Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Farmerből is készül szegedi papucs

Szeged - Farmerből is készít szegedi papucsot a Sallay Cipő magánvállalkozás, amely már több mint egy éve őrzi a Rátkai-féle szegedi papucs hagyományait.
Nem egyszerű dolog kézzel megvarrni a papucsot, és nem egyszerű eladni sem. Egy pár Rátkai-féle, Rátkai Sándor útmutatásai szerint készülő papucs – a 96 éves mesterről elnevezett tradicionális szegedi lábbeliről van szó – 12 órás munka eredménye, ára pedig 16 ezer forint.

A munkáért a Sallay Cipő családi magánvállalkozás felel, a férj, a feleség, a fiú és egy segéd, az értékesítés azonban azon múlik, milyen vastag az emberek pénztárcája. Sallay Tibor vállalkozó azt mondta, 2009 hasonló időszakában többet adtak el, de reméli, hogy az elkövetkező hetekben, a csúcsra járó szegedi idegenforgalmi szezonban több érdeklődő tér majd be a Kiss Ernő utcai múzeumba és látványműhelybe a külföldön élő magyarokon és rokonaikon, valamint a táncosokon kívül.

Sallayné Csikós Zsuzsanna mutatja, milyen szép a papucs farmeres változata. Fotó: Schmidt Andrea
Sallayné Csikós Zsuzsanna mutatja, milyen szép a papucs farmeres változata.
Fotó: Schmidt Andrea

Fél évezredes történelme során a hagyományos szegedi papucs többször is átváltozott: 1935-ben például a hímzett lábbeli jött divatba, immáron jobb- és ballábas változatban. Azelőtt forgatós volt, vagyis nem különbözött a jobblábas a ballábastól, ezért mondták azt, hogy a szegedi papucsnak nincs párja. A 2010-es esztendő újdonsága pedig – mint ahogy azt Sallay Tibor elújságolta – a farmer anyagból készített szegedi papucs.
Az ötletet egy Amerikában élő magyar fiatalasszony adta, aki ilyet rendelt a szegedi műhelyből. Mivel a már népi iparművészként is elismert, Magyar Kézműves Remek díjjal kitüntetett Sallay Tibornak megtetszett az újítás, azóta ilyen darab is szerepel a kínálatban.

Olvasóink írták

 • 8. Roxy08 2010. július 05. 17:13
  „Milyen nagy szerencse Szegednek, h valaki tovább viszi ezt a kihalóban lévő hagyományt.
  A Zsuzsa tök jó fej! Értelmes, kedves, türelmes, stb.”
 • 7. giy 2010. július 05. 16:35
  „Nemsokára a lányomnak is csináltatok ilyet, felhívtam a képen látható hölgyet, nagyon kedves volt... bár én nem vagyok szegedi születésű hölgy, de a lányom már itt született... szóval neki DUKÁL egy ilyen...egyébként is egy művésznő :-), illik rá. :-), már ki is nézte itt a képről melyik tetszene neki jobban...pedig csak két éves.... :-)”
 • 6. antikos 2010. július 05. 16:15
  „Gratuláció!!! Ezt szeretem a magyarokban:)))”
 • 5. odysseus 2010. július 05. 15:15
  „az idétlenkedő beszólóknak ajánlom kedvesen: menjetek el a Sallay-hoz, ismerkedjetek meg Zsuzsa asszonnyal, és a kedvességével, a lelkes hozzáértésével le fog fegyverezni benneteket! Szép napot!”
 • 4. Ramirez 2010. július 05. 15:13
  „a modi műxik azé:D”
 • 3. odysseus 2010. július 05. 15:12
  „nagyon jó fejek vagytok! Elképesztően jó ötlet!”
 • 2. Ramirez 2010. július 05. 12:42
  „Szavazzunk mi legyen a képen (inkább):D”
 • 1. gróf 2010. július 05. 09:39
  „Grat az ötletnek!
  Így talán lesz aki felveszi esetleg hordja, de a jobb oldali az skanzenba való emléktárgy, a farmeros talán használati is lehet.
  Szép mindkettő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a megoldást a közlekedési dugókra

Szeged - Jövőre átszabják a szegedi belváros közlekedését, hogy oldják a dugókat. Nagy Sándor… Tovább olvasom