Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Február 22.: a bűncselekmények áldozatainak napja

– A legnagyobb óvatosság, odafigyelés mellett is bárki válhat áldozattá. Valamennyi veszélyhelyzetre, bajra képtelenség felkészülni, de fontos, hogy mi magunk lehetőség szerint mindent megtegyünk, hogy ne váljunk sértetté, áldozattá – figyelmeztet M. Toronykőy Márta alezredes.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője elmondta: az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. E nap azóta a bűncselekmények áldozatainak napja, amelyet 1993-tól Magyarországon is megtartanak. A magyar büntetőpolitikának is egyik kiemelt feladatává vált a bűnözés káros hatásainak csökkentése, a bűncselekményeket elszenvedők társadalmi, erkölcsi és anyagi sérelmeinek enyhítése.

– Az állampolgárok az elmúlt esztendőben főként vagyon elleni bűncselekmények sértettjei voltak. Ebben nagy szerepet játszik, hogy a rendszeres figyelemfelhívás ellenére sem vagyunk elég körültekintők, nem fordítunk kellő figyelmet egymásra, saját értékeink megóvására. Különösen jellemző ez az alkalmi, illetve zseblopások esetében. Az alkalmi lopásoknál a sértett értékei leggyakrabban nyitva hagyott gépjárműből, iskolai vagy kórházi szekrényből, őrizetlenül hagyott táskából, bevásárlókocsiból tűntek el. Lakásbetöréseknél kiemelten veszélyeztetettek a gyenge mechanikai védelemmel ellátott ingatlanok, tárolók, valamint a hétvégi házak, zártkerti ingatlanok és tanyák. Jellemző áldozati magatartás, hogy az érintettek sokszor még az alapvető vagyonvédelmi intézkedéseket is elmulasztják. Ugyanakkor a környezet közömbössége is sok esetben hozzájárul egy-egy bűncselekmény bekövetkeztéhez – közölte az alezredes.

A CSMRFK illetékességi területén 2012-ben a sértettek száma 10 ezer 343 fő volt, ami az előző évhez viszonyítva 14,8 százalékos csökkenést jelent. – Az idős korú sértettek aránya viszont növekedett: a 60 év felettiek elsősorban vagyon elleni bűncselekmények, besurranásos, illetve alkalmi lopás, trükkös lopás és csalás szenvedő alanyai voltak, amihez a részükről mutatkozó túlzott bizalom jelentősen hozzájárult. A bűnmegelőzésnek a továbbiakban is az egyik legfontosabb eszköze a figyelemfelhívás, a különböző fórumokon történő prevenciós fellépés, a legmegfelelőbb biztonságtechnikai eszközökkel, lehetőségekkel történő megismertetés – magyarázta M. Toronykőy Márta.
A Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében című (TÁMOP 5.6.1.C-11/2-2011-0023) nyertes pályázattal a Csongrád Megyei Kormányhivatal, valamint a Személy- és Vagyonvédelmi Szakmai Kamara mellett konzorciumi tagként a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság is jelentős erőt, eszközt és pénzt tud fordítani a veszélyeztetett korosztályok, csoportok önvédelmének sokirányú fejlesztésére.

Olvasóink írták

  • 1. béci61 2013. február 25. 09:53
    „A mottó: ,,Valamennyi veszélyhelyzetre, bajra képtelenség felkészülni, de fontos, hogy mi magunk lehetőség szerint mindent megtegyünk, hogy ne váljunk sértetté, áldozattá..." Megoldás: Ha nincsen meg a lehetősége valakinek, hogy a legmodernebb vagyonvédelmi rendszert telepítve próbálja értékeit védeni, és ne adj´ Isten közterületen tartja a gépkocsiját, akkor a legjobban jár, ha egy olyan pontjára próbál menekülni a világnak, ahol nem a kiképzett magyar bűnözők és nem a magyar bűnüldözés tevékenykednek. Régi igazság: amit magad nem tudsz megoldani, azt mások nem fogják... Még akkor sem, ha a törvényre tettek esküt. A statisztika javulhat, de a helyzet nem javul. Magam is csak azokat a bűncselekményeket jelentem be, amelyek olyan nyilvánvaló körülmények között történnek, amelyeket (el)várható lenne a tettes felkutatása. Már ebben is csalódtam, tehát kár az embernek az idejét pazarolni avval, hogy bejelentést tegyen a rendőrségen, mert első pillanatban fel tudhatja mérni azt is, hogy ha a rendőrség kegyeltje követte el a bűncselekményt, akkor vagy meg sem találják, vagy elsikálják. Ma még őrzött körülmények között, fényes nappal is büntetlenül lehet elkövetni olyan törvénybe ütköző cselekményeket, amelyek normális földi halandó számára nem elfogadhatóak. Sajna ezt a világot építettük ki. Még egyet a végére: vannak egyenlők és vannak egyenlőbbek..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népbetegség a cukorbetegség

A felmérések alapján a világon jelenleg 230 millió cukorbeteg van, és ez a szám 2025-re elérheti a 330 milliót. Tovább olvasom