Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Fejleszt vagy butít a számítógépes játék?

A számítógépes játékok rombolják a gyerekek képzelőerejét, hamis világképet alakítanak ki bennük. A játékok fejlesztik a gyerek problémamegoldó képességét, stratégiai gondolkodását. Vita van, de konkrét válaszok nincsenek a kérdésben.
- Mindkét álláspontot alátámasztja néhány vizsgálat, de a vizsgálatok összessége alapján egyik sem mutatható ki stabilan - mondja Krajcsi Attila egyetemi adjunktus. - Kisebb kísérletek mindig vannak, de hol ez jön ki eredményként, hol az. Akik ezt kutatják, gyakran valamilyen előfeltevéssel közelítenek a témához, és azt próbálják igazolni. Hozzá artozik az is, hogy a nagy médiafigyelem miatt nem mindig a legfelkészültebb szakembereket vonzza a téma. Sokan azért vágnak bele, mert ezzel együtt jár a sajtószereplés is.

A számítógépes játék tönkreteszi a gyereket. Vagy nem?
Túlzásba viszik?

Könnyen belátható, hogy pusztán attól, hogy valaki játszik, nem fog mészárlást rendezni az iskolában. Milliók játszanak naponta, és semmi bajuk sem lesz. A média felfújja az egyes tragikus eseteket, de feltételezhető, hogy azok az embereknél, akiknél azt feltételezik, hogy a játékok miatt kezdtek ámokfutásba, bármi más is kiválthatott volna agresszív reakciókat - véli a szakember, aki hozzáteszi: a függőség kialakulása is hasonló folyamatok eredménye. Nem tudjuk egyelőre, hogy a függőség kialakulásának milyen pontos okai vannak, de annyi biztos, hogy létezik a hajlam, amely egyes emberekben megvan.

A játékgyártók szerint jót tesz

A játékok fejlesztik a kreativitást és az interakciót. Fontos szerepet játszhatnak a szociális és intellektuális fejlődésben. A játékok segíthetik a kezdő felhasználókat a technológia megismerésében és növelik az érdeklődést az információs-kommunikációs technológia iránt. A játék során a gyerekeknek szabályokat kell betartaniuk, és utasításokat kell követniük, ami növelheti az önfegyelemre és az önállóságra való képességüket - sorolják a számítógépes játékok előnyeit egy a szoftverfejlesztő cégek által létrehozott szervezet honlapján. Az érveket látva és játékos élményeinket felidézve úgy tűnik, akár igazuk is lehet. A szakember szerint azonban ők sem járnak közelebb az igazsághoz, mint a játékokat eretnekségnek, a gyermekek megrontójának kikiáltó csoportok.

- Kisebb specifikus területeken valóban kimutattak javulást bizonyos képességekben azoknál, akik játszottak, de, hogy általánosan javulnának a képességeink a játékok hatására, azt nem jelenthetjük ki - mondja Krajcsi Attila. - Azoknál, akik sokat játszottak az FPS, azaz az úgynevezett "lövöldözős" játékokkal mértek némi javulást az észlelés és figyelem területen.

Nem egy hagyományos szakkör, de autóvezetésben jobbak lehetnek.
Nem egy hagyományos szakkör, de autóvezetésben jobbak lehetnek.

Az autóvezetésben ez által javultak például a képességeik, de a játékoknak a hétköznapi életre gyakorolt hatásairól mindeddig semmiféle bizonyíték nem született - teszi hozzá a pszichológus. - Az erőszak megjelenését a játékokban sokan hajlamosak túlreagálni, pedig bizonyított, hogy az egészen kis gyerekek is különbséget tudnak tenni a valós erőszak és a virtuális erőszak között. Nem keverik össze a virtuális világot a valósággal, illetve vannak, akik igen, de az ő esetükben ez
általában nem írható a játékok számlájára, hanem más problémák állnak a háttérben.

