Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Fazekas Sándor: ma Magyarországon nincsenek GMO-val szennyezett termények

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert kérdeztük, aki tegnap a Gabonakutató Nonprofit Kft. fejlesztéseivel ismerkedett Szegeden.
– Magyar földbe magyar vetőmagot – ez a címe a GK Kft. rendezvényének. Ön ugyanezzel a mottóval tavaly decemberben kampányt indított az itthon előállított vetőmag mellett.

– A stratégiai célok közé tartozik, hogy itthon minél több magyar vetőmagot használjanak a termelők. Jelenleg a termesztett búzafajták 80–90 százalékban hazai vetőmagból kelnek ki, a kukoricánál azonban már jóval alacsonyabb az arány. Mivel a magyar vetőmagágazat a világ exportpiacain a 9., Európában a 3. helyen áll, fontos, hogy idehaza is erősödjön a szerepe. Azért is jöttem Szegedre, a gabonakutatóba, mert a legnagyobb magyar intézet, nagyon komoly eredményekkel dicsekedhet, s szép választékkal tudja kiszolgálni a termelőket. Fontosnak tartom, hogy tudjanak arról a fogyasztók is, itt nemcsak kutatás folyik, hanem olyan egészséges liszteket készítenek, amelyeket meg lehet vásárolni.

– Egy évvel ezelőtt a génmódosított növényekkel szemben is kampányt indított. Hol tartunk ma a GMO elleni küzdelemben?
– Tavaly megsemmisítettük a szennyezett növényi kultúrákat, amelynek köszönhetően ma Magyarországon nincsenek GMO-val szennyezett termények. Ugyanakkor a külföldről behozott élelmiszerek alkotóelemei tartalmazhatnak génmódosított alapanyagokat. Ezért március 1-jétől szigorú, úgynevezett másodlagos ellenőrzést vezettünk be. Mivel az EU-ban fel kell tüntetni a csomagoláson, hogy vannak-e benne GMO-s összetevők, azt nézzük meg, itthon a fogyasztó hozzájut-e a kellő tájékoztatáshoz.

– Miniszterként azt hangsúlyozza, hogy szeretné a növénytermesztés és az állattenyésztés megbillent arányát visszaállítani. Hogyan?
– A mezőgazdaságban a növénytermesztés súlya 60, az állattartásé 40 százalékos. Azt szeretnénk elérni, hogy fele-fele arányban képviseltesse magát a két ágazat. Az elmúlt másfél év első lépé-
seinek egyike az volt, hogy a magyar piacot megnyitottuk a magyar termelők előtt: egyrészt háztól lehet értékesíteni állati eredetű termékeket, másrészt szinte hetente adtunk át feldolgozóipari kapacitásokat.

Olvasóink írták

 • 9. deszkás 2012. március 02. 14:28
  „A cimeres zászló előtt nyilatkozó úrnak:a GMO nem szenny.”
 • 8. acidrain 2012. március 02. 11:26
  „5. szunyi:

  a kívánságod teljesült, ezt hívjuk ma Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak :)))))”
 • 7. szunyi 2012. március 02. 11:17
  „Meg világűrön kivül az emeberi hülyeség határtalan, bár az elsőben nem vagyok biztos (by Einstein).
  Amit ezzel a szerencsétlen GMO-val csinálnak, amely annyira de annyira veszélyes, hogy az amerikai populáció is kihalófélbe van (ott ugyanis nem tiltják a termesztése, se dél, se észak).
  Amúgy tutdtátok, hogy akik börtönbe kerültek,azok 98%-a, a bűnelkövetést megelöző 24 órában ivott vízet?”
 • 6. kontrapista 2012. március 02. 10:54
  „5.szunyi
  A böszmeség nem ismer határt , de a modera sem végzi dolgát.”
 • 5. szunyi 2012. március 02. 10:44
  „Magyar földbe magyar vetőmagot
  analógiájára
  Magyar s.be magyar l.f.-t”
 • 4. szunyi 2012. március 02. 10:36
  „Az a kérdés miben?
  GMO búza nincs, mert anyagilag nem éri meg.
  Kukorica esetében, amit nem is tudom, hogy-hogy minden féle engedélyezés nélkül került be az európai ember táplálékláncába, a krumplival, paprikával egyetemben, már megéri (nem önbeporzó, hibrid hatás etc-ra).”
 • 3. kontrapista 2012. március 02. 09:44
  „Mérlegeljünk : GMO-s gabonát, vagy agyonmérgezettet.
  Hallgatassék meg a másik fél is ugyanazon intézetből, például Györgyey János !!!”
 • 2. acidrain 2012. március 02. 09:29
  „Nincs a francokat, tonnaszámra hozzák be a génkezelt vetőmagokat.
  Nem én találtam ki - éppen tegnap mondta egy "téeszes" ember, hogy már 40% is lehet a gmo vetőmagot aránya és pont úgy néz ki, mint a másik.”
 • 1. jq 2012. március 02. 08:55
  „A brazil szóját tartalmazó koncentrátumon nincs feltüntetve, hogy GMO, pedig ott bizony olyat (is) termesztenek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén és szünetekben ritkítják a járatokat

Apró változtatásokkal terjeszti az SZKT-igazgató a mai közgyűlés elé 24 buszvonal hétvégi és iskolaszüneti ritkításáról és kurtításáról szóló javaslatcsomagját. Tovább olvasom