Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Februári vitaminbombák a Mars téri piacon

Februári vitaminbombák a Mars téri piacon
Csongrád megye - A téli hónapok is tartogatnak meglepetéseket azoknak, akik a piacon vásárolnak. Csak nyitott szemmel kell járni, hogy észrevegyük a különlegességeket.
– A téli tisztítókúrákat már el lehet kezdeni a különböző csírákkal, aki nem tudja, hogyan, kérdezze meg tőlem – mondta el a Mars téri piacon árusító szőregi Kakuk Attila. – Este, lefekvés előtt egy mixet kell fogyasztani, ami a bélrendszert tisztító retekcsírából, az emésztési panaszokat gyógyító mustárcsírából és görögszénából áll.
A Szegedi élőkert nevű gazdaságából származó élőcsírákhoz és a különböző lekvárokhoz, sűrítményekhez a termelő tanácsokat ad.
 
Kakuk Attila autentikus zöldségkrémekkel, öntetekkel is kínálja a vevőit.
Kakuk Attila autentikus zöldségkrémekkel, öntetekkel is kínálja a vevőit.

– Lassan interaktív műhellyé válik a nagycsarnokban az asztalom, itt összefordulnak a vevők, egymástól kérdezik, hogy ki mit evett, mi volt a hatása – tette hozzá Kakuk Attila, aki 20 évvel ezelőtt kezdett el gazdálkodni. Csak szabadföldön dolgozik, fóliában, üvegházban nem. A csírákat egész évben termeszti, a zöldségeket, a salátát, koktélparadicsomot, padlizsánt, paprikát, bazsalikomot „befőzi", és lesz belőlük Apafina, padlizsánkrém, paszternáklekvár, bazsalikomos tésztaöntet. Mi az Apafina? Vegyes zöldségkrém, amit Kakuk Attila fia nevezett el 20 évvel ezelőtt: azt mondta, apa, olyan finom, hogy ez apa-fina.
 
Téli gombák

– Ez a júdásfüle gomba, ami levesbe, pörköltnek, rizzsel, galuskával, mindennel, mindenre jó – mutatta meg a különlegességet Majoros Lászlóné, aki a kisteleki erdőben szedi a különlegességet. – Gyógyhatása is van, mivel koleszterincsökkentő. A mellette árusító szegedi Bodócs Attiláné asztalán erdei laskagombát, téli fülőkét, osztrák csészegombát láthatunk, kiporciózva. Ezek drágábbak, mint a hagyományos gombák, 10 deka körülbelül 500 forintba kerül.
– Tíz évvel ezelőtt savanyítottam először csicsókát, azoktól a németektől tanultam, akik akkoriban nagy tételben vásárolták a terményeimet – magyarázta a különlegesség történetét az ásotthalmi őstermelő, Herédi Szilveszterné. – Amikor mondtam, hogy cukorbeteg vagyok, hoztak egy dunsztosüveg savanyú csicsókát, hogy egyem meg, ez a gyógyszer.
 
Herédi Szilveszterné savanyított  csicsókát is árul. Fotók: Frank Yvette
Herédi Szilveszterné savanyított csicsókát is árul. Fotók: Frank Yvette

Ez a különlegesség a „legmunkásabb" savanyúság a káposzták, a paprikát, paradicsomok, uborkák között. A szegények krumplijának is nevezett csicsóka feldolgozása időigényes: mivel nem hámozzák meg, a héját nagyon alaposan le kell mosni. Egy vödörnyi, körülbelül 10 kiló csicsókával 4-5 órát dolgoznak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dérisek szalagavatója a Deákban

Dérisek szalagavatója a Deákban
A táncokba mindent beleadtak, a zenefelelős ezen az estén a Memphis együttes volt. Tovább olvasom