Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Fegyvertartás: újratöltve - szabadabb a vásár!

Csongrád megye - Megváltozik a lőszerekről és a lőfegyverekről szóló törvény, nem kell ezentúl fegyvertartási engedélyt hosszabbítani. Akinek már van, az könnyebben vehet lőfegyvert, aki vizsgázik, házilag újratölthet.
– Eltűnnek végre a szigorú, bürokratikus szabályok – mondta a nemrégiben elfogadott fegyvertörvényről Komoly Tamás, az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád Megyei Területi Szervezetének titkára. – Megkönnyíti a vadászfegyverrel rendelkezők és a hatóságok munkáját is, állampolgárként tekint a fegyvertartókra.

Újratöltik. Nemcsak a sörétest, hanem a törvényt is. Fotó: Frank Yvette
Újratöltik. Nemcsak a sörétest, hanem a törvényt is. Fotó: Frank Yvette


7961 lőfegyver a megyében

A fegyvernyilvántartó program aktuális adatai szerint a megyében 2770 természetes személy és 62 jogi személy jogosult lőfegyver tartására – közölte Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Összesen 7961 engedélyezett lőfegyvert tartanak nyilván. Illetékességi területükön jogi személyeket 68, természetes személyeket 1365 esetben ellenőriztek a hatóságok. Nem mindegyik fegyvertípushoz kell viszont engedély. A gáz- és riasztópisztolyok kötöttségek nélkül megvásárolhatók – ezek számáról nem is vezet nyilvántartást a hatóság.

Az Országgyűlés egy hete fogadta el a lőszerekről és a lőfegyverekről szóló törvény módosítását, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter közösen kezdeményezett.

A legtöbb pontja május 1-jétől lép hatályba, így többek között az, hogy a fegyvertartási engedély visszavonásig érvényes, vagyis megszűnik a jelenlegi gyakorlat, amely szerint ötévente meg kell újítani. – Ez nagy eredmény. Egész életen át érvényes, hacsak valami szabálytalanság miatt vissza nem vonják az engedélyt – hallottuk Komoly Tamástól.

Egyszerűbb lesz az új fegyver vásárlása, ha valakinek már van fegyvertartási engedélye. A rendőrségtől nem kell előzetesen vásárlási engedélyt kérni, elég a fegyvert a vásárlás után bemutatni, hogy bejegyezzék az engedélybe.

az új törvény értelmében a vadász a fegyvert egy normál, de biztonsági zárral ellátott szekrényben tárolhatja, a vadászházban is tarthatja a megfelelő feltételek mellett, amíg ott tartózkodik. A jövőben a vadász az autójában hagyhatja a fegyvert, ha az a lezárt csomagtartóban van.
Enyhül a tilalom ideje is; szándékos bűncselekmény miatt kiszabott ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztésnél a mentesítéstől számított tizenkettő helyett nyolc évig tart a korlátozás. Lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés esetén pedig kettő helyett másfél évig tart a tilalom.

Többet lőhetnek a sportolók

A sportlövőknél eltörlik a megvásárolható és tartható fegyverek mennyiségére vonatkozó korlátozást, illetve mérséklik azt az időt, amelyet a sportlövőnek tagként kell eltöltenie az egyesületben ahhoz, hogy saját fegyvert vehessen.

– Életszerűbbé válik a hatóságok szerepe. Ezentúl ugyanis mérlegelési lehetőségük lesz, kisebb súlyú vétség esetén nem kell kötelezően bevonni a fegyvertartási engedélyt – hangsúlyozta a titkár.

A törvény szerint a lőfegyvertartási célok a következők lehetnek: vadászat, önvédelem, munkavégzés, céllövészet, oktatás, sportlövészet, személy- és vagyonvédelem, valamint filmgyártás. Az utolsó a múlt héten azonnal hatályba lépett; ezt a belügyminiszter azzal indokolta, hogy a magyarországi nagyszabású filmes produkciók zökkenőmentesen valósulhassanak meg.

