Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Fatelep mellett nem jó lakni

Szeged - Szomszédjai szerint illegális fatelepet működtet egy Berek utcai lakó, zavarja őket a nagy forgalom és a fűrészek zaja. A lakó azt mondja: nagy a család. Az önkormányzat tehetetlen.
– Életemben nem építettem volna házat, de a feleségem rátalált erre a csendes Tisza-parti telekre. Gyönyörű volt itt lakni, amíg 5-6 éve nem költözött a harmadik szomszédunkba egy harmincas férfi a családjával – mesélte a Berek utcában lakó Katona József.

– A szomszéd hatalmas kamionokkal fát hordatott Erdélyből, az udvarán vágatja fel és rakatja kisteherautókra. Van állása, délután és hétvégén hajnaltól késő estig dolgoztat két-három embert, azok fejlámpával és nagy fényszóróval fűrészelnek, csak úgy zuhog a fa, amikor a bádogozott kocsikat pakolják. Az udvaron nem bírunk megmaradni. A kamionokat az új aszfaltról kitiltották, hát másutt átpakoltatja kisteherautókra, azzal hordatja be. Kerestem a megoldást, telefonáltam a körzeti megbízottnak, az rászólt, akkor abbahagyta, aztán minden folytatódott. Értesítettem az önkormányzatot, de az is tehetetlen. Mentem az adóhivatalhoz, azok állítólag próbavásároltak, meg is büntették, mégsem áll le. Jártam a pénzügyi nyomozó hivatalban, kérték, vigyek bizonyítékot, lefényképeztem az udvaron a román kamiont, mire ügyvédi felszólítást kaptam, hogy sértem a személyiségi jogait. Őszintén szólva belefáradtam. Ha feltenném a fele házamat, hogy pereskedjek, annak se lenne vége.

Katona József és Elekes Istvánné sem bírja már az illegálisan működő fatelepen folyó ipari mértékű fafeldolgozással járó zajt. Fotó: Frank Yvette
Katona József és Elekes Istvánné sem bírja már az illegálisan működő fatelepen folyó ipari mértékű fafeldolgozással járó zajt. Fotó: Frank Yvette

– Idősek vagyunk, spórolunk a fűtéssel, korán pihenni megyünk, de képtelenek vagyunk rá, mert a párnánk dübörög – vette át a szót a szemben lakó Elekes Istvánné. A nyugdíjas asszony szerint elköltöznének, ha tehetnék.

Nem zavarja

A Berek utcában megkérdeztünk egy közeli szomszédot, miért írta alá, hogy nem zavarja a nagy forgalom. Azt mondta, mindenki úgy boldogul, ahogy tud, és úgyis mindenkinek van egy jóakarója. Egy távolabb lakó férfi csak akkor hallja a zajt, ha arról fúj a szél.

Az algyői jegyzőtől megtudtuk: a Berek utcai portára sem működési engedélyt, sem telephelyengedélyt nem adott ki az önkormányzat.

– Az érintett lakos többször járt bent a hivatalban, és próbálta a nem létező vállalkozását magyarázni, mondván, a családját látja el. Bizonyára népes rokonságról lehet szó, mert heti több alkalommal is olyan mennyiséget szállítanak ki tűzifából, ami ipari méreteket ölt – tájékoztatott Herczeg József, Algyő polgármestere. – A falusiak hozzászoktak, hogy ha valaki magának aprít fát, az pár napig zajjal jár, de kereskedelmi méretű fafeldolgozást nem tűr meg a lakosság. Igyekeztünk a „vállalkozót" jobb belátásra bírni, szeretnénk a lakók nyugalmát visszaállítani. A Tisza-töltéshez simuló utca csendjébe nem illik bele ez a szállító és fűrészes tevékenység. Az önkormányzat ráadásul több millió forintért nemrég aszfaltutakat épített, a Berek utcai a legkeskenyebb, nem éri el a 4 métert, éles kanyarok vannak. Hogy az utak állapotát megőrizzük, 5 tonnás korlátozó táblát helyeztünk ki, a többi utcában 15 tonna a súlyhatár, különben csak engedéllyel lehet nagyobb járművel bemenni. A „vállalkozó" ezzel nem értett egyet, tavaly 60 aláírást gyűjtött össze a Berek és más utcák lakóitól, hogy oldjuk fel a súlyhatárt, mert azzal őket is korlátozzuk. Az aláírók közül azóta többen szóban, mások írásban visszavonták az aláírásukat, arra hivatkozva, hogy a fűrésztelepes szomszéd nyomást gyakorolt rájuk, hogy aláírjanak.

A szomszéd arra hivatkozik: a családját látja el. Fotó: Frank Yvette
A szomszéd arra hivatkozik: a családját látja el. Fotó: Frank Yvette

A képviselő-testület megtárgyalta a kérést, és meghagyta a korlátozást, mert azok az aszfaltburkolatok csak a lakóövezet kiszolgálására valók. A polgármester felajánlotta a zajos lakó számára, hogy az ipari parkban épületet bérelhet, telket vehet, más terület is szóba jöhet. Nem tudta meggyőzni. Herczeg József azt mondja, mindent elkövet a lakók nyugalma érdekében, de a társhatóságok dolga lenne, hogy kiderítsék, ilyen mértékű szállítás, feldolgozás ipari méretű-e. Javasolta a lakóknak, akkor szóljanak, ha dolgoztat a szomszéd, mert zajszintmérést végeztet a hatósággal, és a költsége a „vállalkozót" terheli, ha átlépi a zajszinthatárt.

A fával foglalkozó lakót két napon is kerestük, de nem volt otthon. Az udvaron csak hatalmas farakásokat láttunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több helyen havazik, az utak jól járhatók

Az Útinform kora reggeli összesítése alapján Mohács, Szentes és Makó térségében havazik, Baja,… Tovább olvasom