Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Fegyvert csempészett a volt világbajnok

A szegedi ügyészség vádat emelt egy volt birkózó-világbajnok ellen. A szerb férfi egy pisztolyt és lőszereket akart Szerbiából Magyarországon keresztül Ausztriába vinni, csempészni, de a röszkei határátkelőhelyen megtalálták nála a fegyvert.
Egy 9 milliméteres, cseh gyártmányú pisztolyt és 15 darab lőszert találtak egy 40 éves szerb férfinél a röszkei határátkelőhelyen. Vujicsics Zorán korábban birkózott, az egykoron sokszoros jugoszláv válogatott sportoló pályafutása csúcsán világ- és Balkán-bajnokságot nyert. Kiemelkedő sportsikereit szülővárosában, Kargujevacban díszpolgári címmel is elismerték.

Vujicsics Zorán gimnáziumi tanár feleségével és óvodáskorú gyermekükkel évekkel ezelőtt Ausztria fővárosában telepedett le. A családnak kezdetekben egy Bécsben élő volt szerb rendőr segített lakást és munkát találni. Egykori lakóhelyükön, Kargujevacban a fegyver még ma is szimbólumnak számít. Például a fiúgyermekek születésükkor a család valamelyik tagjától általában kapnak egy pisztolyt. Ezért gondolt arra, hogy hálából megajándékozza az egyébként fegyvergyűjtő egykori rendőrt egy pisztollyal. Csakhogy nem szerezte be a szükséges engedélyeket, és hiába van Szerbiában érvényes fegyverviselési engedélye, a pisztollyal nem léphetett volna be Magyarország területére.

A röszkei határon a csomagjainak átvizsgálásakor a vámosok megtalálták nála a pisztolyt és a lőszereket. A rendőrség őrizetbe vette, néhány nappal később a bíróság 30 napra letartóztatta. A történtek után a felesége összeomlott, jelenleg orvosi kezelés alatt áll. Gyermekükre az asszony orvos szülei vigyáznak.

– Szakértői vizsgálatok már megállapították, hogy a lefoglalt fegyverrel nem követtek el bűncselekményt. Ügyfelem az első pillanattól kezdve azt mondta, hogy ajándéknak szánta a pisztolyt és a lőszereket. Mivel a szükséges engedélyek beszerzését elmulasztotta, már tudja, súlyos hibát követett el – nyilatkozta lapunknak Vujicsics Zorán szegedi ügyvédje. Bene Zoltán megjegyezte, a szerb férfi sem Szerbiában, sem Ausztriában nem került szembe a törvénnyel, büntetlen előéletű.

A szegedi ügyészség fegyvercsempészéssel vádolja, ha bűnösnek találják, 5-től 10 évig terjedő börtönre is ítélhetik. Ha azonban bebizonyosodik, hogy nem a klasszikus fegyvercsempészést követte el, jelentősen csökkenhet a büntetése, akár felfüggesztett szabadságvesztéssel is megúszhatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adaiak Szegeden

Az uniós források felkutatásában, pályázatírásban, a sport és a kultúra területén képzeli el az… Tovább olvasom