Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Faust elkárhozása – filmszerű mai opera

Szeged - Operafronton a Faust elkárhozása sikeres hétvégi bemutatójával tette le a névjegyét a szegedi teátrum két új irányítója, Juronics Tamás művészeti vezető és Gyüdi Sándor főigazgató. Valahogy így érdemes a 21. században operát játszani.
Pénz, paripa, fegyver láthatóan rendelkezésére állt Juronics Tamásnak, hogy a két héttel elhalasztott csatát megnyerje: csapatával sikerre vitte a Faust elkárhozását a Szegedi Nemzeti Színházban. A magyarországi bemutatóként színpadra állított Berlioz-darabhoz az egyik legkreatívabb, legmerészebb díszlettervező, Kentaur álmodott izgalmas, absztrakt teret. A műszaktól szinte emberfeletti teljesítményt kívánó színpadkép központi eleme egy hatalmas, változékony falszerkezet, ami két fémtoronyra erősítve lélegzetelállító forgásokra képes. Olykor megdöntik a teret: hol Faust szobáját látjuk 90 fokos szögben felállítva, hol pedig az Elba zöldellő-virágzó partját. Filmszerűen pergő, izgalmas képekből építkezik a jelképekben is gazdag produkció – mintha klipek füzérét látnánk. Egyetlen percre sem engedik a publikumot unatkozni: hatásos fények, füstök, tágul-szűkül-pulzál a tér – és a néző teljesen elvarázsolódik.

Réti Attila (Mephistopheles), Érsek Dóra (Marguerite) és László Boldizsár (Faust) szerepében. Fotó: Frank Yvette
Réti Attila (Mephistopheles), Érsek Dóra (Marguerite) és László Boldizsár (Faust) szerepében.
Fotó: Frank Yvette

A címszerepet az eddigi előadásokon László Boldizsár alakította, aki néhány hónap alatt avanzsált a társulat tenoristájává. Biztos magasságokkal, fényes hangon, meggyőzően énekelte Faustot, és az ördöggel cimboráló doktor lelki vívódását is érzékeltette. Szerződtetése jó döntésnek bizonyult. A premieren Réti Attila virtuóz Mephistopheles volt: tökéletesen sikerült megmutatnia a figura démoni karakterét. Kelemen Zoltán nem tudta meggyújtani a kezében a lángot, így kimaradt egy pokoli effektus, de parádésan énekelte a szerepet. Két eszményi Marguerite is született: Érsek Dóra átszellemülten énekelve a lány angyali vonásait erősítette, Tóth Judit a thulei király legendáját és az operairodalom talán legszebb mezzo áriáját – D'amour l'ardente flamme – nagy drámai erővel énekelte. Altorjay Tamás megbízható, korrekt Brander volt, Gábor Géza a mérgezett patkány történetét dalolva vérbő kocsmai hangulatot is teremtett.

A szegedi szimfonikusok újra bizonyították: ők az ország egyik legmuzikálisabb operazenekara. A premieren Gyüdi Sándor, a szombati második előadáson pedig Kardos Gábor vezényletével huszáros temperamentummal csendült fel a népszerű Rákóczi-induló, a zenekar mindvégig érzékenyen, sok színnel, karakteresen játszott.

Juronics Tamás Faust-értelmezése – a tudós és az ördög tulajdonképpen egy ember két énje – egy a lehetséges olvasatok közül. Lehet ugyan vitatkozni vele, de az vitathatatlan: ez a Berlioz-produkció ízig-vérig mai, modern, világszínvonalú zenés színház.

Főszerepben az énekkar

Az előadás főszereplője az énekkar is (karigazgató: Kovács Kornélia), amely a szárnyaló húsvéti himnuszt és a többi monumentális, tablószerű kórusszámot is áradó erővel, szépen szólaltatta meg. A kisegítőként fellépő egyetemista fiúk ifjonti hévvel és jókedvvel dalolták a latin nyelvű diáknótát. A tánckar az alvilág királyának segédcsapataként vette ki részét a sikerből, jó rendezői-koreográfusi ötlet a két ember nagyságú marionettfigura mozgatása is.

Olvasóink írták

  • 1. Operafan 2009. május 12. 23:04
    „"Kelemen Zoltán nem tudta meggyújtani a kezében a lángot, így kimaradt egy pokoli effektus, de parádésan énekelte a szerepet." Ennyi jött le a szerkesztőnek erről a nagyszerű alakításról? Nem tudom nem voltam ott de sejtem, hogy valószínű nem a művész hibájából nem gyulladt meg a láng. ( legalább zárójelbe leírhatta volna hogy erről ő nem tehetett ) A parádésan énekelt-tel egyetértek, szenzációs Kelemen Mefistója. Fél mondatot és ennyit érdemelt az alakítás? Réti Attiláról miért nem írja le hogy el kellett volna énekelni a szerepet. Mert figurában jó volt, de, hogy hangilag nem volt szerencsés az biztos és operában vagyunk úgy tűnik egy lapon meg lehet említeni a két alakítást. Gratulálok a szerzőnek! Ez nem kritika. Pár jó szót ide oda csavargatva én is le tudok írni, mindenki kap egy fél mondatot és örüljön neki. Nyilván kevés a hely! Kritikát szerettem volna olvasni. Ez van! Ennek is örülni kell, ez is valami és reklámnak elmegy. Ha emiatt többen nézik meg örülök. Remélem így lesz! És ezúton gratulálok az alkotóknak és minden szereplőnek nagyon jó két előadást láttam! Bravo!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fejbőrön él a napgomba

Szeged - Félrevezető a napgomba neve, ugyanis nem a napozás okozza a tüneteket – csak súlyosbítja. Minden egészséges ember fejbőrén ott él a gombafajta, de csak az arra hajlamosakat fertőzi. Tovább olvasom