Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Fehér holló az adósság nélküli deszki kórház

Deszk - A deszki kórház azon kevés egészségügyi intézmény közé tartozik, amelynek nincs adóssága. Ez Csongrád megyében példátlan. A „varázslat” mikéntjéről, az elmúlt évek több száz milliós fejlesztéseiről kérdeztük Bálint Beatrix igazgatót, akinek újabb öt évre bizalmat szavazott a megyei önkormányzat.
Ritka, mint a fehér holló a hazai egészségügyi intézmények között a deszki mellkasi betegségek szakkórháza. Nemcsak azért, mert speciális, magas szintű és jó hírű tüdőgyógyászati és kardiológiai rehabilitációs szakellátást nyújt, hanem azért is, mert ez Csongrád megye egyetlen olyan kórháza, amelynek nincs adóssága. Emellett az elmúlt években még jelentős fejlesztésekre is volt anyagi erejük.

A titkos recept

Hogyan csinálják, hogy a magyar kórházaknak abba a 25-30 százalékába tartoznak, amely adósságok nélkül gazdálkodik? – kérdeztük a „receptről" a fenntartó Csongrád megyei önkormányzat által újabb öt évre megválasztott igazgatónőt, Bálint Beatrixot. A kórházvezető szerint ennek egyik legfontosabb oka a magas szakmai színvonal – így ugyanis szívesen küldik hozzájuk gyógyulni a betegeket, ágyaik mindig foglaltak. A másik, hogy nem kell sokféle, óriási költséggel járó ellátást – például intenzív osztályt – fenntartaniuk. Kicsit szabadkozva hozzátette: amikor öt éve átvette a kórház vezetését, akkor sem „örökölt" adósságokat – igaz, azóta viszont egyre inkább meg kell küzdeni a gazdasági egyensúlyért. Folyamatosan romlanak a finanszírozási körülmények, miközben ugrásszerűen nő a gyógyszerek, az energia, és a gáz ára. Céljuk természetesen a magas szakmai színvonalú betegellátás, melyhez nélkülözhetetlen a költséghatékony gazdálkodás, a kiadások minimalizálása és a bevételek maximalizálása.

Ami a legfontosabb: Deszken a betegek is elégedettek. Fotó: Karnok Csaba
Ami a legfontosabb: Deszken a betegek is elégedettek.
Fotó: Karnok Csaba

Spórol a napkollektor

Nagyon fegyelmezett szakmai és gazdasági szabályokat vezettek be, heti rendszerességgel figyelik az osztályok ágykihasználtságára, a gyógyszerfelhasználására és teljesítményvolumen-korlátjára vonatkozó mutatókat – és ha kell, rögtön megteszik a szükséges óvintézkedéseket.

Számok

Az összesen 187 ággyal működő deszki kórházban aktív, krónikus és rehabilitációs tüdőgyógyászati, illetve kardiológiai rehabilitációs ellátás folyik. 220-an dolgoznak az intézményben, éves költségvetésük egymilliárd forint.

Nagy segítséget jelent, hogy idén év elején mintegy 140 milliós uniós pályázati forrásból napkollektorok kerültek a tetőre. Ezeket használják a víz melegítésére. Új kazánok és fűtési rendszer beszerelésével csökkentették a vezetékek hőveszteségét, így a korábbi gázfogyasztás 40 százalékát tudják megspórolni. A villanyt pedig mindenütt energiatakarékos izzókra, lámpatestekre cserélték. A fejlesztésekkel „megfogott" pénzt visszaforgatják – további infrastruktúra- és műszerfejlesztésekbe. Az évek alatt magát a kórház épületét is sikerült megszépíteni.

A legfinomabb ebéd

Mindez persze önmagában kevés volna a takarékosság érdekében, ha nem társul hozzá pozitív csapatszellem – állítja Bálint Beatrix. A deszki kórházban viszont mindenki vallja, hogy a jobb ellátás és munkakörülmények érdekében maga is takarékoskodik, amin csak lehet.

Látják ezt a betegek is, akik az igazgató szerint elégedettek az ellátással, sőt a tapasztaltabbak állítása szerint a kórházi konyhák közül a deszkiben készül a legfinomabb ebéd. Ha pedig kritikát fogalmaznak meg a páciensek, azt is igyekeznek megfogadni, a problémát pedig orvosolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyből az angyal szólt a szegedi dómban

Szeged - Több mint ezren tették tiszteletüket szenteste a szegedi fogadalmi templomban az éjféli… Tovább olvasom