Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Fekete hétvége a Tiszán

A Belvárosi híd újszegedi lábánál, a Laposként ismert szabad strandon töltötte a szombat délutánt nagynénjével és annak gyermekeivel az a tizennégy éves szegedi lány, aki délután öt óra körül tíz év körüli unokatestvérével együtt elmerült a folyóban.
Búvárok keresték a Tiszában a szegedi Laposnál az eltűnt lányt Fotó: Segesvári Csaba
A kapálózó lányok közül a kisebbiket egy harminc év körüli nőnek sikerült kimentenie. Bár pár másodpercen belül legalább tizenöten a vízbe ugrottak, a piszkos és erős sodrású folyóban nem bukkantak az idősebbik lány nyomára. Egy 31 éves királyhegyesi fiatalember ugyancsak szombaton fulladt vízbe a hattyasi medencés kikötőben.

Szombat délután öt órakor felbolydult a Laposnak nevezett szabad strand élete. A napozók és a vízben úszkálók segélykiáltásokra lettek figyelmesek. Egy asszony szaladt a Belvárosi híd újszegedi lábától a dóm irányába: a gondjaira bízott két kislány elmerült a folyóban.

Szemtanúk állították, addigra az egyik gyereket egy harminc év körüli nő már a partra vonszolta – szemben az RTL Klub tegnap esti híradásával, amely szerint a fürdőzők közönyösen szemlélték a fuldokló gyerekeket. Úgy tudjuk, a tíz év körüli kislány a segítségért kiáltó asszony lánya volt. Amikor a tízéves gyerek már biztonságban volt a parton, anyja idegesen
A hatóság szombat este fél hétig kereste a 14 éves kislányt Fotó: Segesvári Csaba
kiabált vele: minek vitte be tizennégy éves unokatestvérét a mély vízbe, amikor még úszni sem tudnak!

A tizenkilenc éves Lakatos Róbert az elsők között ugrott a vízbe, hogy az addigra elmerült másik lány segítségére siessen. – A haverjaimmal jöttünk le munka után a strandra. A lányok a Roosevelt téri halászcsárda vonalában, jó tíz méterre lehettek a partról, amikor elmerültek. Hallottam a segélykiáltásokat, és egyből a mutatott hely felé úsztam. Hiába nyitottam ki a szemem a víz alatt, az iszaptól semmit nem láttam. A sodrás ráadásul annyira erős volt, hogy néhány pillanat múlva már az úszóházzal szemben vetett fel a víz – mesélte a fiú. Barátai és még vagy tizenöt ember szintén keresték a vízben az elsüllyedt kislányt, de félórás hiábavaló erőfeszítés után – a vízi mentők és a rendőrség motorcsónakja is tíz percen belül a helyszínen volt – feladták.

Halál a kikötőben

Vízbe fulladt egy 31 éves férfi szombaton délután Szeged határában, a hattyasi medencés kikötőben. A királyhegyesi fiatalember fürdőzés közben merült el a vízben. A helyszínre érkező szegedi tűzoltók már csak a holttestet találták meg. A kikötőben egyébként tilos fürdeni.  
A hatóság fél hét körül függesztette fel a keresést, miután a tűzoltók búvára sem találta lányt az adott folyószakaszon.

Hogyan kerülhettek az úszni nem tudó fiatal lányok a felnőtt felügyeletétől annyira távolra? A szemtanúk értetlenül kérdezgették egymást. Egyben biztosak voltak: az állításuk szerint nagynéninek mondott hölgy jó pár méterrel feljebb feküdt a strand homokján, mint ahol az eset történt. Róbert kérésünkre azt is megmutatta, milyen hirtelen mélyül a Tisza ezen a szakaszon. Körülbelül öt méterre a parttól egy kétméteres ember is teljesen elmerül benne.

Hogy örvény vagy hirtelen pánik okozhatta-e a tragédiát, arról megoszlanak a vélemények. A megkérdezett szemtanúk ezt a két okot említették. Többen hallották az életmentő hölgy néhány mondatát, miután a fiatalabb kislányt a partra vonszolta: „Elkaptam a másiknak karját is, de nem bírtam egyszerre mindkettőjüket megtartani.

Ráadásul én is süllyedni kezdtem." Lapzártánkig nem akadtak a Tiszában eltűnt fiatal szegedi lány nyomára. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még van igény nyilvános telefonokra

Graffitik, kitört üvegablakok csúfítják az utcai telefonfülkék nagy részét, holott még mindig sokan… Tovább olvasom