Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Fegyveresek a kínai boltban

Két fegyveres férfi néhány napja ki akart rabolni egy algyői üzletet. A támadást egy vevő érkezése hiúsította meg. A rendőrség azt állítja, nekik senki nem beszélt fegyverről és rablási kísérletről. Az eladó erre azt mondta, nem érti a rendőrséget, hisz részletesen elmondta, mi történt.
A fejéhez tartott fegyver óvatosságra inti K. N.-t, ha egyedül van, magára zárja a bolt ajtaját. Fotó: Karnok Csaba
– Ki lesz a következő, melyik algyői boltot támadják meg legközelebb. Ezt kérdezgetjük egymástól – mondja a Vásárhelyi utcai Joker market eladója. A még nála is fiatalabb kolléganője bólogatva helyesel. Varga Attiláné és Pigniczki Marietta egymást kiegészítve mesél a templomtól alig száz méterre lévő kínai bolt elleni fegyveres támadásról. Megjegyzik, nemcsak ők félnek, hanem más üzletek eladói is.

– Kérdezzék meg a többi boltost is, de előbb menjenek el a kínaiba – javasolják. Azt még elárulják, hogy az idegen autók rendszámait felírják, „hátha egyszer szükség lesz rá".

„Előhúzott egy pisztolyt"

Az említett kínai bolt ajtaja a nyitva felirat ellenére zárva van. Az is
kiderül, nem véletlenül. De erről majd később.
– Akkor is egyedül voltam az üzletben, amikor bejött két nagydarab férfi. Alaposan szétnéztek az üzletben, de látszott, nem vásárolni jöttek. Egyikük, valószínűleg a bejárati ajtón olvasható feliratra utalva, még meg is kérdezte, hogy hol vannak a kamerák. Közben odaértek a pulthoz, a hozzám valamivel közelebb álló előhúzott egy pisztolyt, és a fejemre célozva rám förmedt: ide a bevételt! Rettenetesen megijedtem. Minden porcikám remegett. Társa folyamatosan beszélt, lehordott mindennek, közben sürgetett, hogy adjam már a pénzt – eleveníti fel a néhány napja történt rablási kísérlet első pillanatait a kínai bolt eladója.

K. N.-nek nem kellett átadnia a bevételt, támadóit elijesztette egy boltba benyitó férfi. Dénes István még napokkal később sem tudja megmondani, hogy miért ment be az üzletbe. Unokáival tartott hazafelé, amikor az ablakon benézve valami furcsát látott, de hogy mit, arra nem tud válaszolni. „A kislány szokatlan mozdulatokat tett, talán azért. Dehogy tudtam én, hogy éppen egy fegyveres rablás kellős közepén nyitok be" – próbál magyarázatot találni közbelépésére a férfi.

Az ajtó nyitására a lányra célzó rabló a ruhájába rejtette pisztolyát, majd a belépő Dénes István mellett társával együtt kisurrant az ajtón. A másik még odavetette: „Visszajövünk!"

– Beültek az utca másik oldalán álló autójukba, egy fehér színű Ford Tranzitba, és elmentek – teszi hozzá K. N.

A fiatal lány megjegyezi, hogy egyébként ketten dolgoznak az üzletben, kolléganője azonban mindig hazamegy ebédelni. A szomszédos bolt is zárva volt, az ottani eladók is ebédeltek, az utca pedig néptelen volt.
K. N. rémületében a rendőrség helyett barátnőjét hívta, ő értesítette a körzeti megbízottat, aki azt mondta, hogy szabadságon van, keressék a jövő héten.

A barátnő ezután a szegedi rendőrkapitányságot hívta. Húsz perccel később már két nyomozó faggatta K. N.-t. A fiatal lány részletesen elmondta, hogy mi történt, személyleírást is adott támadóiról. Az egyik rendőr megkérdezte tőle, honnan tudja, hogy pisztoly volt a támadónál, és arról faggatta, miért nem jegyezte meg a támadók autójának rendszámát.

Néhány nap múlva visszamentek

A fegyveresek nem algyőiek voltak. Ebben a lány biztos. Mint ahogy már abban is, hogy nem a levegőbe beszéltek, amikor menekülés közben azzal fenyegették meg, hogy még visszajönnek, ugyanis autójuk a támadás után pár nappal ismét megállt az üzlettel szemben.

– Az volt a szerencsém, hogy éppen akkor erre tartott egy iskolásokból álló csoport, és nem mertek kiszállni a Fordból – mondja a lány, aki a támadás óta a déli órákban, amikor egyedül van, bezárja a bolt ajtaját, és csak azokat engedi be, akik „nem látszanak rablónak".

Kolléganője nem tudja, mit csinált volna, ha akkor ő is az üzletben van. Molnár Gézáné megérti, hogy K. N. fél, hiszen már mind a ketten számolnak azzal, hogy a fegyveres rablási kísérlet bármikor megismétlődhet.

A rendőrség nem veszi komolyan?

Algyőn szinte mindenki hallott a fegyveres támadásról. A különböző üzletek tulajdonosai, eladói nem értik a rendőrséget. Értehetetlennek tartják, hogy a rablók még a támadás után egy héttel is szabadon járkálhatnak a faluban.

A Nautilus nevű kocsma pultja mögött álló nő és a vendégek is azt mondogatják, hogy a rendőrség úgy kezeli ezt az egész ügyet, mintha nem vennék komolyan a történteket.

– Mert nem folyt vér! – magyarázza a rendőrök hozzáállását a pulthoz legközelebbi asztalnál ülő férfi. Nincs, aki ne értene vele egyet.
Hasonlóan vélekednek más üzletekben is. K. N. barátnője a Real Áruházban eladó. Ildikó megérti, hogy N. fél, ők is félnek, pedig őket nem támadták meg. Az üzlet vezetője és a többi eladó is felírják már a gyanús rendszámokat.
Mást nem tehetnek.


Ellentmondó nyilatkozatok

Tuczakov Szilvána, a Csongrád megyei főkapitányság szóvivője azt mondta, az ügyben nem indult eljárás, hiszen a bejelentés csak arról szólt, hogy két férfi gyanúsan viselkedett az üzletben, „a sértett nem beszélt fegyverről és rablási kísérletről". „A nyomozók tanácsokkal látták el az eladót, felvilágosították, hogy hasonló esetben mi tegyen, és kérték, ha a két férfi ismét felbukkan, írja fel autójuk rendszámát, és előbb a rendőrséget értesítse, ne a barátnőjét". K. N.-t megdöbbentette a rendőrségi szóvivő nyilatkozata. Megerősítette, hogy a rendőröknek is elmondta, hogy a bolt bevételét követelő fegyveresek támadtak rá. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgonyaország a Lidlben és az áruház előtti parkolóban

Homokháti krumplit osztottak tegnap a szegedi Lidl Áruház mellett – mórahalmi aktivisták.… Tovább olvasom