Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Farsangi maskarák ideje

Szeged - A pingvint keresik sokan idén farsangra, de a kis vakond és a Shrek rajzfilmből ismert sárkány és Fiona figurája is népszerű Soltész Kálmán szerint. A szegedi férfiszabó feleségével gyárt jelmezeket – nem csak báli szezonban.
– Jöttek már olyan mesefigurákért, hogy azt hittem, kiakadok – mondja Soltész Kálmán, aki szerint nem a fantázia, inkább a vevők pénztárcája szab határt egy-egy különlegesebb farsangi jelmez elkészítésekor. A férfiszabó és felesége Szegeden, az Apáca utcában üzemeltet jelmezkölcsönzőt. Körülbelül 400–500-féle maskarát próbálhatunk fel náluk.

A klasszikusnak mondható nindzsa-, Pókember-, Superman-, katona-, illetve királylány- és boszorkányjelmezeken kívül számos nem mindennapi öltözék is megtalálható ruhatárukban. Ilyen például a Budapest–Bamako-ralira készített szúnyogjelmez, amely 2–3 hetes munka eredménye. Soltészék a szegedi szabadtéri előadásaira is varrtak már ruhákat, többek között a Carmenben szereplő amerikai művésznek, Nmon Fordnak és a My Fair Lady ifjú gárdistáinak.

Lehet választani: Zorro vagy Maci Laci lesz valaki a buliban. Fotó: Frank Yvette
Lehet választani: Zorro vagy Maci Laci lesz valaki a buliban.
Fotó: Frank Yvette

– Nincs olyan anyag, amit ne tudnánk felhasználni, itt semmi sem szemét. Egy apró, tenyérnyi textília is jó lehet valamire, mondjuk egy szemnek – fogalmaz Soltész Kálmánné Zsuzsa, miközben férje ufómaszkot húz a fejére. Nemcsak a gyerekek, a felnőttek is szívesen beöltöznek farsangkor. A tulajdonosok szerint a kicsik jobban vigyáznak a jelmezekre. Az idősebbek ugyanis időnként sörbe, borba áztatott, leharcolt darabokat visznek vissza. A gyerekek 2500 forintért, a felnőttek 3500-ért kölcsönözhetnek. Az igazi szezon ezután indul: Soltészék szerint a legtöbb iskolában február 24-én tartják a farsangot.

Vízkereszttől nagyböjtig

Az egyházi hagyományok szerint minden évben január 6., vízkereszt jelzi a farsangi időszak kezdetét és a húsvét előtti 40 napos böjt indulásáig, hamvazószerdáig tart. Idén ez február 22-ére esik.

A nadrág, a fekete overall és a köpeny az alapruhadarabok közé tartozik, ezeket sokféleképpen lehet variálni. Mialatt Zorro palástját keressük, a kezünkbe kerül egy nagymamaruha. – Ez nem publikus – akasztja vissza a fogasra a szabó elpirulva. – Idén a pingvint keresik sokan, és hasonlóan népszerű a kis vakond, Shrek, Fiona, valamint a sárkány – szintén a zöld szörnyes rajzfilmből. Csörgőkígyónak, borznak, medvének, sőt akár nyugdíjas törzstisztnek is beöltözhetnek. A múltkor tengerimalacot kerestek. Tavaly reneszánsz évet rendeztek az iskolák, a diákok gyorsan elkapkodták az ehhez szükséges jelmezeket – meséli a házigazda, aki a farsang végeztével a március 15-i ünnepségek vitézeit is ki tudja szolgálni. Arra azonban mindig figyelnie kell, hogy az öltözék kényelmes és könnyen tisztítható legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 fok hidegre ébredt Szeged

A Tisza nulla, a város levegője mínusz 11 fokos kedd reggel. (galériával) Tovább olvasom