Segítenek a jelek

Időről-időre felszínre kerülnek azok a hátborzongató hírek, amelyek arról szólnak, hogy valaki valahol a világon nagyon túlzásba vitte a játékot. Előfordult már, hogy gyerekek teljesen kiszáradtak, mert a játék hevében még inni is elfelejtettek, de vajon a játékok, a gyerekek vagy szüleik hibája mindez?

A gyerek nem tehet róla - szoktuk mondani, ha egyikük butaságot csinál, és általában igazunk is van. A játékipar aligha tehet róla, hiszen senkit sem köteleznek arra, hogy a végkimerülésig játsszon, vagy számolja fel valódi életét a virtuálisért cserébe. Igaz, ők nyilvánvalóan ara törekszenek, hogy egy-egy játékot minél nehezebben lehessen abbahagyni, és minél több időt igényeljen. Nem ők az egyetlenek, akik a függőségre játszanak, ismerjük el.

A játék, amely függőséget okoz: Civilization 4.

Amikor számítógépes játékot vásárolunk, nem csak a sötétben tapogatózunk. A csomagolás hátoldalán már évek óta kis piktogramok jelzik, hogy mi lapul a dobozban. A PEGI (Pan Europian Game Information) jelzései minden vásárlót el tudnak igazítani. Végtelenül egyszerű. A számok az ajánlott korhatárokat, az ábrák az egyéb veszélyes jellemzőket mutatják. Ökölbe szorított kéz jelzi a dobozon, ha erőszakos a játék, fecskendő, ha abban drogot használnak. Két fehér karakter fog közre egy feketét, ha hátrányos megkülönböztetést ábrázol a játék, dobókockák, ha szerencsejátékra ösztönözhet.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. allegro 2009. október 01. 12:08
  „38., Lehet persze arra hivatkozni, hogy ezért vagy jó benne, de ezek adottságok, nem mindenkinél ez van, és csak az tökéletesíthető, ami egyébként is megvan benned.
  Nekem meg az tökéletesítette a stratégiai és alkotó gondolkodásom, ha csináltam valóságosan valamit, sokmindent.
  Strengthsfinder teszt az 5 erősségem közé sorolta évekkel ezelőtt a stratégiai gondolkodást, pedig nem játszottam Sim City összes részét stb. csak a szomszéd gyerekekkel és annál többet dolgoztam gyerekkoromban. És valahogy mégis kibontakozott magától is azzal, hogy folyamatosan ennek az erősségemnek megfelelő hozzáállással teszem a dolgaim.
  A sakk is ugye gondolkodásfejlesztő játék,nem tudom mennyire hasonlítható össze a virtuálissal, szerintem van közük egymáshoz rendszerüket tekintve,- én azzal sem foglalkoztam, nem volt, aki megtanítson, később meg már arra sem találtam rá időt, energiát. És mégis, sokféle úton megvalósíthatjuk önmagunkat. A valós reallitásérzékről azért nem vagyok meggyőződve a nagy sakkosok körében sem.”
 • 38. ClarkGriswald 2009. október 01. 10:37
  „Nem olvastam végig a hozzászólásokat, de én pl. gyerekkoromtól fogva éltem-haltam a stratégiai játékokért, pl Sim City összes része, vagy a C&C, Red Alert, és nagyon nagyban ez is hozzájárult ahhoz, hogy a szervezői, és alkotói gondolkodásomat tökéletesítse.”
 • 37. allegro 2009. október 01. 10:29
  „Eszemben sincs másokat tériteni sehova, csak a véleményem mondtam. amit én is kiegészíthetnék azzal, amit eva45 és még néhányan itt elmondtak.
