Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Fekete Gizi a Csongor és Tünde több szerepét is eljátszotta már

Szeged - Fekete Gizi alakítja Mirígy szerepét a mától látható Csongor és Tündében a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. Vörösmarty drámai költeményének több női szerepét is eljátszotta már – boszorkányként most nagy elődök nyomdokaiba lép.
A Csongor és Tünde Mirígy szerepét – ahogy szokták – Bodolay Géza főrendező is társulata meghatározó színésznőjére bízta. Az ősbemutatón Jászai Mari játszotta, később Gobbi Hildának volt emlékezetes szerepe a különös boszorkány – Gobbi klasszikus alakítását a szegedi Mirígy, Fekete Gizi is látta tévéfelvételről.

– Sohasem vágytam erre a szerepre, most viszont úgy látom: mérföldkő a pályámon. Megszerettem, boldogan próbálom. Nagy feladat, más húrokat pendít meg bennem, mint amiket eddig használtam. Jókedvvel, lendületesen próbálunk, szeretek a fiatal kollégákkal játszani. Úgy érzem, jó produkció születik: elgondolkodtató, mély, ugyanakkor vidám is. Olyan, amiről nehéz eldönteni: sírjunk vagy nevessünk rajta – mondja Fekete Gizi, aki nem először találkozik Vörösmarty drámai költeményével, hiszen 1976-ban Mirígy lányát játszotta főiskolásként osztálytársai, Bánfalvy Ági és Vitay András vizsgaelőadásán. Később, 1982-ben Zalaegerszegen már Tünde volt, néhány évvel később pedig az Éj szerepét alakította.

Fekete Gizi Mirígy jelmezében a Csongor és Tünde nagyszínházi főpróbáján. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Érdekes, hogy a próbák alatt előjöttek a régi, már elfelejtett szövegeim. Ahogy hallottam Gidró Katitól Tündét, újra megragadt bennem ez a szerep is. A produkció rendezője, Bodolay Géza következetesen számon kéri rajtunk az igényes és hajszálpontos szövegmondást, ritmust, érthetőséget. Elszoktunk a míves beszédtől, ami Vörösmarty veretes nyelvezetének méltó megszólaltatásához szükséges. Ráadásul arra is figyelnünk kell, hogy a nagyszínháznak – ahol ritkán játszunk nem zenés darabokat – egészen más az akusztikája – hangsúlyozza Fekete Gizi, aki minden idegszálával a premierre koncentrál. Az évad második felében a Bolha a fülbe című Feydeau-bohózatban is láthatja majd a közönség. – Azt hinné az ember, már valamit elért, tart valahol, közben pedig minden szerep teljes újrakezdés, újabb megmérettetés. Ettől gyönyörű, ugyanakkor rettenetesen fárasztó is ez a pálya. Bízom benne, hogy megtalálnak még olyan feladatok, amelyekért érdemes volt mindent végigcsinálni. Igyekszem testileg-lelkileg formában maradni. Sokat úszom, vigyázok magamra, hogy készen álljak: hátha megtalál még valamelyik szerepálmom.

Karácsonyi Varázsfuvola

Fekete Gizi fiával, Rácz Mátéval – aki harmadéves a londoni Royal College of Music hegedű szakán – karácsonykor a Vígszínházba készül, ahol leánya, Rácz Rita az operaházzal közös Varázsfuvola-produkció premierjén Papagena szerepét énekli. – Az énekesi és a muzsikusi pálya is olyan, mint a színészi: sohasem érezheti úgy az ember, hogy már sínen van. Sohasem tudhatjuk, mikor mi történik, így folyamatosan aggódom Mátéért és Ritáért. Mátéval Skype-on vagy telefonon minden este beszélünk, amikor Londonban van, Ritával pedig nincs olyan nap, hogy háromszor-négyszer ne hívnánk egymást. Mindketten szorgalmasak, komolyan végzik a dolgukat, bízom benne, hogy a sok munkának meg is lesz az eredménye – fogalmaz Fekete Gizi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi bevásárlás csavarhúzóval és motorral

Megkezdődött a karácsonyi "bevásárlási láz". Vannak azonban olyanok, akik a drága ajándékok esetében… Tovább olvasom