Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Fekete lyukban az államosított üdülő

Szeged, Mátrafüred - Kezelhetetlen méretű vagyon része lett az a mátrafüredi üdülő, amely korábban a Csongrád Megyei Önkormányzaté volt. Helybeliek szeretnék kibérelni, de hetek óta hiába keresik azt, akivel erről tárgyalhatnának, az állami cég elérhetetlen. Segíteni próbáltunk, telefonáltunk, leveleztünk, eddig hiába.
A Facebook az örök élet titka: aki oda fölkerül, végleg ott marad. A Csongrád Megyei Önkormányzat Gyermek- és Felnőttüdülőjének oldala is megvan még. Pedig ezt az intézményt balatonszárszói, balatonföldvári, galyatetői és mátrafüredi szálláshelyeivel együtt államosították. Olvasható az oldalon, hogy 2012. április elsejétől a Humán-Jövő 2000 Egészségmegőrző és Oktatási Nonprofit Közhasznú Kft. az új gazda.

„Az átvevő foglalkoztatási ajánlata nem győzött meg bennünket arról, hogy munkánkat az eddig kialakult elvek és gyakorlat szerint tudnánk náluk folytatni, ezért ezúton elköszönünk Önöktől!" – közölte egy éve a hatfős stáb, üdülővezetők, szakács, igazgató. Az új gazda nem tartott igényt a Facebook-oldalra, nyilván nem is nézi. Egy lehetséges vendég hiába mérgelődik: „Fantasztikus dolog ez az államosítás! Az elmúlt 5 hétben harmadjára kell lefoglalnom a szállást egy rendezvényre a csoportunknak, mert vagy eltűnik a foglalás, vagy elkavarodnak a szobák."

A megye egykori mátrafüredi vendégháza. Nem biztos, hogy az államnak kell a vendég. Fotó: DM/DV
A megye egykori mátrafüredi vendégháza. Nem biztos, hogy az államnak kell a vendég.

Egy másik érdeklődő azt szerette volna megtudni, hogy mikor nyit ki a balatonföldvári Aqua Hotel, amelyet szintén a régi intézmény tartott fenn. Mindkét kérdés tavaly májusi, és válasz nélkül maradt.

A 45 férőhelyes mátrafüredi üdülő iránt Solymosi Tamásné érdeklődött. Először nem a neten, hanem a helyszínen. Férje szegedi születésű, de a család már mátrafüredi. – Ismerjük ezt az üdülőt, láttuk, amikor részben felújították, többnyire gyerekcsoportok használták. Szerettük volna bérbe venni egy nagyobb felnőttcsapat számára, olyan időpontban, amikor nincsenek gyerekek. Nagy nehezen eljutottunk telefonon egy állami céghez, de az ügyfélszolgálatos hölgyek nem tudtak válaszolni a kérdéseinkre. Nem hiszem, hogy nem kellene a bevétel – mondja az asszony.

Lapunk megpróbált segíteni. A helybelieknél, többek közt a polgárőröknél érdeklődve bizonytalan információkhoz jutottunk. Akadt, aki úgy tudja, az üdülő „már a Demjáné". Ez nem igaz: a Bene-patak mellett található vendégház továbbra is az államé. Csak már nem a Humán-Jövő a gazdája, hanem ugyanazon a címen működő jogutóda, az Erzsébet Szállodák, Táborok és Vendégházak Nonprofit Közhasznú Kft. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium cégének honlapján 20 különböző magyarországi szálloda, 10 tábor és 22 vendégház között a mátrafüredi épületről készült fotó is megtalálható, a kínálattal. Két- és négyágyas, hat-, nyolc- és tízszemélyes szobák vannak, az idegenforgalmi adó mértéke 18 év felett 395 Ft/fő/éj.

Miután a felsorolt telefonszámokon a megadott hivatali időben nem sikerül elérni senkit, a megadott e-mail címeken érdeklődtünk, kivel lehetne tárgyalni a bérbevételről, kinyit-e idén a szálláshely. A március 26-án elküldött kérdésekre előbb automatikus válasz érkezett, eszerint három napon belül választ fogunk kapni. Két nappal később tényleg reagált is Paraczky Péter szakmai igazgató: „Bizonyára tudja, hogy társaságunk a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttérintézménye, ezért sajtómegkeresés miatt levelét továbbítottam a kommunikációs igazgatóságnak. A válasz elkészültéig szíves türelmét kérem szépen!"

Szintén reagált Vaszkó Angéla marketing- és kommunikációs munkatárs: „Köszönettel vettük érdeklődését, amelyre hamarosan küldjük írásos tájékoztatásunkat. Türelmét előre is köszönjük!" Ez március 28-án, csütörtökön érkezett, azóta várunk.

Volt egy másik szála is a nyomozásnak. Abból kiindulva, hogy minden közintézménynek, üzletnek van olyan gazdája, akit tűz vagy betörés esetén el lehet érni, ilyen kapcsolat iránt érdeklődtünk a helyi polgárőröknél. Meg is adták a gondnok mobilszámát. A telefon azonban nem működik.

– Azt hiába is hívja – mondta Solymosi Tamásné, amikor ismét beszéltünk. – Mi is próbáltuk. Más úton eljutottunk egy galyatetői gondnokig, aki elárulta, hogy a mátrafüredi üdülőt felügyelő bácsi telefonját bezárták egy páncélszekrénybe, és a ház nem is fog kinyitni idén, talán felújítás miatt. De ez nem biztos.

Olvasóink írták

 • 3. Mil 2013. április 09. 09:46
  „Dobóka? Ez a sikeres új modell? :) Államosítunk mindent, aztán le van <moderálva>va ?”
 • 2. HUNNE 2013. április 08. 09:23
  „Na ez büzlik de rendesen.Nem lehet senkit elerni ezert nem is lehet kiberelni.Ha nem lehet kiberelni akkor nincs bevetel!Gazdasagtalan!!El kell adni!!!Milyen veletlen hogy epp most keres valami ismerösük egy "gazdasagtalan-kiadhatatlan" üdülöt!!!!Eladtak a koma megvette "MINDENKI" jol jart.Gratulalunk igy kell ezt csinalni.kivancsi lennek egy ev mulva kinek a tulajdonaban lesssz!!!!!!???”
 • 1. szatyi 2013. április 08. 07:41
  „"Akadt, aki úgy tudja, az üdülő ,,már a Demjáné". Ez nem igaz: a Bene-patak mellett található vendégház továbbra is az államé."

  Nono! A mai világban ez még lehet igaz is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsőfokú árvízvédelmi készültség Szegednél

Az Alsó-Tiszán az áradás felgyorsult, Szegednél már elérte a I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet. A Sárga is "elesett". Tovább olvasom