  Akik ebben a virtuális valóságban élnek, bizonyára nagyszerű, az igazi valósághoz azonban nem sok köze van, és kívülállóként látjuk azokon akik ezt művelik, hogy nem vezeti őket előre hiába is igyekeznek az ellenkezőjét állítani. Persze lehet akármilyennek nevezni ezért, de mégiscsak olyanok látják ezt, és osztják ezt a véleményt, akik azért több valódi tapasztalattal rendelkeznek, tehát objektív mércének tekinthetők.
  Persze a tudományos felmérés tekinthető igazán objektívnek, de az sem mentes a szubjektiv elemektől,ha többségében játszókat vizsgálnak, és különösen, hogy a gyártók is érdekeltek ebben.
  Azt elismerem, hogy lehet mértékkel, okosan mindenre fordítani időt, ha jobb elfoglaltság nincs mindig. Nekem van éppen elég más elfoglaltságom, ami hasznosabb, és éppen ezért értéktelen számomra az ezzel töltött idő.
  Ideig óráig jól jöhet a szülőnek is ha leköti ezzel gyerekét, de hogy ez központi kérdés legyen az elég gázos.”
 • 36. eva45 2009. október 01. 08:58
  „Ha nem csak ez a szabadidős elfoglaltságuk esetleg még hasznos is lehetne. De épp az ellenkezőjét látom ismerős fiatalok körében. Azt kétlem hogy a problémamegoldó képességüket fejlesztené. A gép előtt lehet de a valóságos világban nem hiszem. Ráadásul még elvezet az ellustuláshoz a mozgáshiányhoz az állandó gépezés.
  A kreativitását biztos nem fejleszti mert ahhoz alkotókészség egyedi gondolkodásmód kellene.
  Még szülőtől is hallottam olyan véleményt, hogy minek tanulnak törtekkel számolni amikor mindent megold a gép.
  Hát könyörgöm már így sem használják az agyukat fejben sem tudnak számolni.
  Tisztelet a kivételnek mert vannak.”
 • 35. seggempartja 2009. október 01. 06:06
  „allegro: én tiszteletben tartom a véleményed, miszerint a számítógépes játékok értelmetlenek, ezért cserébe csak annyit várok, hogy Te tartsd tiszteletben azt, hogy sokan pont ellentétesen gondokodnak. Ehhez csak annyi kell, hogy miután elmondtad a magadét, ne akarj megtéríteni senkit, mert ez egy kicsit olyan, mintha én azt mondanám a barátnődre/barátodra, feleségedre/férjedre (opcionális), hogy "ne haragudj kedves allegro, de ez a nő/férfi baromi ronda, ettől sokkal szebbet is találhattál volna." Pedig Neked nyílvánvalóan ő tetszik, érte rajongsz. Nagyon sokan játszanak, éppen ezért nem fair dolog egyszerűen kijelenteni, hogy ezek az emberek csak az idejüket pocsékolják. Apátfalvi srácnak pedig teljesen igaza van abban, hogy csak azok ágálnak annyira, akik nem szeretnek játszani, vagy egyszerűen még nem is játszottak. Utolsóként pedig megemlíteném azt a nem elhanyagolható különbséget, ami egy mobilos snake és mondjuk egy Call of Juarez között van (kis segítség: ez egy PC-s western játék, bár gondolom ez nem érdekel).”
 • 34. allegro 2009. október 01. 00:42
  „Én egyszer-kétszer láttam már, amikor egyik másik <moderálva>..gyerek játszott vele - onnan tudom. S mint írtam, a mobilokon is van ugye néhány egyszerűbb belőlük, játszottam is párszor, és volt értelme? A világon semmi. Azt is csak azért, hogy nézzük milyen is az, amikor egyesek ezzel múlatják az időt. Lekötött 2-3 alkalommal - csak a buszon hazáig arra a félórára, de az a legutolsó, ami eszembe jut, ha az időt agyon akarom csapni valamivel, mert arra az egyre jó, ha semmi jobb nincs, márpedig millió jobb dolog van. Most pl. inkább a kutyámmal játszottam s csak kíváncsiságból indítottam be a gépet, vajon jutott-e előbbre a téma.
