Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Fehér bot napi ünnepség, hangoskönyvvel

Szeged - Muzsikát és novellákat hallgatva ünnepelték Szegeden a megyei látássérültek a Nemzetközi Fehér Bot Napját. Az Eötvös-kollégisták meglepetéssel készültek.
Mintegy hatvan vak és látássérült ember ünnepelte a Fehér Bot Nemzetközi Napját (október 15.) szombaton az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban. Zongoraprodukcióval, harmonikaszóval, énekkel és irodalmi művek felolvasásával szórakoztatták a közönséget a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének (VAGYCSOME) rendezvényén. Dr. Jáksó László emlékplakettet kapott Kiss Ernő, a Bálint Sándor Művelődési Ház igazgatója. Az elismerést 2009 óta minden évben egy olyan személynek adják, aki kiemelkedően sokat tett a Csongrád megyei látássérültekért. Mindig fontos kötelességének érezte a látássérültek támogatását, és rengeteg energiát kap a sérült emberektől - reagált a közművelődési szakember meghatódva.

Az SZTE Eötvös Loránd Kollégium kis csapata és Nagyillés János egyetemi oktató Szép Ernő Nyúlláb című művét és kacagtató Örkény Egyperceseket hozott az ünnepségre. A kollégisták az idén május-júniusban hangoskönyvet készítettek a VAGYCSOME tagjainak, ezt is mindenki megkapta CD-n. - Az önkéntesség és a társadalmi felelősségvállalás fontos számunkra, ezért gondoltuk, hogy hangoskönyvet készítünk. Nagyjából húszan vettünk részt a munkában. Kosztolányi Dezső Esti Kornél kalandjai című szerzeménye, néhány Kosztolányi-vers és Arany-ballada van a lemezen. Szándékosan olyan műveket választottunk, amelyek nem érhetők el a Magyar Elektronikus Könyvtár hangtárában - tudtuk meg a hangoskönyv ötletgazdájától, Saródi Szilviától.

Idén Kiss Ernő kapta a Dr. Jáksó László-emlékplakettet. Fotó: Karnok Csaba
Idén Kiss Ernő kapta a Dr. Jáksó László-emlékplakettet.
Fotó: Karnok Csaba

A fehér bot napi ünnepre elsősorban Csongrád megyeiek érkeztek, de jött néhány vendég Bács-Kiskun megyéből, a budapesti Hermina Egyesülettől, Szerbiából is. Vaskóné Kiss Éva, a VAGYCSOME elnöke bejelentette: több mint száz beszélő lázmérőt kapott az egyesület, ezekért a következő két hétben mehetnek a szegedi irodába elsősorban vak rászorulók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szezon van - két órán belül két verekedés ugyanott

Először két férfi keveredett szóváltásba, egyik az eszméletét is elveszítette - később három férfi… Tovább olvasom