Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Farkasékat másfél hónapja telepítették ki Szegeden

Csongrád megye - 37 megyei település küzd a belvízzel. Szegeden egy családnak biztosít az önkormányzat átmeneti szállást. Farkasék komfortnélküli lakásban várják, hogy jobbra forduljon a sorsuk.
– Hiába szivattyúztak a tűzoltók, és ástak új árkokat a vízművesek, hiába hordtuk a homokzsákot, az udvarban térdig ért a belvíz. December elején ajánlotta fel az önkormányzat a szükséglakást. Mivel akkor már fél lábszárig jártunk a vízben a konyhában is, és a gyerekeket a hátamon vittem ki a főútig, hogy iskolába tudjanak menni, rögtön elfogadtuk – meséli a subasai Zádori Mária átmeneti hajlékukban, az alsóvárosi Rákóczi utcában. A városi rendelet szerint ilyenkor komfort nélküli bérlakás adható. A két lehetőség közül a dorozsmai iskolához és a Kálvária sugárúti munkahelyhez legközelebb eső lakást választották. Az asszony 9 éves kislányával, valamint a házi kedvencekkel, Kutyival és a három macskával tartotta otthon a frontot, amikor felkerestük. 11 éves fiát az iskolából várta, a családfő, Farkas Attila éppen munka után járt. Nehéz megélni Marika négyórás takarítói fizetéséből.

Farkas Attiláékat másfél hónapja telepítették ki Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea
Zádori Mária átmeneti hajlékukban, az alsóvárosi Rákóczi utcában.
Fotó: Schmidt Andrea

41-en távol az otthonuktól

Alig észrevehetően, de csökken a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 66 ezer hektárt borít a megyében. A védekezésben 230 ember és minden szivattyútelep részt vesz, naponta 5 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe. 37 megyei település küzd a vízzel; 14 helységből eddig 21 családot, összesen 41 embert kellett kiköltöztetni.

– Nem változik odakint a vízhelyzet. Többször voltunk megnézni, utoljára már gyalog is elakadtunk. Fogalmunk nincs, mikor mehetünk vissza, vagy visszaköltözhetünk-e egyáltalán – néz egykedvűen a távolba a családanya. A bútoraik mind odalettek, helyettük ismerősök hoztak berendezést. Talán a mosógép megmenekül, azt magasra tették. Most keverőtárcsással mosnak, az ágyakat, ruhát, edényt, tévét, számítógépet elhozták. Az asszony alig észrevehetően sóhajt: – Tíz éve költöztünk a panelból a subasai Citromfű utcába, azt gondoltuk, könnyebb lesz. Nem bírtuk a bezártságot, tanyán nőttünk fel. Hatvan négyzetméteres kis házunkat azóta csinosítgattuk, nem tudni, mi marad a fából, téglából épült otthonunkból. Mindenünk az a kicsi ház, meg a kert. Tavaly nyáron jött fel a földben annyira a víz, hogy kipusztult az összes palánta. A gyerekeknek az öreg macska, Pofi hiányzik a legjobban, őt nem lehetett átköltöztetni.
Marika megmutatja komfort nélküli emeleti lakásukat. Az előszoba a gyerekek zsebkendőnyi szobájába vezet, az egyben a rögtönzött mosó- és mosogatókonyha is. A parányi sufniban találtak tűzhelyet, a nagyszobát konvektorral és palackos kályhával fűtik fel. Vécére és fürdeni a folyosó végére járnak; a szomszéd négytagú családdal közösen. Várják az IKV levelét, nem tudják, mennyi lakbért kell fizetniük.

Olvasóink írták

 • 17. kismumu 2011. január 26. 12:58
  „Aki nincs ebben a helyzetben nem is érzi át a helyzetnek a súlyát igazából(kedves" szilléri")És hogy zárt kert hát igen ,de ennek ellenére elég sokan ott is építettek lakóingatlant maguknak és kicsi gyermekeiknek az emberek és legyen akármilyen hozzáállás ott élik az életüket ki módosabban ki kevésbé módosan.:)(Brexa)”
 • 16. macusnéni 2011. január 26. 08:00
  „Nem mindenki lakhat kacsalábon lévő palotában.A panel is lakás sok ember számára.Lassan a népek húzódnak ki a kiskertekbe,mert más megoldásuk nincs,meg pénzük sem.Nem a lumpenek mennek ki,hanem azok akik már nem tudják fizetni a hatalmas közüzemi számlákat.A kinti épületek is verik a panelok árát,az sem olcsó.”
 • 15. brexa 2011. január 25. 11:23
  „Azok ott zártkertek, nem pedig lakóövezet.”
 • 14. 140 2011. január 25. 09:05
  „#13, attól még lehetne Benned emberség.”
 • 13. szilléri 2011. január 25. 08:19
  „8. hozzászólás Nórikám 2011.01.24. 17:11
  Világéletemben ,,lakótelepi" lakó voltam! Életemben nem laktam első emelet alatt !