  A BKV-s dologról, igen, ők nagyban és élőben játszanak, - lehet, hogy a témára írt szoftver is van a piacon, legalábbis igen hasonló mozgatórugókat gerjesztő.
  Angol nyelvvizsgámra is a buszon készültem fel, - miért is foglalkoztam volna számítógépes játékokkal - igazolni magamat? Na persze még meg is kellett keresni az árát, nem úgy, mint a mai gyerekeknek...persze még javasolhatod is, hogy de hisz ez ingyen van...neked bizonyára, de nem a szülőknek például. Akkor amikor az ember látja, mennyi értelmesebb dolog van a világon, amivel foglalkozni lehet, akkor igenis meglátja azonnal a különbséget látszat és valóság között. És akkor, amikor amúgy is kevés időnket kell beosztani nem pazaroljuk felesleges dolgokra mert azok anélkül is rabolják időnket...”
 • 33. apátfalvifaszagyerek 2009. szeptember 30. 20:36
  „És hogyan lehet az, hogy a számítógépes játékokat csak olyanok szidják, akik soha nem játszottak velük, ergo nem ismerik őket? Mondjak egy kártékony dolgot? Pl. a BKV-nál a sittre való féreg "tanácsadók", milliós fizetéssel... na, azok kártékonyak!!!”
 • 32. apátfalvifaszagyerek 2009. szeptember 30. 20:32
  „Nem az a gond ha vki nem szeret játszani, csak ilyen hülyeségeket ne írjon már hogy "Egy számítógépes játéknak semmi értelmét nem látom." Rendben, nem tetszenek, de ez amit leírt, akkor is hülyeség.”
 • 31. allegro 2009. szeptember 30. 16:24
  „rolee,
  megértem, hogy nyelvtanulásod támogatta, de ezeket minden nyelviskolában megtanítják alapból, magyarul meg ugye a szülők és az élet tanít meg minderre. Én 17 éves koromban arról számoltam volna be, hogy sokkal gazdagabb életet éltem a való világban mind játékban, munkában, tanulásban, olvasás, sport, filmek, rokoni kapcsolattartás, környékbeli gyerekekkel játszás, mindenből jutott nagyon sok, valamit fel kellett volna áldozni azért, hogy számítógépes játékokkal töltsek sok-sok időt, az nekünk nem is volt még, de nem is fért volna bele időmbe.
  Felsőfokú tanulmányaim során pedig azt tapasztaltam, hogy gyakran hasznos segítség, de magától a tanulástól nagyon sok időmet elrabol egyébként, és ha azt különben is munka és stb mellett kell végezni, az rendkívül lecsökkenti a tanulásra fordítható és fordított időt, amíg nem volt számítógépem sokkal de sokkal több idő jutott a tanulmányokra. Ugyanakkor mivel már gyermekkorban azon edződtem, hogy folyamatosan munka melletti tanulás és minden más egyéb feladatunk mellett, így ezzel könnyen megbirkózom, sőt ez vált hobbivá számomra, és valódi fejlődést nyújt. Egy számítógépes játéknak semmi értelmét nem látom. Semmiben nem segítene rajtam. Kikapocsolódásnak pedig végképp nem nevezném - a gondolataimat úgy gondolom nem összerendezné, hanem szétzilálná teljesen. A mobilon is két-háromszor játszottam az egyikkel, de egyszerűen nem tudok rá időt fecsérelni! Időfecsérlés a szememben és tunyaság, ha nekem egy pasi ezt a tudását mutatná be, hát menekülnék, de legalábbis nem volna legközelebbi találkozásra semmi esélye. Tehát ha már a társadalomnak csak fele él ezzel, az is nagy mértékben lecsökkentheti a bébiszületések számát - mint az emlegetve volt az imént!”
 • 30. rolee 2009. szeptember 30. 15:33
  „Hát én ezekkel nem értek egyet!

