Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Farsangi jelmezek kavalkádja: a fáraótól a kiscsirkéig

Szeged - Farsangkor nemcsak a legkisebbek élvezik, hogy bárki bőrébe belebújhatnak. A felnőttek lehetőségeinek is csak a képzeletük szab határt.
„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál" – így kezdődik Gazdag Erzsi – különösen a gyerekek körében – népszerű verse. Igaz, a felnőttek is egyre gyakrabban nyitnak be a jelmezkölcsönzőkbe, hogy a legprofibb maskarákban jelenjenek meg egy-egy beöltözős buliban.

Mintha összekeverték volna a világtörténelmi és irodalmi lexikonok lapjait, úgy sorakoztak egymás mellett a különböző korok, nemzetek és regényszereplők ruhái az Apáca utcai jelmezkölcsönző hátsó szobájában. Huszár, királylány, manó, fáraó, parasztlegény, cigány asszony, pap, apáca, gésa, dr. Bubó, Szörnyella és Elvis Presley jól felismerhető öltözékei lógtak a vállfákon, alig fértünk el a rengeteg jelmez között. Persze nem hiányoztak az állatmaskarák sem, békésen megfért egymás mellett a medve, a holló, a pók, a majom és a dinoszaurusz.

– Tavaly ősszel szúnyogjelmezt varrtam egy amerikai cég reklámfilmjéhez. Azt sem tudtam, hogy fogjak hozzá, végül egy hét alatt elkészült – mesélte büszkén Soltész Kálmán férfi szabó, az üzlet tulajdonosa. Bagolyjelmezt keresve nyitottunk be hozzá, ez pont nem volt készleten – mégsem esett kétségbe a korábban színházi szabóként is dolgozó szakember. – Végig kell gondolni, hogy hogyan lehet megcsinálni. Úgy kell elkészíteni, hogy később is többször kiadhatók legyenek a darabjai, vagy könnyen át lehessen alakítani. Sok jelmeznek kezeslábas az alapja, ezekhez igény szerint lehet kabátokat és kiegészítőket felvenni. Igyekszem minél szebben megvarrni a jelmezeket, de oda kell figyelni az árra is.

Garai Szakács László, a delmagyar.hu főszereksztője farsangi ruhapróbát tartott. Fotó: Domonkos Sándor (galéria)

Az elkészítés költségeire pedig többek között azért kell odafigyelnie, mert bizony a felnőttek sokkal felelőtlenebb jelmezviselők, mint a gyerekek. Pár ezer forintért bárki kikölcsönözheti a számára legszimpatikusabb jelmezt (ruha, fejdísz, egyéb kiegészítők), a bizalmat azonban olykor nem hálálják meg a vevők – a tisztítás, javítás Soltész Kálmánék dolga, de előfordult már, hogy olyan állapotban kaptak vissza egy-egy jelmezt, hogy rögtön a kukába dobták – a gyerekeknél ilyesmi nemigen fordul elő.

Büszkén mutatta néhány munkáját a szabómester: női testőr, kalóz, görög és római katonák, hercegek és bárók, reneszánsz
Internetes rendelés

Rendhagyó módon, egy honlapról lehet jelmezeket választani egy másik kölcsönző kínálatából. A Csillag Jelmezben elsősorban táncruhák között válogathatunk (például szalagavatókra). A jelmezeket Budapestről (itt van a telephely) szállítják Szegedre, egy-egy korhű, abroncsos ruha bérleti díja meghaladhatja a 10 ezer forintot – tudtuk meg Bujdosó Csabától, a szegedi fióküzlet vezetőjétől. Náluk a retró és rockyruhák a legkeresettebbek.

ruhaköltemények, arabok, perzsák, boszorkányok, Napóleon, kulcs és lakat, Shrek és Fiona. Maradékanyagokból, régi függönyökből és kárpitokból összevarrt modellek között beszélgettünk – a szabónak kincs mindenféle anyag. Soltész Kálmán számára nincs elkészíthetetlen jelmez – a színházakban ugyanis nem ismertek nemet.

Elsősorban gyerekeknek

A Játékdzsungel Játszóházban működő jelmezkölcsönzőben elsősorban gyerekjelmezeket kínálnak. A kicsik körében keresettek a mesefigurák, Disney-hősök, popsztárok és szuperhősök. Hannah Montana már tavaly is nagyon népszerű volt, idén is sokan bújnak a népszerű tinisztár jelmezébe. Lady Gaga pedig nemcsak a slágerlistákon foglal el előkelő helyet, bármelyik farsangi mulatságon megjelenhet egy-egy hasonmása. – A felnőtteknek szánt jelmezeink könnyen viselhető darabok, hogy kényelmesen mozoghassanak benne a buliban – mondta Jakucs László tulajdonos. A felnőttek körében a macskanős, a háremhölgy és az ABBA-s jelmezek mellett népszerűek a klasszikusok is: a népviseletek, a pap- és apáca- vagy éppen a boszorkányjelmez. Természetesen itt is méretre igazítják a nem passzoló darabokat.

Olvasóink írták

 • 5. abdul66 2011. február 02. 20:30
  „László neked inkább egy másik közel-keleti terrorállam jelmezét kellene magadra aggatni.”
 • 4. kovacsa 2011. február 02. 14:57
  „Skodás jelmezt nem találtál, László?”
 • 3. Loki 2011. február 02. 12:58
  „öltözz gyurcsánynak...”
 • 2. Pandora 2011. február 02. 09:25
  „a csirke-jelmez nagyon COOL:)”
 • 1. demeterkornel 2011. február 02. 08:55
  „Jól nézel ki László! :) Az egyik képen egy kicsit meg van őszülve a bajuszod, a maciban meg fogadjunk, hogy nem is te vagy! :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásotthalom büszkesége: Somodi Sándor és a Molnár Pékség

A község és elöljáróinak szavazata alapján Somodi Sándor nyerte el az Ásotthalom vállalkozója címet és a vele járó oklevelet. A Molnár Pékség érdemelte ki az Ásotthalom vállalkozása díjat. Tovább olvasom