Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Fejes László: Lerohanta a lakókat az IKV

Szeged - Négyéves huzavona végére kerülhet pont a Temesvári körúti 17 emeletes házban azzal, hogy az IKV korrigálja a fűtésszámlákat. Az elszámolás módját megszavaztatták, de ezt több bérlő sérelmezte.
– Rapid szavazást tartott a hónap elején az ingatlankezelő a házban a fűtéselszámolás módjáról. Nagy felzúdulás lett belőle, mert sok bérlő úgy érezte, lerohanta az IKV. Telefonáltak mindenkinek, hogy másnap jönnek bérleményt ellenőrizni, de szavazólapot dugtak az orruk alá. Aki nem volt otthon, annak azt mondták, a munkahelyére is kimennek. Micsoda stílus ez? Ezzel nem erősíti a cég az amúgy is megtépázott bizalmat maga iránt – foglalta össze a 120 lakásos Temesvári körúti toronyház lakóinak panaszait Fejes László.

Az egy éve működő, háromtagú fogyasztói képviselet vezetője hozzátette, a szavazólapon súlyos összegeket írt a ház kezelője a választható lehetőségek mellé, nem értették, hogy miért. Azt kérhették, hogy a korábbi rendszer szerint, csak költségmegosztó alapján számoljon az IKV, de választhatták az eddigi módszert, miszerint 70 százalékban a költségmegosztó és 30-ban légköbméter után kalkulál. A harmadik variáció az volt, hogy csak légköbméter után fizetnek.

17 emeletes házban négy éve nincsen nyugalom a fűtésszámlákat illetően. Új elszámolási mód jöhet. Van akinek az sem tetszik. Fotók: Frank Yvette
17 emeletes házban négy éve nincsen nyugalom a fűtésszámlákat illetően. Új elszámolási mód jöhet. Van akinek az sem tetszik. Fotók: Frank Yvette

Mivel a bérlők nem tudták, mi lesz az eredmény, gyorsan lakógyűlést hívtak össze, és petíciót írtak az IKV-nak, hogy a költségmegosztást akarják. Végül fölöslegesnek bizonyult az aggodalmuk, mert legtöbben arra a verzióra szavaztak. Fejes László ennek kapcsán megjegyezte, a józan ész került többségbe, de rosszul is elsülhetett volna az ügy. Arról nem tudnak, mikorra számolja át az ingatlankezelő a sokat vitatott 2011/12-es, 2012/13-as számláikat, és mikorra lesz meg a most már csúszásban lévő 2013/14-es kimutatás. A véleménykutatást tehát nem kifogásolták, csak a módját. A lakók szószólója azt is elmondta, javult a viszony az IKV-val, tárgyaltak az új igazgatóval, készségesen állt az ügyükhöz, és ők is nyitottak a helyzet rendezésére.

Húsvétig elszámolnak

Az IKV Zrt. lakóknak írt tájékoztatójában az áll, hogy a megszavazott módszer alapján korrigálják a két problémás év számláit, illetve e szerint küldik ki a tavalyit, és az ideinél is ezt alkalmazzák. Kardos Kálmán vezérigazgató kérdésünkre elmondta, a három év számláit húsvétig megkapják a bérlők. A voksolásról hozzáfűzte, a szavazólap mellé a bérlők felvilágosítást kaptak az elszámolási módokról. Példának írták a lehetőségek mellé az összegeket. Az ingatlankezelő nagyon sajnálja, ha a lakók közül néhányan sérelmezték a személyes felkeresést és a szavazásnak ezt a módját. Az ügy kiemelt fontossága miatt a társaság ezt a módot érezte leginkább helyénvalónak és hatékonynak. Nyilvánvaló, hogy az elszámolás nem várhat tovább, hiszen évek óta csak vita és veszekedés övezi. A közgyűlési felhívásnak eleget téve az IKV inkább segítségnek érezte azt a felajánlást, hogy a bérlőket egyesével felkeresve, akár a munkahelyükön átadva a szavazólapot biztosítja a szavazati jogot.

Egy tizenkettediken lakó fiatal nő nem ért egyet a többségi döntéssel, de elfogadja. Szerinte a vegyes elszámolás logikusabb, kiegyensúlyozta volna a nagy különbségeket a számlák között. Hiszen továbbra sem tisztázott, mi okozza, hogy két egyforma lakás közül az egyik havi 3000-et, a másik 17 ezret fizet a fűtésért. Szavazáskor egyáltalán nem tapasztalt pressziót, időpont-egyeztetéskor egy papír aláírását is említette neki az ügyintéző. Úgy látja, többen az időt akarják húzni a számlafizetéssel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szivattyúzás nélkül térdig érne a víz a garázsban

– Éjjel-nappal szivattyúznom kell a vizet, másképp be se tudnánk menni a garázsba – magyarázta Gregus Károly Sziksóson, a Vereshomok út és a Sömlyék út sarkán lévő házánál. Tovább olvasom