  Most 17 éves vagyok, és anno 3 éven keresztül rengeteget GTA-ztam Vice City, San Andreas mindkettő gyilkolós játék). Ezekben a játékokban a helyszín több város, részeletesen kidolgozva

  Én pl. A Vice City-ből tanultam meg a különböző boltneveket cukrászda, gyógyszertár, kereskedés stb.
  A San Andreasből tanultam meg a különböző helyeket, a vasútállomást, minden vonathoz, és repülőhöz kapcsolódó dolgot! És ezt mind úgy, hogy sokszor játszottam

  Játszottam még a 3D Driving School-lal (autós kresz szimulátor)

  Ott pedig megtanultam az eligazítást és utasításokat, miközben a vizsgabiztos mondta pl., hogy turn left into the second street, már az angol órán tudtam, hogy a második utcánál el kell kanyarodni balra.

  Egyszóval, ha nem magyarosított játékkal jétszunk, és valamennyi értelme van az adott játéknak igenis hasznos!”
 • 29. seggempartja 2009. szeptember 30. 15:18
  „Tisztességtelen dolog keverni a PC-s játékot az internetezéssel, a játékosokat a csetelőkkel, fórumozókkal, instant messenger-t használókkal. De főleg ne a fórumozókkal, vagy legalábbis ne azzal a 3-4 alakkal, akik n+1 gyalázkodó topikot nyitottak már egymás "tiszteletére".”
 • 28. bélás 2009. szeptember 30. 14:35
  „IVY
  Talán konzervatív vagyok, de a trónörököst inkább magamra bízom, akár mit is találnak ki virtuálék.
  Szintén egy példa arra amit biztos nem az a játék fejleszt, amire itt hivatkoznak a Tamagocsik. :)
  Szép napot.”
 • 27. IVY 2009. szeptember 30. 14:21
  „Bélám, igazán jól esnek szavaid.
  Ha virtuálisék így folytatják, hamarosan a gólya is számítógépen keresztül hozza a trónörököst. Ki tudja....?”
 • 26. bélás 2009. szeptember 30. 13:57
  „23, 24, 25
  Na végre hogy vannak EMBEREK, akik látják azt a káoszt ami a mai fiatalok agyában van. Igazatok van, nem lehet elmozdítani a gép elől, ha kérünk valamit akkor jön a mindjárt..... Készsége semmire nincs minden kiesik a kezéböl, és még csak tájékozottnak se nevezném. Ez van a mi hibánk.
  A sok kis tamagocsinak ki kellene menni a levegőre, és nem a gép elött "fejleszteni" a képességeiket.”
 • 25. IVY 2009. szeptember 30. 13:47
  „24. papsajt
  Áhh, nekem a kedvencem az, amikor internetes "ismerkedős" oldalon azt kérdezi a pasi, hogy "szia! MSN?"”
 • 24. papsajt 2009. szeptember 30. 13:43
  „18. as hozzászólása a legvelősebb.
  "Egy biztos: a számítógépes játék sem a kommunikációs sem a kulturáltsági szintjét nem emeli senkinek."