* * *

Házilag tölthető

A törvény ezentúl engedélyezi a házi lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték a szükséges tanfolyamot. A szerelést csak a kereskedelemben kapható hivatalos eszközökkel lehet végezni, kizárólag saját célra.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. csakhogy 2012. március 14. 13:29
  „Mike3. Te egy olyan fajta vagy aki az állatokat sem szereted lásd előbbi hozzászólásod a kutya büdös és koszos. Neked minek fegyver, téged nem bántana senki. Téged egy szerencsétlent csak esetleg az állatorvos oltana be, hogy ne szenvedjen ezen a nagy világon.Bár az is pénzbe kerül.”
 • 23. qrumpli 2012. március 14. 07:14
  „Nos csak érdekességképpen:
  Az a sok "kecseg"amig egyesek Gyözke csecsén nevelkedtek.lehet éppen vadász tanfolyamra ,
  vagy vagy iskolába jártak,hogy vadász vizsgát tehessenek.
  Nem túl egyszerű egy fegyvertartásit megszerezni.
  Szerintem aki "kecseg" már lejött a fárol.Kapis?”
 • 22. Quantumleap 2012. március 14. 00:42
  „Annyit be lehetne vezetni, hogy az átlagpolgár otthon, a lakásban tarthasson éles lőfegyvert, és hogy ha valaki betör, azt joga legyen agyonlőni (á lá USA). Mert a jelnlegi törvény jóformán a besurranókat védi ilyen esetben.”
 • 21. Mike3 2012. március 13. 22:09
  „19: No ezt hagyjuk... A sok gazdag és/vagy nagyképű kecseg is csak azért vadászik, hogy a beteg állatokat kilője ugye? a vadászat azon kevés dolog közé tartozik, amit képtelen vagyok megérteni”
 • 20. smalltown 2012. március 13. 17:44
  „mar csak ez hianyzott”
 • 19. qrumpli 2012. március 13. 16:58
  „Tisztelt 7es paprika !
  Szerintem pedig az ilyen agresszív viselkedésűek az agyilag zoknik.
  Szerinted minden idős agyilag nulla?
  Az orvos aki az alkalmasságit kiadja az is?
  Még jó hogy ennyire okos és éber emberek is vannak.
  Ritkán hallok olyat annak ellenére ,hogy :X Y 80 éves vadász össze vissza lövöldözött.
  A vadász nem ölni készül ,hanem a természet védelmet segíti elő.
  Ha veszett vad vagy nyomorék állat van azt is kell rendezni valakinek.”
 • 18. Lacusch69 2012. március 13. 14:13
  „1.Tömény, rosszindulatú hülyeséget terjesztesz.
  SENKI halandó nem fog könnyebben fegyverhez jutni, birtokvédelem céljából sem (sajnos!).

  Mike: otthonvédelemre az Onesta nevű kegyszert ajánlom... (Ha bejön az új btk, akkor esetleg számszeríj is játszhat, de ezt alaposan meg kell vizsgálni, hogy törvényes maradj)
  Dobermannokat én sem ajánlom, betegesek (20 évig voltak itthon), inkább pitbull vagy staffordshire terrier.”
 • 17. csiperke73 2012. március 13. 13:46
  „Target OV”
 • 16. Mike3 2012. március 13. 12:52
  „14: Köszi ;) A fa testápoló is minimum szabálysértés. Kutyát meg nem veszek, mert koszosak és büdösek.”
 • 15. Mike3 2012. március 13. 12:51
  „Köszönöm a válaszokat!

  12: Gázriasztója bárkinek lehet, viselésivel is. Nekem is van. Az éles érdekelt volna, mert ma már egy gázriasztó minden, csak nem elrettentő.”
 • 14. Qllancs 2012. március 13. 12:49
  „T. Mike3
  Vegyél a piacon egy "fegyvernek látszó tárgyat " Ami ugye messzről igazinak néz ki. Önvédelemre fogj egy " fa " v. testápolót ! v. vegyél 2 dobbermann kutyát !”
 • 13. Egyolvasó 2012. március 13. 11:33
  „10. Racoon 2012.03.13. 11:16

