Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Fejtágító kezdőknek és haladóknak

Csongrád megye - Egyesek fontos képzésnek, csapatépítő alkalomnak, mások komolytalannak tartják a minisztérium előírását, hogy minden önkormányzati képviselőnek kötelező az egynapos fejtágító.
Egynapos tanfolyamon kell részt vennie minden önkormányzati képviselőnek a következő hetekben. Az előre kiküldött nyolcvanoldalas tananyag tudnivalókat tartalmaz többek között a képviselők jogairól, kötelezettségeiről, a bizottsági munkáról, az önkormányzat gazdálkodásáról. Az idei a rendszerváltás utáni első ilyen képzés; az országban 17 ezer, a megyében 384 képviselőnek kötelező. Járásonként tartják az előadásokat, az első megyei állomás ma Kistelek lesz.

– Jó ötlet. Volt rá példa négy éve, hogy a testületünk egy új tagja úgy érezte, mindenhez joga van, és a választás után rárontott az intézményeinkre. Számon kérte, mit miért úgy csinálnak és nem másképp – mondta a kezdeményezésről egy régi motoros községi polgármester. Hekáné Szondi Ildikó, a negyedik képviselői ciklusát kezdő szegedi politikus komolytalannak tartja az elképzelést. A régi idők „foximaxi egyetemére" emlékezteti, ahová mindenki elment hivatalból. Ennek ellenére ő is részt vesz, hiszen kötelező, és mert mindig lehet tanulni valamit. Rozsi László, Pusztamérges egyik új képviselője mezőgazdasággal és kereskedelemmel foglalkozik. A 37 éves férfi azt reméli, többet tehet például a tanyán élőkért és az oktatásért, ehhez a képzés megmutatja, hogy megy ez a gyakorlatban. Polgármestereknek nem kötelező a fejtágító, csak ajánlott. Ezzel együtt Öttömös első embere, Dobó István elmegy rá. – Bő két éve választottak meg először, és nem állítanám, hogy mindent tudok. Csapatépítésnek fogom fel a közös tanulást, hiszen a testületben négyből hárman új emberek – tette hozzá a faluvezető.

A Belügyminisztériumban összeállított ismeretanyagot Szegeden a szaktárca illetékesei, a többi járásban a megyei kormányhivatal munkatársai adják le. Több híradásban elhangzott, hogy aki az ellenőrző kérdéseken elbukik, attól megvonhatják a mandátumát. A kormányhivatal tájékoztatása szerint ez vaklárma, semmiféle alapja nincs. A képzés célja nem az, hogy szankcionálja a képviselőket, hanem hogy tisztában legyenek az új önkormányzati törvény rájuk vonatkozó rendelkezéseivel. A képviselők nem vizsgáznak, hanem tesztet töltenek ki a nap végén. A képzésről tanúsítványt állítanak ki, de az független a teszt eredményétől. Megkönnyíti a résztvevők dolgát, hogy előre kiadták a tesztsort is. A kormányhivatal szerint ezek a kérdések az önellenőrzést szolgálják. Kiküldésének az a célja, hogy segítse a felkészülést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötödikről ugrott le a fiatal nő: anyja tavasszal szintén a mélybe vetette magát

A tíz emeletes panelház elé, az éppen nem üzemelő egykori Hami falatozó teraszára zuhant. Információink szerint túlélte az öngyilkossági kísérletet. Tovább olvasom