  Környezetemben több olyan ismerősnek van gyermeke, aki virtuális világban él, semmi önállósága, lusta, semmi kreativitása, csak az internet létezik számára. Játék és chat-elés. MSN és társai.
  Hús-vér emberrel pedig képtelenek kommunikálni.”
 • 23. allegro 2009. szeptember 30. 13:30
  „Engem nem érdekelnek a számítógépes játékok, nincs is időm rá! Az internet így is sok időt rabol, de ez az ára az információs társadalomban való aktív részvételnek.
  Azért amikor arról olvastam a DM-ben, hogy Szentesre nem találtak 6 embert, a számítógép vezérelte CNC esztergagépek kezeléséhez, igencsak egyértelmű és lesúlytó következtetést vontam le a számítógépen játszó nemzedékről. Kábítják a szülőket azzal, hogy milyen profi módon értenek a számítógéphez, a szülő meg büszke a csemetére, csak azért mert maga sem ért hozzá sok esetben, de más dolog játszani és más munkára alkalmazni.
  A játék a munka alapja, tudjuk, az esztergáláshoz a tudáson kívül komoly koncentrációs készségre is szükség van, de nagyon úgy fest, hogy egyiket sem segítette elő. És azután panaszkodnak, hogy nincsenek munkahelyek - teremteni kellene, a való világban élni, a virtuális játékokból csak azok gyártói fognak megélni.”
 • 22. fazer 2009. szeptember 30. 12:13
  „#14 :)
  A cikket nem én írtam "ide", csak copyztam forrásmegjelöléssel.
  Az, hogy ki veszi komolyan és ki nem, szabad belátás és saját tapasztalat kérdése.
  Nem játszol kicsit túl sokat a Manhunt-al? :D
  Azért pííísz és a Nap süssön Rád!”
 • 21. bélás 2009. szeptember 30. 12:12
  „13. apátfalvifaszagyerek 2009.09.30. 11:38
  játszottam, de nem kötött le. Embere válogatja, én inkább kimegyek a kertbe, játszok a kutyákkal stb. Utálok négy fal közt ülni, sose voltam olyan és nem is akarok. Elég a munkahelyemen ülni 8 órát.
  Szerintem a cikk címe hibás, nem butít, nem is okosít. Igazán nem érdekel ki mit gondol, de a végzettségeimet nem a gépnek és a játékoknak köszönhetem, hanem magamnak.”
 • 20. AgiP 2009. szeptember 30. 12:11
  „Tisztelt" Apatfalviegoistagyermekdedorokifju"

  "Én is sokat játszom, és mégse kötöttem még bele senkibe, nem vertem össze senkit, sőt még agyilag visszamaradottnak se nevezném magam. Agyilag azok vannak visszamaradva nem gyengén, akik az általad beírt cikket komolyan veszik, és erre hivatkozva pofáznak."
  " Apátfalvifaszagyerek 2009.09.30. 11:38

  bélás! Játszottál-e már valaha normális PC játékkal? (most nem ilyen kártyás, flipperes izére gondolok) Nem? Akkor pssztt...."

  Nagyon kulturaltan es kedvesen nyilatkozik masok velemenyerol es foleg masokat hagy ervenyesulni meg akkor is, ha Onnel nem egyezo a velemenyuk, tehat tenyleg nem kotekszik, ahogy ugye irni meltoztatott. Valoban, ez a cikk csupa kliseket tartalmaz, semmi melyebb tartalma nincsen, foloslegesnek tunik, egyet ertek, bar az On megnyilatkozasait nezve talan megis van valami igazsag a cikkben?

  Minden a merteken mulik, ahogy masok is mar irtak, vannak taktikai es logikai jatekok, es a Nintendo Wii osszehozza a csaladot. A szuloknek gyermekeik ismereteben kell eldonteniuk milyen jatekok alkalmasak gyermekeik szamara. Ez persze azt feltetelezi, hogy a szuloknek van eleg idejuk es odafigyelnek gyermekeikre. A cikk magaban autoriter modon predikal a szuloknek es ures kliseket puffogtat sajnos, a nyelvezete nagyon egyszeru es a tartalma hanya-veti modon osszedobott selejt munka, amit itt sajnos sokszor tapasztalok. Jo lenne, ha olyan ujsairokat alkalmaznanak, akiknek tehettsege es kepzettsege emelne ezen kiadvany nivojat.
  Szep jonapot kedves mindannyioknak!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérje kedvenc dalát a Kiwin!

Ezentúl nem kell megvárni a kívánságműsorok kezdetét, a Kiwin bármikor kérheti kedvenc zenéjét. Tovább olvasom