénzügyi bizottsága. Vajda Árpád ügyvezető igazgató nagyon zaklatottan távozott, és nem akart nyilatkozni. Az elhangzottakat Farkas László fideszes elnök összegezte: – Annak a négy követelésnek a kifizetését engedélyeztük az IH-nak, amelyek miatt végrehajtási eljárás indult, és amelyek határideje március vége. Ez összesen 25 millió forint. A bizottság el akarta kerülni, hogy a cég bedőljön. Számbeli és ténybeli problémák miatt viszont nem tudtunk továbbhaladni. Amikor az igazgató átvette a céget tavaly júniusban, tudnia kellett, hogy milyen terhei vannak. A gázszolgáltató például nemrég bejelentette, hogy idén nem köt a céggel szerződést, mert 300 ezerrel tartozik, holott tavaly júniusban 40 millió készpénze volt. Arról egyáltalán nem számolt el, hogy a már általa a tavalyi SZIN-re a dorozsmai nagybani piactól felvett 50 milliós kölcsönt hogyan gazdálkodja ki. Szünetet is elrendeltünk, hogy az igazgató információkat kérjen a gazdasági vezetőtől, és válaszolni tudjon a kérdéseinkre. Tanácsadót kellene maga mellé vennie vagy kirendelni mellé a közgyűlésnek. Most az igazgató 52 millió kifizetését kérte, de ez köszönő viszonyban sincs a valósággal, ezért csak a felét engedélyeztük – tette hozzá az elnök.

Ménesi Imre és Révész Mihály szocialista bizottsági tagok alkalmatlannak tartják az igazgatót a feladatai ellátására. Ugyanígy nyilatkozott kormánypárti forrásunk is. Solymos László alpolgármester is részt vett az ülésen. Azt mondta: alkalmatlannak tartja az igazgatót, és az elmúlt hetek – a bizottságban tapasztaltak és az írásos jelentések – alapján is erősen megfontolandó a felmentésének kezdeményezése. A cég ellen indított felszámolási eljárásokról hozzátette: a legnagyobb, 30 milliós követelés az őrző-védő szolgáltatást nyújtó Tigers Securityhez köthető. A vállalkozás a jogi bizottság fideszes külső tagjának, Német Ferencnek a tulajdonában van. Ez a cég 2010-hez képest 50 százalékkal drágábban látja el a feladatot, mint a korábbi.
Vajda Árpádot a közgyűlés kormánypárti többsége választotta meg az IH élére, a szerződése 2014. december 31-ig szól. Felmentését bármelyik képviselő javasolhatja a közgyűlésnek. Pénzügyi biztost jogszabály alapján csak intézményhez lehet kinevezni, céghez nem. Az IH-ügy tárgyalását jövő pénteken folytatja a pénzügyi bizottság.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kónya Péter: Mindenkinek saját rendőrt

Remeg a föld alattam, mert Pintér Sándor belügyminiszter összecsapta a bokáját, és jelentette Orbán Viktornak, hogy rendben van a közbiztonság – mondta Kónya Péter, az Együtt–PM társelnöke. Tovább olvasom