  Ez nem jött be !”
 • 12. szilléri 2011. január 25. 08:17
  „4. hozzászólás macs 2011.01.24. 14:12 Subasa üdülő övezet lakhatásra korlátozottan alkalmas ! Ez nem pálcatörés, hanem tény !”
 • 11. levelyne 2011. január 24. 19:59
  „Az IkV ne pénzt kérjen tőlük, hanem normális lakást adjon nekik!
  Lehetne találni jó néhányat, amit kiutaltak szociális bérlakásként, közben ki van adva albérletbe nem kevés pénzért. A "rászoruló" meg magánházban lakik...”
 • 10. Pro.Ego 2011. január 24. 17:51
  „(bocs) csöndbe!”
 • 9. Pro.Ego 2011. január 24. 17:49
  „3. szilléri 2011.01.24. 12:30
  Kívánom, hogy kerülj te is ilyen helyzetbe, és akkor megnézem milyen kommenteket írsz majd.
  Arra nem gondolsz, hogy egy panel, és egy ilyesmi ház kb egy árban van, és ha már kifizeti érte azt az összeget, akkor miért ne választhatna, a panel, és egy kisebb kertesház között.
  Ha nem akarsz segíteni, akkor inkább maradj csönde!”
 • 8. Nórikám 2011. január 24. 17:11
  „3. szilléri: eszedbe sem jutott, hogy azért adták el a panelt, mert nem bírták a rezsit fizetni? Egyébként akkor úgy gondolod, hogy a panelban csupa lumpen él? Honnan a fenéből van ez a nagy fenn héjázás bennetek, akik úgy leszóljátok a panelban lakókat? Ezek szerint mi min annyian lumpenek vagyunk,azért mert nem kacsa lábon forgó villában élünk? Én egész életemben dolgoztam és semmi bajom a panellal. Láttam én már villa-lakó gazembert, meg lumpent! Túl nagy az arcotok!”
 • 7. nagypappa 2011. január 24. 16:59
  „Nem tudom tudjátok-e a földtulajdonosok hektáronként több ezer Ft fizetésére vannak kötelezve a Csatorna Társulás javára.
  Ha már fizetünk, mert fizetnünk kell, ilyen esetben, mikor a földek nagy részét víz borítja, van-e kártérítési felelőssége van a Csatornázási Társulatnak?

  Tudom, a lakott területen nem ők az illetékesek, de víz nem ismer (terület) határokat.”
 • 6. aranylang6 2011. január 24. 16:34
  „Kérem az újságírót, ha tudja a család elérhetőségét, akkor legyen szíves megírni a melinda71@citromail.hu email címemre. Segíteni szeretnék a családnak.
  Októberben felrobbant a lakásunk, és nekem is nagyon sokan segítettek, amit nem felejtettem el. Most én szeretnék segíteni.
  Köszönöm!”
 • 5. igazságkereső 2011. január 24. 15:41
  „#1.zoltánszabó 2011.01.24. 10:36! Igen,igazad van és akkor még nem beszéltünk az alpesi valutát nem is látott devizahitel károsultak helyzetéről,miközben a hazánkban működő leánybankok az amerikaiaktól importált és a hazai leánybankok által is gerjesztett "virtuális devizaválság" közepette 350 milliárd forint tiszta haszonra tettek szert! Akkor most miről is szól a történet, miközben a devizahitelesek az április 15-én lejáró moratórium utáni időszaktól rettegnek, mert a bankok megduplázták a havi törlesztőrészlet összegét saját tiszta nyereségük összegét?!! Tudna itt végre a PSZÁF, a Kormány, és a Fogyasztóvédelmi Hatóság végre rendet vágni és helyre tenni ezt a lehetetlen helyzetet,hiszen a devizahitelesek egyértelműen saját hibájukon kívül kerültek abba a helyzetbe,hogy már fizetni sem tudják,kiváltképp ha közben munkanélküliség is tűzdeli ezt a szörnyű helyzetet!!”
 • 4. macs 2011. január 24. 14:12
  „szilléri,
  "Tipikus lumpen hozzáállás ! Eladjuk a panelt, ,,ócsón veszünk" üdülőt és milyen frankó lesz."
  Milyen jogon törsz pálcát felettük? Miért lumpen hozzáállás? Eladták a lakásuket és vettek egy kis házat a Subasán. Ennyi és nem több.
  Akkor mi van, ha valakinek már volt egy kis háza, és kiköltözött, mert ott jól érezi magát, a lakást a fiatalokra hagyta?
  Nem kérek sokat, csupán egy ici-pici empátiát!”
 • 3. szilléri 2011. január 24. 12:30
  „Tipikus lumpen hozzáállás ! Eladjuk a panelt, ,,ócsón veszünk" üdülőt és milyen frankó lesz.”
 • 2. CID 2011. január 24. 10:48
  „"Várják az IKV levelét, nem tudják, mennyi lakbért kell fizetniük. "

  Hát, ha ezért pénzt kérnek......... max. valami jelképes összeget tudnák elképzelni, pláne, ha rendbe is tartják a lakást. Kicsit el vagyok kényelmesedve, de hogy közös slozit használjak a szomszédokkal ? Nem szeretnék a helyzetükbe kerülni !”
 • 1. zoltanszabo 2011. január 24. 10:36
  „Emberek ! Ez a VVilág. Hány család-élet megy tönkre ? hány ház dől össze ? egy élet munkája. Borzalom.
  Segíteni kell ezeknek a bajbajutott embereknek.
  Odafennt a T. Házban ezeket a gondokat nem érzékelik. Jól megtömött zsebbel, jó állásban, jó luxus lakásokban a k. politikusok--milliárdosok nem sokat törődnek ezekkel a szerencsétlenekkel.
  A millárdos Csányi is a Bahamákon nyaral--pókeren elveszít 21 millió Ft-ot, hány bajban lévő embertársán tudna segíteni ?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós is lehet a bontási költség

Egymillióba is kerülhet a tulajdonosnak, ha a belvíz miatt vagy más okból életveszélyessé vált házát le kell bontania. Tovább olvasom