Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Fekete autók, fegyverek és fenyegetés

Szeged - Még 2011-ben indított munkaügyi pert egy albán pékség ellen Vass Szabina. Őt és édesapját telefonon fenyegették. A végrehajtó semmit nem tudott lefoglalni az azóta már meg is szűnt cégnél. A szegedi lány már régen lemondott a pénzéről. Történetét azért mesélte el, mert szeretné, ha mással nem történne hasonló.
Még 2011 szeptemberében kezdett dolgozni az egyik szegedi albán pékségben Vass Szabina. Négy órára jelentették be, de gyakran nyolc órát is dolgoztatták. Két jelenléti ívet vezettek, egy valódit és egyet a „kirakatba", a hatóságoknak.

– Nem volt rendes öltözőnk, inni nem kaptunk, a mellékhelyiség kritikán aluli állapotban volt – kezdte a fiatal lány.

Szabina mesélt illegálisan, papírok nélkül itt élő albán fiúról, akit a hátsó bejáraton át kocsival szöktettek, ha ellenőrzés érkezett. Esténként fekete autók álltak meg a bolt előtt, amelyekből erős testfelépítésű, szerbül beszélő férfiak szálltak ki. Az alkalmazottaknak ekkor be kellett zárniuk minden ajtót. Az albán főnökök és a szerbek így üvöltöztek egy darabig, miközben hátul a nagypapa egy pisztollyal a kezében üldögélt.

 Családi alapon

Az év első felében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi régiójának ellenőrei, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága, a Munkaügyi Felügyelőség és a rendőrség munkatársai vizsgálódtak szegedi pékségekben. A sütödék 75 százalékában találtak szabálytalanságot. Az Opten cégadatai szerint 20 szegedi pékségből 11-et az elmúlt két évben alapítottak. A frissen létrehozott 11 vállalkozásból 7-nek külföldi a tulajdonosa. A listán szereplő külföldi pékségek közül hat ellen indított végrehajtást az adóhivatal, akad köztük olyan, amely ellen ötször is. Ha az egyik családi alapon működő cég adószámát letiltatja az adóhatóság, alapítanak egy másikat. Ha eltiltják az ügyvezetőt, akkor előrelép egy beosztott, és továbbviszi a boltot.

– Akkor láttam életemben először igazi fegyvert – mondta Szabina.
A most 28 éves fiatal lánynak a három hónap próbaidő lejárta előtt felmondtak albán munkaadói. Munkabérét nem fizették ki, ezért munkaügyi pert indított.

Decemberben a lány otthonában csöngött a telefon. Édesapja vette fel. Az albán főnök üzente, hogy „ha nem nyugszik le a lány, folytatja a feljelentéseket, akkor szétveri a fejét". A lány feljelentést tett a rendőrségen, ahol az albán férfi ellen személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége miatt indult eljárás.

A nyomozást később megszüntették. A Szegedi Rendőrkapitányság határozatában arra hivatkozik, nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése: az albán férfi tanúkkal igazolta, hogy nem fenyegette meg a lányt, illetve a szembesítés sem vezetett eredményre.

A Szegedi Munkaügyi Bíróság 2012. május 12-i végzésében megállapította, hogy a munkabér kifizetése (90 ezer 405 forint) jogerős és végrehajtható. A végrehajtó november végén ment foglalni a pékségbe, ahol már egy új tulaj várta.

A sikertelen foglalásról szóló jegyzőkönyvet tavaly január elején kapta meg Szabina. Az iratban az áll, hogy az adós ingatlannal és gépkocsival nem rendelkezik, számlája megszűnt, a cégkivonat szerint a képviseletre jogosultak, vagyis az ügyvezetők külföldi állampolgárok, magyar lakcímmel nem rendelkeznek. Röviden: semmi sincs a nevükön, és utolérhetetlenek.

Szabina azt mondta, már az elején tudta, hogy valószínűleg soha nem látja a pénzét, de nem akarta föladni a küzdelmet: – Szerettem volna megmutatni nekik, hogy ezt nem tehetik meg sem velem, sem másokkal. Reméltem, hogy másoknak is kinyílik a csipája, de érdekes módon nem így történt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lett világszépe Diána

Nem értek el helyezést a siketek világszépe versenyén a hazánkat képviselő Csongrád megyei versenyzők. Tovább olvasom