  Volt önvédelmi fegyverem, eladtam, miután a "király" lelőtte a kakast, minden irat a rendőrségen maradt, most van egy bélyegem, (azok után is, hogy tisztáztam magam) melyet a rendőrség ragasztott rám. Nos ezért szigorítanám én inkább minthogy lazítanánk, és tegyük össze a kezünket, hogy a bedrogozott, alkoholista celeb a balesete után nem kezdett el lövöldözni.”
 • 12. kvendi 2012. március 13. 11:27
  „Pszichológiai vizsgálathoz(SZIGORÚ)..., vagyis egészségügyi alkalmasságihoz, erkölcsi bizonyítványhoz és nyomós indokhoz kötném a fegyver viselési engedélyek kiadását..,
  mert pl.: él kinn a tanyán egy nyugdíjas volt munka társam - egyedül -..., neki van fegyver viselési engedélye...egyszer éjszaka 2h-kor bekiabáltak neki a saját portájáról az ablaka mellől, hogy ...
  "XY gyere ki a k... anyádat"...!("XY" a keresztnevét nem írom ki itt...)
  Elmondása szerint csak kilőtt egyet a gázpisztollyal a levegőbe...és többet nem szóltak be neki azóta se...!
  Napnyugta után - megmondta - még én se menjek ki hozzá...telefonálás nélkül, nem is megyek...! :) :) :)”
 • 11. kilo 2012. március 13. 11:19
  „Nem ertem, mi szukseg volt erre. Nagyon nem ertek egyet a legtobb pontjaval.”
 • 10. Racoon 2012. március 13. 11:16
  „Mindenkinek üzenem, aki meg lenne ijedve: A fegyvertartási engedély megszerzésének szabályai nem változtak. Önvédelmi fegyvert halandó továbbra sem nagyon fog kapni. Az engedély visszavonásig érvényes, ez magára a papírra vonatkozik, az orvosi alkalmassági vizsgálatok továbbra is megmaradtak. Egyolvasónak javaslom, hogy próbáljon meg legálisan fegyverhez jutni! Illegálisan ez sokkal könnyebb lesz. A fölösleges bürokrácián enyhítettek az ésszerűség mértékéig. Több területen kellene hasonló intézkedéseket bevezetni. Sokkal egyszerűbb lenne az élet.”
 • 9. jq 2012. március 13. 10:43
  „Az önvédelemtől mindenki (?) úgy fél, mint ördög a tömjénfüsttől. Ennek megfelelően (nem) kaphatsz fegyvertartási (viselési) engedélyt, kedves Mike3. Itt csak a politikusoknak és a bűnözőknek lehet fegyvere. Érdekes, hogy mindenki alkalmatlannak tartja a magyarokat arra, hogy fegyverük legyen. Ehhez képest a szlovákiai magyarokról nem nagyon hallottam, hogy halomra lőnék egymást, pedig ott sokkal liberálisabb a rendszer (na jó, a dunaszerdahelyi maffia-leszámolástól most tekintsünk el)”
 • 8. Mike3 2012. március 13. 09:31
  „Nekem nem tiszta ez. Az egész a vadászfegyverekre lett kihegyezve? Valaki elmagyarázhatná, aki érti az új rendelkezést.
  Már régóta akarok venni önvédelemre egy maroklőfegyvert. Ehhez ugye fegyverviselési is kellene, de az is elég, ha otthon tarthatom. Milyen feltételekkel tudom ezt most megvalósítani? Régebben csak akkor lehetett otthon maroklőfegyver, ha az ember kapott tartási/viselési engedélyt. De ezt csak félistenek kaphatták meg, illetve az összes aktív és (nyugdíjas!) rendőr. A másik megoldás az volt, hogy sportlövőként vihette haza a pisztolyt a jónép, de az ilyen önvédelmi használata megint csak törvénysértő volt, sőt már az is, ha nem két külön kazettában pihent a fegyver és a lőszer.

  Akkor most mi van?”
 • 7. papika56 2012. március 13. 09:31
  „Nem vagyok vadász. De van ilyen ismerősöm. Felelőttlenség pl. 70-80 éves ,idős embernek még adni fegyvert. Haláláig vadász marad, de se nem lát, se nem hall egy vén 80-85 éves. Lődözik össze vissza. Agyilag se tiszta már , v. ép ez a cél ???”
 • 6. nanemaaa 2012. március 13. 09:04
  „Semjén úr a keresztyényi könyörület jegyében terjesztette be ezt a törvényjavaslatot?
  Ki kardot fog, kard által vész el...... Vagy Semjén úr is csak díszekeresztény?”
 • 5. Egyolvasó 2012. március 13. 08:59
  „2. JungHeinrich 2012.03.13. 07:55

  ...lsd elso hozzaszolas.

  Ezt kifejtenéd bővebben??
  Tudod öt év alatt nagyon sok minden történik az emberekkel, én nem megszüntetném, hanem inkább két évre korlátoznám az érvényességet, mert így ha ma én megszerzem a fegyvertartási engedélyt önvédelmi fegyverre ki biztosítja majd a társadalmat, hogy én egy válás, egy vitás ügyet ne a fegyverrel zárjak le.
  Olvasd el, hogy mi fog vonatkozni a sportlövőkre.
  Tessék a cikkből íme:" Többet lőhetnek a sportolók

  A sportlövőknél eltörlik a megvásárolható és tartható fegyverek mennyiségére vonatkozó korlátozást, illetve mérséklik azt az időt, amelyet a sportlövőnek tagként kell eltöltenie az egyesületben ahhoz, hogy saját fegyvert vehessen.

  Szerinted mi lesz itt "magyarországon"? Rettegjenek a benzinkutasok, a pénzváltók, a lottózóban dolgozók, és a bankok alkalmazottai. Mert legálisan jut fegyverhez mindenki aki beiratkozik egy sportlövő egyesületbe. És a házi lőszerszerelést és újratöltést, ez már csak hab a tortán még akkor is ha ezt csak " kereskedelemben kapható hivatalos eszközökkel lehet végezni, és kizárólag saját célra.". A magyar ember pedig pont olyan, hogy ha egy kis pénzt lát valamiben azt nem fogja meg.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyimesi vesztett Botka ellen - nem sérült a jó hírnév

Elvesztette jó hírnevének védelmében benyújtott keresetét Gyimesi László szegedi Fidesz elnök Botka László szegedi polgármester ellen. Tovább olvasom