Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Fejlesztések: szükség van-e ennyi fürdőre?

Szeged - Szegeden hatmilliárd forintos beruházásban épül fel az elkövetkező másfél év során az Aqualand, az élmény- és gyógyfürdő, miközben a többi Csongrád megyei városban is milliárdokat, de minimum százmilliókat ölnének fürdőfejlesztésbe. De szükség van-e ennyi fürdőre?
Vajon a szegedi megaberuházás, a hatmilliárdos fürdőkomplexum mellett hogyan élhetnek meg a kisebbek? És mi lesz, ha a Dél-Alföld 40 milliárd forintos úgynevezett turisztikai attrakciófejlesztés keretéből minden település a fürdőjét akarja majd felújítani?

Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint tévedés azt hinni, attól leszünk sikeresek, ha mindenki egy kaptafára néhány medencés fürdőt épít majd magának. A régi strandok felújítása csak azért lehet fontos, hogy a helybeliek jól érezzék magukat, de nem áltathatják magukat azzal, hogy majd a turista is idejön. Fürdőügyben óriási a verseny Európában, csak a legnagyobbak győzhetnek, ezért úgy gondolja, több városnak más fejlesztésekben kellene gondolkodni.

Makón nagy fejlesztésben gondolkodnak.
Fotó: Miskolczi Róbert

Az egyéni ízre és a különleges vonzerőre kell törekedniük azoknak a városoknak, amelyek fürdőiket fejlesztik, és el kell dönteniük, a látványra, az élményre, avagy a gyógyászatra koncentrálnak-e – mond némileg ellent a fürdőfejlesztésekkel kapcsolatban Albel Andor, a Magyar Turizmus Zrt. dél-alföldi régiójának marketingigazgatója. Az egyedi ízt pedig oly módon kell feltálalni, hogy Mórahalom például az izületi panaszok gyógyításával kínálja magát, Makó az egyedi iszapkezelését hangsúlyozza – tette hozzá.

Csongrád megye többi fürdője, forintban. Makón 3,5 milliárd forintos komplex fürdőfejlesztésben gondolkodnak. Kisteleken eddig 500 milliót költöttek a gyógyfürdőre, Mórahalmon az Erzsébet fürdővel kapcsolatos beruházások egymilliárd forintban állnak, s fejlesztett Szentes is, 700 milliót forint értékben. Rekonstrukcióra vár a csongrádi fürdő, bővítésre a vásárhelyi gyógyászata. Kistelek termálfalu programja azonban – közölte Nagy Sándor polgármester – nem megalomán fürdőkomplexumot takar, hanem olyan célú beruházást, amilyet a befektetők jónak látnak. Ehhez az önkormányzat csak a területet biztosítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tinédzserálom, felnőtt valóság

Szeged - Egy országos felmérés szerint a magyar tinikből hiányzik a reális jövőkép. Ehhez képest az általunk megkérdezett fiatalok többsége tudta a választ a szokványos kérdésre: "Mi leszel, ha nagy leszel?" Tovább olvasom